Grega Žemlja proti Gastau Eliasu ni uspel osvojiti niza, a je bil kljub temu v vseh treh blizu. Foto: BoBo
Grega Žemlja proti Gastau Eliasu ni uspel osvojiti niza, a je bil kljub temu v vseh treh blizu. Foto: BoBo
Joao Sousa
Najboljši Portugalec Joao Sousa na lestvici ATP zaseda visoko 34. mesto. Foto: EPA
Juan Martin Del Potro
V polfinalu svetovne skupine Davisovega pokala je Argentina v Glasgowu povedla proti Veliki Britaniji z 1:0. Juan Martin del Potro je po več kot petih urah boja v petih nizih ugnal domačega matadorja Andyja Murrayja. Argentinec se je tako vsaj malo oddolžil Škotu za poraz v olimpijskem finalu. Foto: Reuters

V prvem dvoboju dneva je Tom Kočevar Dešman izgubil proti Joau Sousi z 1:3 v nizih, v drugem pa je Gastao Elias odpravil Grego Žemljo s 3:0.

Slovenija na Portugalskem nastopa močno oslabljena, saj manjkata dva od treh najboljših igralcev - Blaž Rola in Blaž Kavčič. Tako sta morala glavni del bremena nositi Kočevar Dešman, 822. igralec na lestvici ATP, in najboljši Slovenec Žemlja (158.).

Kočevar Dešman odigral najboljšo partijo
Čeprav sta bila domača tenisača nesporna favorita, Sousa je 34. igralec sveta, Elias pa 61., se to na peščenih igriščih teniškega kluba Viana do Castelo ni toliko poznalo. V prvem dvoboju je 26-letni Ljubljančan Kočevar Dešman odigral svojo najboljšo partijo v državnem dresu. Prvi niz je dobil v podaljšani igri, drugi je šel prav tako v trinajsti igri na stran gostitelja, v tretjem in četrtem pa je Sousa upravičil vlogo velikega favorita. Dobil ju je s 6:2, 6:1.

Žemlja izgubil z 0:3, a je bil blizu
Drugi dvoboj je Portugalska dobila s 3:0, rezultat pa ne kaže povsem realne slike na igrišču. Žemlja je dva niza izgubil za en 'brejk', enega pa je Elias dobil v podaljšani igri. Za Žemljo, ki v slovenskem dresu nastopa že od 2005, je bil to šestindvajseti nastop za reprezentanco, izkupiček med posamezniki ima 19-15, v dvojicah pa 12-12.

Portugalci si lahko zmago zagotovijo že v soboto, ko je na sporedu igra dvojic. Kapetan Slovenije Blaž Trupej je ob žrebu na seznam postavil Žemljo in mladega Svena Laha, Portugalska pa naj bi nastopila z obema najboljšima igralcema. V nedeljo sta še dve partiji posameznikov.

Reprezentanci še nikoli v drugem razredu
V primeru poraza bo slovenski reprezentančni tenis v letu 2016 na najnižji točki v zgodovini. Še nikoli do zdaj namreč obe reprezentanci, tako moška kot ženska, nista bili skupaj v 2. evroafriški skupini Davisovega pokala oziroma pokala Fed.

Davisov pokal, I. evroafriška skupina, za obstanek

Viana do Castelo (pesek):
PORTUGALSKA - SLOVENIJA 2:0

Sousa - Kočevar Dešman
6:7 (5), 7:6 (3), 6:2, 6:1

Elias - Žemlja
6:4, 7:6 (1), 6:4

Sobota ob 14.00:
Sousa/Elias -
Žemlja/Lah

Nedelja ob 11.00:
Sousa - Žemlja
Elias - Kočevar Dešman


DAVISOV POKAL

SVETOVNA SKUPINA, polfinale

Glasgow, trda podlaga (dvorana):
VELIKA BRITANIJA - ARGENTINA 0:2

A. Murray - del Potro
4:6, 7:5, 7:6, 3:6, 4:6

Edmund - Pella 7:6 (5), 4:6, 3:6, 2:6

Sobota:
A. Murray/J. Murray - Delbonis/Mayer

Nedelja:
A. Murray - Pella
Edmund - del Potro

Zadar, trda podlaga (dvorana):
HRVAŠKA - FRANCIJA 1:1

Čorić - Gasquet 2:6, 6:7, 1:6
Čilić - Pouille 6:1, 7:6, 2:6, 6:2

Sobota:
Dodig/Draganja - Herbert/Mahut

Nedelja:
Čilić - Gasquet
Čorić - Pouille