Marin Čilić je navdušil hrvaške navijače v Umagu. Foto: EPA
Marin Čilić je navdušil hrvaške navijače v Umagu. Foto: EPA
Marcel Granollers
Marcel Granollers je v polfinalu izločil Fernanda Verdasca in se prebil v finale dvojic. Foto: EPA
Aleksander Dolgopolov
Aleksander Dolgopolov je lani v Umagu osvojil svoj edini turnir ATP. Tudi letos je bil kralj nočnega življenja. Takih zabav na drugih turnirjih ni. Foto: EPA

Leta 1990 je v prvem finalu Umaga Prpić v treh nizih ugnal Gorana Ivaniševića, nato pa Hrvati vse do lani niso imeli finalista. Čilić, ki je prejšnji mesec dvignil pokal že v Queensu, je moral lani priznati premoč Aleksandru Dolgopolovu. Ukrajinec je bil boljši s 6:4, 3:6 in 6:3. Letos se mu je oddolžil v polfinalu s 7:5 in 6:2, v finalu pa je nadigral še Marcela Granollersa s 6:4 in 6:2. Nanizal je kar devet iger zapored po zaostanku z 2:4 in navdušil navijače na polnem osrednjem igrišču.

"Velik užitek je igrati pred svojimi navijači. Lani je bil zame zelo težak poraz v finalu, letos pa sem igral sijajno ves teden. V finalu mi ni bilo lahko, saj je Granollers zelo pameten igralec. Nima zelo močnih udarcev, a izkoristi svoj potencial maksimalno. Ko sem našel pravo taktiko, sem začel prevladovati in vprašanja o zmagovalcu ni bilo več. Nisem mu dovolil razviti igre, narekoval sem ritem, a nisem pretiraval z "winnerji". V ključnih trenutkih nisem poklanjal točk, saj on samo čaka na to," je dejal Čilić, ki je dvakrat slavil tudi na dvoranskem turnirju v Zagrebu.

Visoki cilji tudi na olimpijskih igrah
23-letni tenisač, rojen v Međugorju v Bosni in Hercegovini, zelo rad igra podnevi, nočnih dvobojev pa ne mara preveč. Organizatorji so mu šli na roko, a finale je vedno na sporedu pod žarometi.

"Na domačih turnirjih ni lahko zmagati. V Umagu imamo visoki igralci velikokrat težave, razmere so zelo težke. Direktor turnirja mi je šel na roko, saj se sem igral ob urah, ki so mi ustrezale. Zdaj se bom lahko malce sprostil, dobil sem velik šampanjec in z ekipo smo se dogovorili, da ga moramo izprazniti. V torek me že čaka nastop v Hamburgu, zato bo treba biti malce pazljivejši. Ta pokal bo našel posebno mesto v moji vitrini," je še dodal hrvaški junak, ki se veseli tudi nastopa na olimpijskih igrah v Wimbledonu. Potihoma računa, da bi se lahko vmešal v boj za medaljo. Navzoč bo tudi na odprtju iger 27. julija, saj je to vedno poseben občutek, ki se ga ne sme zamuditi. Na Church Roadu je izpadel v osmini finala, ko ga je v treh nizih izločil poznejši finalist Andy Murray.

Granollers popustil po vodstvu s 4:2
Granollers ni bil preveč razočaran: "Vodil sem s 4:2, a nato se mi je ustavilo. Marin je začel igrati precej zanesljiveje, nikakor nisem mogel osvojiti niti točke. Naredil sem preveč napak. Pri vodstvu s 4:3 sem serviral in vodil s 40/15, zgrešil sem lahek forhend in nato je šlo vse narobe. On je izjemen igralec, še vedno je mlad in se bo vrnil med najboljših deset igralcev na svetu. Malce sem bil tudi utrujen, saj sem v soboto igral dolg polfinale in nato še finale dvojic. Vsi igralci smo zelo zadovoljni z organizacijo, za nas poskrbijo maksimalno, lahko se zabavamo, hotel je odličen," je misli strnil 26-letni Španec, ki je strasten navijač Espanyola, in poudaril, da je navajen trpeti s svojim klubom, ki je v globoki senci mestnega tekmeca Barcelone.

"Žurer" Dolgopolov navdušil kot pevec
Nasmejan je bil tudi direktor turnirja Vanja Božičković: "Res smo čakali predolgo, a zdaj po 22 letih je zelo sladko. Marin je napisal zgodovino Umaga na novo, proslavili bomo to zmago. Težko je opisati, kako srečni smo organizatorji turnirja. Prenose smo imeli na petih celinah. Vsi so poročali tudi o dogajanju ob turnirju."

V prejšnjem desetletju je bil prava ikona turnirja Carlos Moya. Petkratni zmagovalec je bil znan po tem, da se rad zabava do jutranjih ur. Dekleta so bila vedno ob njem v velikem številu. Njegov naslednik je nedvomno Ukrajinec Dolgopolov. Lanski zmagovalec je pravi veseljak, velikokrat hodi spat, ko je zunaj že pravi dan. Letos je zablestel v četrtek, ko je bil na sporedu mis hostes. Tradicionalna prireditev privabi ogromno število gledalcev. S hosteso Mateo Dominiković je zapel uspešnico Rihanne in Eminema "Love the way you lie" in požel stoječe ovacije. Mis hostes je postala 18-letna Zagrebčanka Gea Mišeljić.

Za številne obiskovalce je tenis postranskega pomena
Organizatorji vsako leto naredijo korak naprej v dogajanju ob turnirju. Veliko število obiskovalcev prihaja v Umag šele po koncu teniških obračunov. Številni komaj čakajo, da se končajo dvoboji in se lahko začnejo koncerti. ATP Party Arena je vse dni turnirja nabito polna. Tenis večine sploh ne zanima, v ospredju je zabava do jutranjih ur. Deset dni je to glavno središče dogajanja v Istri in gostje prihajajo iz vseh krajev, ogromno je tudi Slovencev. Vsak najde nekaj za svoj glasbeni okus. Organizatorji se radi pohvalijo, da je to edini turnir serije ATP, ki se dogaja 24 ur. Ob odprtju turnirja je glavni stadion napolnil Oliver Dragojević z gostom Gibonnijem. Kombinacija športa, zabave in kulinarike (tradicionalne istrske jedi in degustacija vin) je izjemna, zato je turnir dobil že številne nagrade združenja ATP.