Blaž Kavčič je v Portorožu prvi nosilec. Foto: Aleš Fevžer
Blaž Kavčič je v Portorožu prvi nosilec. Foto: Aleš Fevžer
Žemlja se bori z mononukleozo
Kavčič za portoroško zmago z Müllerjem
Blaž Kavčič v finale Portoroža

Šlo je za dvoboj prvega in tretjega nosilca.
27-letni Ljubljančan je tekmecu, trenutno 118. igralcu sveta, prvič odvzel servis v tretji igri, a je tri leta mlajšemu Moskovčanu tri igre pozneje uspel ponovni brejk in izid je bil izenačen na 3:3. Kavčič, 85. na lestvici ATP, je novo priložnost za brejk dobil v deveti igri, povedel s 5:4 in v naslednji igri na svoj servis izkoristil prvo zaključno žogico za osvojitev prvega niza. V drugem nizu je na servis tekmeca osvojil tretjo in peto igro.

V drugem polfinalu je drugi nosilec Luksemburžan Gilles Muller s 6:7 (8), 6:3 in 6:3 strl odpor mladega Britanca Kyla Edmunda. Finale bo v nedeljo ob 18.30 s prenosom na TV Slovenija 3.
Lani slavil Žemlja
Za Kavčiča je finale Portoroža že četrti v nizu: v dveh je zmagal, enkrat pa izgubil. Od zadnjih 19 dvobojev jih je dobil 18, kar pomeni, da bo na novi lestvici ATP izboljšal uvrstitev in znova postal najvišje uvrščeni Slovenec.

Tudi 31-letni Muller je v odlični formi, na lestvici je celo mesto višje kot Kavčič. "Gre za izkušenega igralca, s katerim še nisem igral, a sem ga velikokrat gledal po televiziji. Njegova igra temelji na močnem servisu, kar meni povsem ustreza, saj dobro vračam udarce, hkrati pa tudi počasen teren v Portorožu ni primeren za njegovo igro. Vsekakor pa dvoboj ne bo lahek," meni Kavčič, ki bo skušal ubraniti lansko slovensko zmago Grege Žemlje in osvojiti 12. challenger v karieri.

Zmagovalec turnirja bo prejel 80 točk za lestvico ATP in zaslužil 6.150 evrov. Slabo polovico te vsote sta v žep že pospravila zmagovalca med dvojicami, Belorusa Sergej Betov in Aleksander Buri, ki sta v finalu premagala Srba Ilijo Bozoljaca in Italijana Flavia Cipollo s 6:0 in 6:3.

Portorož (42.500 evrov, trda podlaga)
Polfinale:
KAVČIČ (SLO/1)
- DONSKOJ (RUS/3)
6:4, 6:2

MULLER (LUKS/2) - EDMUND (VB)
6:7 (8), 6:3, 6:3
Četrtfinale, tabela:
KAVČIČ (SLO/1) - MEKTIĆ (HRV)
6:2, 6:4

DONSKOJ (RUS/3) - FABBIANO (ITA/5)
6:1, 6:2
EDMUND (VB) - DESEIN (BEL)
6:4, 6:4
MULLER (LUKS/2) - COX (VB)
6:4, 6:3

Dvojice, finale:
BETOV/BURI (BLR/2)
-
BOZOLJAC/CIPOLLA (SRB/ITA) 6:0, 6:3

Žemlja se bori z mononukleozo
Kavčič za portoroško zmago z Müllerjem
Blaž Kavčič v finale Portoroža