Foto:
Foto:
Lleytona Hewitta so v odločilnih trenutkih preveč razburile sodniške odločitve.
Safin in Hewitt vsak s svojo lovoriko.
Zmagovalca med mešanimi dvojicami v akciji.

Prvi niz je prepričljivo v 23 minutah dobil Avstralec, Rus pa je ključ do zmage našel v tretjem nizu, ko se je čudežno vrnil po zaostanku s 4:1. Množica avstralskih navijačev tako ni dočakala nove zmage za svojo državo po letu 1976, ko je kot zadnji slavil Mark Edmondson.

Na začetku je kazalo drugače
Ljubljenec domačega občinstva je dvoboj začel odlično in odvzel servis nervoznemu nasprotniku že v drugi igri, nato pa še v šesti. V nadaljevanju je Safin zaigral bolje in v drugem delu ni dovolil Hewittu nove priložnosti za break. Sam je prvega dosegel v tretji igri tega niza.

Tretji niz je bil tudi po zaslugi pregovarjanja obeh igralcev z glavnim sodnikom zaradi nekaj spornih odločitev najbolj zanimiv. Safin ga je začel izredno slabo, zapravil dve break priložnosti že v prvi igri, in pri zaostanku z 0:3 zaradi bolečin v stegenski mišici zahteval pomoč fizioterapevta. Kot kaže, mu je počitek dobro del, saj je kasneje znova prevladal na igrišču, napravil break za znižanje na 3:4 in vodstvo s 5:4 ter utišal glasne avstralske navijače.

Lepo darilo za rojstni dan
Zmagovalec OP ZDA leta 2000 je tudi zadnji niz začel odlično in že v prvi igri znova odvzel servis Hewittu. Temu maščevanje do konca ni uspelo in Moskovčan, ki je v četrtek praznoval 25. rojstni dan, se je zasluženo veselil velike zmage. Doslej je v obeh finalih v Rod Laver Areni (2002 in 2004) izgubil.

"Čestitam Lleyton, imel si čudovita dva tedna. Bog ti je dal neverjeten talent, da se boriš do konca," se je po dveh urah in 45 minutah Safin najprej poklonil nasprotniku, nato pa nadaljeval: "To je zame veliko olajšanje, saj v prvem nizu nisem verjel, da lahko zmagam. Preveč sem mislil na prejšnja dva finala, v katerih nisem bil uspešen. Zaradi živčnosti sploh nisem mogel igrati. Te zmage sem bolj vesel kot tiste iz leta 2000, saj sem za ta uspeh trdo delal."

Hewitt je povedal, da si je četrti nosilec zaslužil zmago, saj je v polfinalu premagal številko ena moškega tenisa Švicarja Rogerja Federerja. "Mislim, da nisem igral tako slabo, toda Marat je bil enostavno boljši. Ko se bom čez nekaj dni ozrl nazaj, bom ugotovil, da mi je uspel velik dosežek. Ničesar ne bom obžaloval in glavo bom lahko držal pokonci, saj sem naredil vse, kar je v moji moči. Toda zdaj sem razočaran, kar je človeško," je dejal 23-letnik iz Adelaida, navijače pa za konec podkuril še z izjavo:"V prejšnjih letih se tukaj nisem prebil niti čez osmino finala, drugo leto pa se bom potrudil, da bi stopil še stopničko višje."

Golfist in tenisač v eni osebi
V finalu mešanih dvojic sta Avstralca Scott Draper in Samantha Stosur premagala Zimbabvejca Kevina Ullyetta in Južnoafričanko Leizel Huber s 6:2, 2:6 in 7:6 (6) ter prvič osvojila turnir za grand slam.

Draper je partner Stosurjeve postal tik pred začetkom turnirja, ko je udeležbo odpovedal Todd Reid. Draper se je v zadnjih mesecih pripravljal na kariero profesionalnega igralca v golfu in v četrtek (!) doživel debi na turnirju Victorian Open.