Blaž Kavčič je štirikrat igral v 2. krogu turnirjev za grand slam, po dvakrat v Melbournu in Parizu. Foto: Reuters
Blaž Kavčič je štirikrat igral v 2. krogu turnirjev za grand slam, po dvakrat v Melbournu in Parizu. Foto: Reuters
Blaž Kavčič
"Potrebujem predvsem boljši servis, to je moja najšibkejša točka. Ne vem, zakaj imam težave, dejstvo pa je, da bom 20 odstotkov boljši, ko bodo te težave izginile." Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Blaž Kavčič
Lani ga je v 2. krogu Roland Garrosa v treh nizih ustavil Argentinec Del Potro. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Španec Rafael Nadal je kar šestkrat zmagal na Roland Garrosu in je tudi letos prvi favorit. Foto: Reuters

Najboljši slovenski teniški igralec, ki je na ATP-lestvici spet med najboljših sto, bo moral za preboj v 3. krog predvsem popraviti servis. Zadnje dni mu nagaja rama, tudi deževno vreme mu je prekrižalo načrte. Njegovi treningi so sicer zelo pestri, med vadbo na Kokrici pri Kranju (pod nadzorom kondicijskega trenerja Klemna Jakšeta) ga je celo zmotila starejša gospa, ki je želela, da Kavčič popravi mlinček (več v spodnjem videu).


Kakšna je forma, kakšni so zadnji treningi?
Zaradi težav z ramo in vremenom sem treniral malce manj, kot je bilo predvideno. Rama me boli zadnji teden, začelo se je v Rimu. Vmes bolečina sicer malo popusti, ampak vsekakor me to malce ovira. Zagodlo jo je tudi vreme. Moral bi trenirati v Zagrebu, a sem ostal doma in čakal, da se vreme izboljša. Večinoma se pred takšnim turnirjem takointako ne trenira preveč, ampak se le vzdržuje forma. Na turnir moraš priti spočit.

Koliko vas rama ovira pri servisu, ki je vaša šibka točka?
Pri servisu niti ni posebnih težav, bolj me ovira pri forhendu. Verjamem, da bo do Pariza vse v redu.

Na pariški grand slam ste uvrščeni neposredno, tako da ne bo treba v kvalifikacije. Kakšne so želje?
Želja je preboj v tretji krog. Na turnirjih za grand slam sem že igral v drugem krogu, čas je, da grem stopničko višje, se pa zavedam, da je vse odvisno od žreba. Če dobim za nasprotnika igralca, ki je med deseterico na ATP-lestvici, težko pričakujem zmago. Lani sem v Parizu v 2. krogu izgubil z Del Potrom, letos pa z njim še v Melbournu. Realno takšnega igralca težko premagam. Morda na kakšnem manjšem turnirju, na grand slamih pa so vsi maksimalno motivirani. Tudi jaz grem v vsako tekmo z mislijo na zmago in poskušam izkoristiti vsako priložnost. Rezultatsko se nočem preveč obremenjevati, pomembno je, da igram svojo najboljšo igro.

Na mastersu v Rimu ste se prebili skozi kvalifikacijsko sito, nato pa v 1. krogu izgubili s Carlosom Berlocqom. Osvojili ste le štiri igre. To res ni bila dobra popotnica za Pariz ...

Gre za enega najmočnejših turnirjev in z rankingom 101 sem bil prvi, ki ni bil uvrščen v glavni žreb. Vesel sem, da sem se prebil skozi kvalifikacije. Res je, da nato proti Berlocqu nisem dobro igral, ampak vseeno je bila to koristna izkušnja. Bilo je zelo težko, ker je ravno pri mojem dvoboju pihal močan veter, ki ni bil enakomeren.

Pred sezono ste imeli cilj, da se približate najboljši petdeseterici. Trenutno se to ne zdi uresničljivo. Kaj manjka vaši igri?
Potrebujem predvsem boljši servis, to je moja najšibkejša točka. Gre pač za najpomembnejši udarec in letos imam težave. Ne vem, zakaj, dejstvo pa je, da bom 20 odstotkov boljši, ko bodo te težave izginile. Poklopiti se mi mora nekaj tekem. Odloča
lahko ena žoga, ki vse spremeni. Ko zmagaš, se ti odpre, dobiš nove ATP-točke in samozavest. Če si 70. ali 100. na lestvici, niti ni takšna razlika. Še vedno je cilj, da bom med 50-imi, se pa zavedam, da sezone nisem začel tako, kot sem si zamislil. Pričakoval sem boljšo igro. Vseeno sem z dokaj povprečno igro naredil kar nekaj točk. Sezone pa niti pol še ni mimo, vse se lahko še spremeni.

Ali potem na treningih vso pozornost posvečate le servisu?

Ne, na silo ne gre. To bi bila napaka, če bi se preveč obremenjeval le s servisom. Treba je delati tudi na drugih področjih igre. Še Rafael Nadal, ki je v vrhu, želi še napredovati, čeprav kaže, da je popoln.

Je tudi za vas Nadal favorit številka ena na Roland Garrosu?

Jasno, prvi favorit, sploh če vemo, koliko zmag ima že v Parizu. Dobil je tudi generalko v Rimu, čeprav ni bilo tako enostavno. V finalu je bil prvi niz napet, tista sporna sodniška odločitev pri 5:4, ko je Nadal serviral za obstanek, pa je veliko spremenila. Morda bi bilo drugače, če bi Đoković dobil tisto točko. To lahko zelo vpliva na psiho igralca.

Tudi vi sodelujete s psihologom ...

Najbolj ga potrebujem, kadar ni želenih rezultatov. Takrat te mora dvigniti, da nisi več v stanju, ki ne prinaša nič dobrega. Motivacija za delo ne sme pasti.

V Parizu bosta od Slovencev nastopila tudi Gregor Žemlja in Aljaž Bedene. Ste se letos kdaj srečali, trenirali skupaj?
Ne, igrali smo na različnih turnirjh in tudi v Parizu bosta prej začela, ker igrata kvalifikacije. Vem pa, da sta Gregor in Aljaž trenirala skupaj.

Je Roland Garros eden najljubših turnirjev velike četverice?
Vsekakor, morda mi je le Melbourne ljubši. Peščena podlaga mi ustreza, dvakrat sem bil v 2. krogu, vse je zelo blizu, ni se treba voziti daleč. Po vseh letih potovanja ti gre to že malo na živce.