Novak Đoković je v letošnjem turnirju v New Yorku izgubil le en niz. Foto: Reuters
Novak Đoković je v letošnjem turnirju v New Yorku izgubil le en niz. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray ima na finale turnirjev za grand slam slabe spomine. Izgubil je v New Yorku leza 2008, Melbournu 2010 in 2012 ter letos v Wimbledonu. Foto: Reuters

Pred dvema letoma je Đoković v finalu New Yorka v štirih nizih klonil pred Rafaelom Nadalom, od takrat pa na trdi podlagi nanizal 27 zmag ter dvakrat zmagal na OP Avstralije in enkrat na OP ZDA. Na zmagoviti poti v Melbournu je moral Srb dvakrat premagati tudi Murrayja. Medtem ko ga je v finalu leta 2011 v treh nizih pometel z igrišča, se je letošnji polfinale zapisal v anale, saj je trajal kar pet ur. Na koncu je Đoković slavil s 6:3, 3:6, 6:7, 6:1, 7:5. To sta tudi njuna zadnja medsebojna obračuna na turnirjih za grand slam.

Letos izenačeno - 2:2
Đoković skupno proti Škotu vodi z 8:6. Letos sta se pomerila štirikrat. Srb je poleg Melbourna zmagal še v finalu v Miamiju (6:1, 7:6), Murray pa v polfinalu v Dubaju (6:2, 7:5) in polfinalu na olimpijskih igrah v Wimbledonu (7:5, 7:5).

Na lovu na Beckerja in Edberga
Đoković naskakuje svoj šesti turnir za grand slam, s čimer bi se na večni lestvici na desetem mestu izenačil z Borisom Beckerjem in s Stefanom Edbergom. Murray bo igral v petem finalu, doslej je igrišče vedno zapustil sklonjene glave. S štirimi porazi v finalu je izenačil rekord svojega trenerja Ivana Lendla, ki je čakal na svojo prvo veliko lovoriko do petega finala. Škot bo v finalu New Yorka igral drugič, leta 2008 ga je premagal Roger Federer. Britanci na zmago na turnirjih za grand slam čakajo od leta 1936.

Murray bo preskočil Nadala
Ne glede na izid finala bo Đoković ostal drugi igralec na lestvici ATP, Murray pa bo na tretjem mestu zamenjal poškodovanega Rafaela Nadala.

Na Noleta le količnik 1,35
Stavnice v vlogo velikega favorita postavljajo Đokovića, na katerega je količnik za zmago le 1,35. Za zmago Murrayja je količnik več kot tri. Glede na zadnji obračun na grand slamu v Melbournu pa se obeta veliko bolj izenačen dvoboj.