Rafael Nadal  senzacionalno odhaja iz Pariza že po prvem tednu. Foto: Reuters
Rafael Nadal senzacionalno odhaja iz Pariza že po prvem tednu. Foto: Reuters
Robin Söderling
Söderling je taktično popolnoma nadigral Nadala. Foto: Reuters
Robin Söderling je odigral dvoboj kariere. Tudi v najbolj napetih trenutkih je ostal zbran. Foto: Reuters
Fernando Gonzalez
Čilenec Fernando Gonzalesz je zmagal s 6:2, 6:4 in 6:2 in bo tretjič igral v četrtfinalu Odprtega prvenstva Francije. Foto: Reuters
Viktorija Azarenka
Viktorija Azarenka je gladko odpravila Ivanovićevo. Foto: Reuters
Ana Ivanović
Ana Ivanović je lani v finalu ugnala Dinaro Safino, pred dvema letoma pa je klonila proti Justine Henin. Beograjčanka je letos popolnoma izven forme. Foto: EPA
Dinara Safina
Rusinja Dinara Safina je v dozdajšnjem delu turnirja izgubila le pet iger. Foto: Reuters
Marija Šarapova
Marija Šarapova se je uspešno vrnila na teniška igrišča po desetmesečni odsotnosti zaradi poškodbe ramena. Foto: EPA
Kako sta izpadla Rafael Nadal in Ana Ivanović

Kralj Pariza je prvi niz izgubil z 2:6, medtem ko je drugega dobil šele po podaljšani igri s 7:6 (2). Šved je odlično igral tudi v tretjem nizu, odločilni brejk mu je uspel v sedmi igri. V četrtem nizu je Španec povedel z 2:0, a je hladnokrvni Söderling takoj izenačil na 2:2. Odločala je podaljšana igra, kjer je Šved povedel z 2:0 in 5:1 in dvoboj je bil po treh urah in pol odločen. Niz je "Rafa" na Odprtem prvenstvu Francije nazadnje izgubil leta 2007 v finalu proti Rogerju Federerju, od takrat pa je osvojil 32 nizov zapored.

Dvoboj kariere je jemal kot trening
"Vseskozi sem si govoril, da je to le še en dvoboj. Igral sem kot na treningu, bil sem popolnoma sproščen. Ko sem v podaljšani igri četrtega niza povedel s 4:1, sem zares začel verjeti," je povedal presrečni Söderling, ki je Nadalu zadal prvi poraz v Roland Garrosu. "Odlično sem igral. Že pred tem dvobojem sem v Parizu igral odlično, tokrat pa sem bil pred novim izzivom. Premagati Nadala, najboljšega igralca na pesku, na njegovem terenu v Parizu," se je smejalo Söderlingu, ki je prvi Šved po Magnusu Normanu leta 2000, ki mu je uspelo priti med najboljših osem v Parizu. "Moj forehand je danes deloval odlično, zadovoljen sem tudi z backhandom. Igral sem točno tako, kot sem si želel pred dvobojem, pa še odlično sem serviral. To mi je zelo pomagalo," je skrivnost uspeha razkril 24-letnik. "Rafa" je osvojil zadnje štiri turnirje in nanizal 31 zmag zapored.

Nadal: To ni tregedija
"Po štirih letih sem izgubil v Parizu, vendar se sezona se nadaljuje. To ni tragedija, enkrat se je pač moralo zgoditi. Robin je igral izjemno, meni pa danes ni šlo. Nisem igral svoje prave igre in zato sem izgubil. V odločilnih trenutkih nisem odigral najbolje in prišlo je do prave borbe. Skušal sem na vse načine spremeniti potek dovoboja, a tokrat ni bilo dovolj. Vsi govorijo, da jaz zmagujem, ker sem fizično najbolje pripravljen, a ni vedno tako. Po navadi igram zelo dobro, tokrat pa sem imel slab dan," je na novinarski konferenci povedal Nadal, ki se že veseli Wimbledona. Na sveti travi bo branil naslov.

Söderling je serviral devet asov in ni naredil niti ene dvojne napake. Zadel je kar 61 "winnerjev", a z napadalno igro naredil 61 neizsiljenih napak. Izkoristil je 5 izmed 6 priložnosti za brejk, Nadal pa 2 od 4. Šved je osvojil 143 točk, Španec pa 128.

Kdo je Robin Söderling?
24-letni Robin Söderling je v svet profesionalnega tenisa stopil leta 2001 in do zdaj osvojil tri ATP-turnirje, vendar niti enega na pesku. Prvič je slavil leta 2004 v Lyonu, kjer je uspeh ponovil štiri leta pozneje. 193 centimetrov visoki Šved, ki ga krasita močan začetni udarec in še posebej dvoročni bekend, je sploh prvič igral v osmini finala kakšnega turnirja za grand slam. V četrtfinalu ga čaka Nikolaj Davidenko, ki je s 6:2, 6:2 in 6:4 izločil Fernanda Verdasca.

V Rimu Nadal Švedu oddal le eno igro
Letos večjih uspehov ni imel. Najdlje je prišel do četrtfinala Brisbana in polfinala Aucklanda na začetku leta. Še zanimiv podatek izpred dobrega meseca. Na turnirju v Rimu je Söderling v osmini finala klonil proti Nadalu kar s 6:1 in 6:0.

Čilić naredil preveč napak
V četrtfinale se je prebil tudi Andy Murray, ki je v treh nizih s 7:5, 7:6 in 6:1 ugnal Marina Čilića. Škot je serviral 10 asov in naredil le 14 neizsiljenih napak, Hrvat pa kar 40. Dvoboj na igrišču Suzanne Lenglen je trajal dve uri in 31 minut. Murray se bo v četrtfinalu srečal s Fernandom Gonzalezom. Čilenec je s 6:2, 6:4 in 6:2 izločil Romuna Victorja Hanescuja.

Azarenka nadigrala Ivanovićevo
Viktorija Azarenka
, ki je marca dobila turnir v Miamiju, je s 6:2 in 6:3 odpravila Ano Ivanović. Beloruska najstnica je naredila le sedem neizsiljenih napak, Srbkinja pa kar 20. Azarenka je odlično igrala tudi na mreži in izkoristila 6 izmed 8 priložnosti za brejk. Po uri in 15 minutah si je priigrala lepo prednost v osvojenih točkah (68:49). Ivanovićeva je po lanski zmagi v Parizu povsem popustila in bo močno padla na lestvici WTA.

"Začela sem dobro in tudi počutila sem se zelo v redu. Potem pa sem nenadoma začutila vrtoglavico, popolnoma sem se izgubila," je pojasnila Ivanovićeva, ki je v drugem nizu zahtevala tudi prekinitev in pomoč zdravnika.

Številka ena ženskega tenisa Dinara Safina v Parizu ni imela težav z Aravane Rezai, ki jo je po 53 minutah ugnala s 6:1 in 6:0.
Šarapova se nikoli ne preda
Marija Šarapova je znova slavila po treh nizih. Kitajko Na Li je ugnala s 6:4, 0:6 in 6:4. Rusinja je po dobljenem prvem nizu povsem popustila, imela pa je tudi bolečine v ramenu. Lijeva je nanitzala sedem iger zapored in v odločilnem nizu povedla s 4:2. Šarapova, ki je v zbirki grand slamov manjka le še pariški naslov, se je zbrala in osvojila zadnje štiri igre. Sibirska lepotica je servirala štiri ase, naredila pa je 8 dvojnih napak in 33 neizsiljenih napak. Kitajka je imela ob koncu prednost v osvojenih točkah (86:78).

V četrtfinalu se bo pomermila z Dominiko Cibulkovo, ki je s 6:2 in 6:4 odpravila Madžarko Agnes Szavay, ki niti najmanj ni pokazala tistega, kar je ob zmagi proti Venus Williams v 3. krogu.

ROLAND GARROS, osmina finala, tabela (M):
(5.590.000 evrov, pesek)
SÖDERLING (ŠVE/23)
- NADAL (ŠPA/1)
6:2, 6:7 (2), 6:4, 7:6 (2)
DAVIDENKO (RUS/10) - VERDASCO (ŠPA/8)
6:2, 6:2, 6:4
MURRAY (VB/3) - ČILIĆ (HRV/13)
7:5, 7:6, 6:1
GONZALEZ (ČILE/12) - HANESCU (ROM/30)
6:2, 6:4, 6:2

DEL POTRO (ARG/5) - TSONGA (FRA/9)

ROBREDO (ŠPA/16) - KOHLSCHREIBER (NEM/29)

RODDICK (ZDA/6) - MONFILS (FRA/11)

FEDERER (ŠVI/2) - HAAS (NEM)

Osmina finala, tabela (Ž):
SAFINA (RUS/1) - REZAI (FRA)
6:1, 6:0
AZARENKA (BLR/9) - IVANOVIĆ (SRB/8)
6:2, 6:3
CIBULKOVA (SLK/20) - SZAVAY (MAD/29)
6:2, 6:4
ŠARAPOVA (RUS) - LI (KIT/25)
6:4, 0:6, 6:4
JANKOVIĆ (SRB/5) - CIRSTEA (ROM)

STOSUR (AVS/30) - RAZZANO (FRA)

KUZNECOVA (RUS/7) - A. RADWANSKA (POL/12)

S. WILLIAMS (ZDA/2) - WOZNIAK (KAN/24)

A. G.

Kako sta izpadla Rafael Nadal in Ana Ivanović