Blaž Trupej, Blaž Rola, Grega Žemlja, Blaž Kavčič in Tom Kočevar Dešman se veselijo zanesljive zmage. Foto: www.alesfevzer.com
Blaž Trupej, Blaž Rola, Grega Žemlja, Blaž Kavčič in Tom Kočevar Dešman se veselijo zanesljive zmage. Foto: www.alesfevzer.com
Rola: Šibka stran je moj bekhend
Slovenci zanesljivo premagali Litovce

Slovenija je temelje končne zmage postavila v že v prvem dvoboju, ko je Grega Žemlja s 3:0 v nizih odpravil 75. igralca sveta Ričardasa Berankisa. Dokončno zmago sta Sloveniji prinesla Blaž Rola in Blaž Kavčič v igri dvojic.

V nedeljo sta morali reprezentanci po pravilih Davisovega pokala odigrati še preostala dva dvoboja, a le na dva dobljena niza. Rola je v manj kot uri dosegel novo zmago, peto točko pa je Sloveniji priigral četrti član reprezentance Tom Kočevar Dešman, ki je vskočil namesto rahlo poškodovanega Žemlje. S 6:2, 2:6 in 6:4 je premagal Tadasa Babelisa.

Trupej: Za svetovno skupino potrebuješ tri enakovredne igralce
"Za svetovno skupino potrebuješ najmanj tri enakovredne igralce, seveda zdrave in pripravljene za igro. Že tukaj v Kranju se je ob poškodbi Žemlje pokazalo, kako pomembno je imeti tri igralce. Če jih ne bi imel, bi s težavo sestavil močno dvojico in vprašanje bi bilo, kako se bi vse skupaj izteklo. Tako pa smo bili nadvse suvereni. Ko je bilo potrebno, nismo oddali niti niza in to, mislim, je še en dokaz, da je Sloveniji mesto najmanj v prvi evroafriški skupini," je pojasnil kapetan Blaž Trupej.

Ob morebitni zmagi nad Romuni sledi spektakel proti Španiji
Novo priložnost za zgodovinski podvig bodo imeli slovenski tenisači v letu 2016. Na začetku marca jih najprej čaka gostovanje v Romuniji, ob morebitnem uspehu pa spektakularni obračun s petkratnimi zmagovalci Davisovega pokala Španci. Ta bi bil na sporedu sredi julija, ob morebitnem porazu z Romunijo pa bi se Slovenija znova borila za obstanek, in sicer septembra proti poražencu dvoboja Portugalska - Avstrija.

Prihodnje leto ne bodo igrali v Kranju
Verjetno se noben izmed teh dvobojev ne bo več smel igrati v dvorani Teniškega kluba Triglav v Kranju, ki ima za slovenski moški tenis poseben pomen. Slovenija je tu odigrala štiri obračune in na vseh štirih zmagala. Skupna razlika v dobljenih dvobojih v Kranju pa je kar 18:2. Dvorana ne izpolnjuje osnovnih zahtev Mednarodne teniške zveze.

Kranj, trda podlaga:
SLOVENIJA - Litva 5:0

Žemlja - Berankis 6:4, 7:5, 6:2

Rola - Grigelis 7:6 (6), 6:2, 6:2

Rola/Kavčič - Grigelis/Mugevicius 6:4, 7:6 (1), 6:4

Rola - Mugevicius 6:2, 6:2

Kočevar Dešman - Babelis 6:2, 2:6, 6:4

Rola: Šibka stran je moj bekhend
Slovenci zanesljivo premagali Litovce