Rafael Nadal ni našel prave igre, zato je dež prišel ob pravem času zanj. Nadaljeval je precej bolje in je pred nadaljevanjem v vlogi favorita. Foto: Reuters
Rafael Nadal ni našel prave igre, zato je dež prišel ob pravem času zanj. Nadaljeval je precej bolje in je pred nadaljevanjem v vlogi favorita. Foto: Reuters
Garbine Muguruza je v izjemni formi in zdaj je v vlogi favoritinje za naslov. Foto: Reuters
Marija Šarapova, ki je Roland Garros osvojila dvakrat, je na četrtfinalnem obračunu storila kopico napak, na cedilu jo je pustil zlasti začetni udarec. Foto: Reuters
Simona Halep je prikazala najboljšo igro v odločilnem nizu. Foto: Reuters
Halepova in Muguruza v polfinalu za številko ena
Muguruza in Halepova v polfinalu

32-letni Nadal je že potreboval pomoč fizioterapevta po koncu prvega niza zaradi bolečin v zapestju. Schwartzman je z močnimi forhendi povzročal velike težave desetkratnemu zmagovalcu, ki je pred tem zadnji niz na pariškem pesku izgubil leta 2015 proti Novaku Đokoviću.
V prvem nizu je Španec kar trikrat izgubil začetni udarec. Tudi v tretji in peti igri drugega niza je izgubil servis in dež je prišel v idealnem trenutku. Krajši odmor je prišel Nadalu prav, ki je zaigral kot prerojen in nanizal tri igre zapored. Pri izidu 4:6, 5:3 in 30/15 je naliv preprečil nadaljevanje. Nadal potrebuje v četrtek le še dve točki za izenačenje na 1:1 v nizih. Nadaljevanje obračuna bo ob 12.00.
Čilić in del Potro popolnoma izenačena
Na igrišču Suzanne Lenglen je bil obračun med Marinom Čilićem in Juanom Martinom del Potrom prekinjen v podaljšani igri uvodnega niza pri izidu 5:5. Hrvat je v deveti igri rešil tri priložnosti za odvzem servisa, nato pa še naslednje tri v enajsti igri. Argentinec je zanesljivo dobil vseh šest iger na svoj servis.
Muguruza gladko odpravila Šarapovo
Garbine Muguruza
, zmagovalka Roland Garrosa leta 2016, se je prek Rusinje Marije Šarapove brez večjih težav prebila v polfinale. Četrtfinalni obračun je dobila s 6:2 in 6:1.

To je bil četrti medsebojni dvoboj Španke in Rusinje in prvi, ki ga je Muguruza tudi dobila. Predtem je Šarapova dobila vse tri obračune, prvega pred petimi leti, ko je v Rimu slavila s 6:2 in 6:2. Pred štirimi leti je prav v Roland Garrosu dobila četrtfinale v treh nizih (1:6, 7:5 in 6:1), pred letošnjim Parizom sta se nazadnje pomerili v Rogers Cupu leta 2014 (zmaga Šarapove s 4:6, 6:3 in 6:1).

V drugem nizu izgubila vse začetne udarce
Že v uvodni igri je Muguruza stopila na plin, si priigrala tri priložnosti za brejk in izkoristila zadnjo. Podvig je ponovila v tretji igri, ko ji je po več daljših izmenjavah vendarle uspelo streti odpor nasprotnice, s potrditvijo brejka je povedla s 4:0. Šarapova ni imela svojega dne, storila je odločno preveč nevsiljenih napak, na cedilu jo je pustil predvsem začetni udarec. Do konca niza ji ni uspelo niti enkrat resneje ogroziti nasprotnice.
V drugem nizu se zgodba ni spremenila, napake 31-letnice so se vrstile kot po tekočem traku, izgubila je prav vse igre na svoj servis, poraz je bil neizbežen. Po uri in desetih minutah je Muguruza, ki lahko po Odprtem prvenstvu Francije postane številka ena ženskega tenisa, zmagoslavno dvignila roki.

Statistika

Muguruza

Šarapova

Prvi servis (%)6554
Asi

2

1

Dvojne napake26
Neizsiljene napake

15

27

Winnerji1010
Osvojene točke5738
Priložnosti za brejk6/121/1
Točke na mreži6/62/3

S 27 neizsiljenimi napakami in šestimi dvojnimi napakami bi Šarapova težko naredila kaj več. "Naredila sem nekaj korakov, z izidi do zdaj sem pokazala, da grem v pravo smer. Toda danes zanesljivo ni bil korak v pravo smer," je poudarila Rusinja.

"Zelo sem zadovoljna zaradi novega polfinala. Zavedala sem se, da imam na drugi strani vrhunsko igralko, zato sem morala pokazati svoj najboljši tenis," je povedala Muguruza, ki je lani osvojil tudi Wimbledon.

Halepova po preobratu do polfinala
Prva igralka Simona Halep je s 6:7, 6:3 in 6:2 premagala 12. nosilko Angelique Kerber. "Nisem si postavila nobenih pričakovanj. Želela sem le dobro igrati, tako kot igram vsak dan. Če mi to uspe, sem zadovoljna ne glede na izid," je razmišljala Romunka.
V četrtek obračun za številko ena
Halepova in Muguruza se bosta pomerili v prvem polfinalu v četrtek ob 15.00, njun dvoboj bo tudi odločal o tem, katera igralka bo prva na novi lestvici WTA.
Konec nastopov tudi za Srebotnikovo
Katarina Srebotnik
in Lara Arruabarrena se nista uvrstili v polfinale turnirja v konkurenci ženskih dvojic. V četrtfinalu je bila boljša češka naveza Andrea Sestini Hlavačkova/Barbora Strycova s 6:3 in 6:1 po uri igre.

Roland Garros
(19,6 milijona evrov, pesek)

Četrtfinale (M), tabela:
NADAL (ŠPA/1) - SCHWARTZMAN (ARG/11)
* 4:6, 5:3, -:-
ČILIĆ (HRV/3) - DEL POTRO (ARG/5)
* 6:6, -:-, -:-
CECCHINATO (ITA) - ĐOKOVIĆ (SRB/20)
6:3, 7:6 (4), 1:6, 7:6 (11)
THIEM (AVT/7) - A. ZVEREV (NEM/2)
6:4, 6:2, 6:1
* - prekinjeno zaradi dežja; nadaljevanje v četrtek ob 12.00


Četrtfinale (Ž), tabela:
HALEP (ROM/1) - KERBER (NEM/12)
6:7 (2), 6:3, 6:2
MUGURUZA (ŠPA/3) - ŠARAPOVA (RUS/28)
6:2, 6:1
KEYS (ZDA/13) - PUTINCEVA (KAZ)
7:6 (5), 6:4
STEPHENS (ZDA/10) - KASATKINA (RUS/14)
6:3, 6:1


Ženske dvojice, četrtfinale:
SESTINI HLAVAČKOVA/STRYCOVA (ČEŠ/2) -
SREBOTNIK/ARRUABARRENA (SLO/ŠPA)
6:3, 6:1

KREJČIKOVA/SINIAKOVA (ČEŠ/6) -
KLEPAČ/MARTINEZ (SLO/ŠPA/3)
6:3, 6:3

Halepova in Muguruza v polfinalu za številko ena
Muguruza in Halepova v polfinalu