Federer in Murray se bosta prvič pomerila na travi. Srečala sta se že 15-krat. Osemkrat je slavil Škot, sedemkrat pa Švicar. Foto: Reuters
Federer in Murray se bosta prvič pomerila na travi. Srečala sta se že 15-krat. Osemkrat je slavil Škot, sedemkrat pa Švicar. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray se je četrtič uvrstil v finale turnirjev velike četverice. Dvakrat je klonil na OP Avstralije, enkrat pa na OP ZDA. Dvakrat je moral premoč priznati Federerju, enkrat pa Novaku Đokoviću. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer se je po treh letih znova uvrstil v finale Wimbledona. Foto: Reuters
Roger Federer
Roger Federer je zadnji turnir za Grand slam osvojil pred dvema letoma, ko je v finalu v Melbournu ugnal prav Murrayja. Foto: Reuters
Andy Murray, navijači
Andy Murray je po Timu Henmanu, ki se mu sicer ni nikoli uspelo prebiti v finale Wimbledona, novi britanski teniški ljubljenec. Foto: EPA
Pete Sampras
Federer bo v nedeljo lovil dva rekorda svojega idola Peta Samprasa. Foto: EPA
Murray: Uživam v igranju pred navdušeno množico
Federer z izjemno igro nadigral Đokovića

Ko je Rafael Nadal prejšnji četrtek senzacionalno izgubil s 100. igralcem sveta Lukašem Rosolom, se je 25-letnemu Škotu ponudila življenjska priložnost. Španec ga je v preteklih dveh letih ugnal v polfinalu. Murray je po zmagi v 3. krogu nad Marcosom Baghdatisom pod streho na osrednjem igrišču dejal, da se mu žreb ni odprl, saj mora najprej priti do polfinala.

Lendl že pustil močan pečat
David Ferrer
in Jo Wilfried Tsonga sta bila velika izziva, a ljubljenec občinstva na Church Roadu je izpita opravil veličastno. V ključnih trenutkih ni pokleknil, delo trenerja Ivana Lendla je vidno v vsaki točki. Osemkratni zmagovalec turnirjev za grand slam je v karieri doživel številni vzpone in padce. Izgubil je prve štiri finalne obračune na turnirjih za grand slam, potem pa je v epskem finalu Roland Garrosa leta 1984 premagal Johna McEnroeja po zaostanku z 0:2 v nizih in v naslednjih letih prevladoval, čeprav nikoli ni zmagal v Wimbledonu. Lendl vse dvoboje spremlja popolnoma mirno, ob zmagi nad Tsongajem ni niti mignil, medtem ko je mati Judy skakala iz stola ob vsaki točki, dekle Kim Sears pa si je pogrizla vse nohte.

Britanci brez grand slama že 76 let
Ko je sokolje oko ob zaključni žogi pokazalo, da so se sodniki zmotili, je Murrayju padlo z ramen ogromno breme. Končno je v finalu na Church Roadu, gledal je v nebo, oči pa so se močno orosile. 15.000 gledalcev je bilo v popolni ekstazi, na ta trenutek so Britanci čakali 74 let. Zadnji finalist je bil Bunny Austin leta 1938. Dve leti pred tem je Fred Perry v finalu z igrišča odpihnil Nemca Gottrieda von Cramma s 6:1, 6:1 in 6:0. Tistega leta je Perry osvojil še OP ZDA, nato pa Britanci nikoli več niso imeli zmagovalca turnirja za grand slam.

Murray že ima dve grenki finalni izkušnji s Federerjem
"Skušam se osredotočiti samo na dvoboje, čeprav se okoli mene dogaja veliko stvari. Užival bom v tej veliki zmagi, ne uvrstiš se vsak dan v finale Wimbledona. V soboto bom opravil običajen trening in se pripravil na nedeljski finale. Ključno je bilo, da sem obvladoval čustva. Nikoli ne smeš biti povsem na tleh in nikoli ne smeš biti preveč vesel na igrišču. Trener Lendl me je veliko naučil, takoj mi je povedal, da glavni dvoboj šele prihaja in da zdaj še ni čas za veselje," je pojasnil Murray, ki je že igral v treh finalih turnirjev za grand slam, a za zdaj ni osvojil še niti niza. V New Yorku leta 2008 ga je Federer ugnal s 6:2, 7:5 in 6:2, predlani v Melbournu pa je bilo 6:3, 6:4 in 7:6. Škot je dobil osem izmed 15 medsebojnih dovobojev, prav zanimivo pa je, da sta prav vse odigrala na trdi podlagi. Letos sta se pomerila le v finalu tuirnirja v Dubaju, ko je Švicar slavil s 7:5 in 6:4.

Ivanišević razblinil Henmanove sanje
Tim Henman
je bil v štirih polfinalih v All England Clubu, a vedno je doživel grenak poraz. Najbolj boleč je bil prav gotovo tisti iz leta 2001, ko je v petek popoldne nadigral Gorana Ivaniševića, a je Hrvata rešil dež. Obračun se je končal šele v nedeljo, ko je Splitčan dobil peti niz, na tretji ponedeljek pa je ugnal še Patricka Rafterja v nepozabnem finalu.

Federer spominja na zlate čase
Federer je bil prejšnji petek že v izgubljenem položaju. Julien Bennetau je v 3. krogu vodil že z 2:0 v nizih in v četrtem nizu je bil le še dve točki oddaljen od zmage. Švicarski šampion se je veličastno rešil. V osmini finala je imel proti Xavierju Malisse velike bolečine v hrbtu, potreboval je masažo fizioterapevta. Po vrnitvi na igrišče je deloval zelo počasno, vendar je zmagal v štirih nizih. Proti Novaku Đokoviću je prikazal izjemen tenis, nekatere poteze v tretjem nizu so jemale sapo. To je bil Federer iz zlatih časov, ko je tekemce premagoval za šalo in nanizal 16 zmag na turnirjih za grand slam.

V nedeljo bo lovil dva rekorda "Pistol Peta''
Prvič je na Church Roadu dvignil pokal pred devetimi leti, ko je ugnal Marka Philippoussisa v treh nizih. Zadnjič je osvojil turnir za grand slam v Melbournu januarja 2010 po zmagi nad Murrayjem. Mnogi so ga vmes že odpisali, na zadnjih štirih grand slamih sta v finalu igrala Đoković in Nadal. Po zmagi "Rafe" v Parizu pred mesecem dni so številni strokovnjaki dejali, da bo prehitel Federerja na večni lestvici. Španec ima enajst lovorik za grand slam, Federer pa bo v nedeljo lovil rekordno 17.

Če so bila mnenja glede tega rekorda še deljena, pa so si bili vsi poznavalci pred začetkom letošnje teniške sezone enotni, da Roger nikoli več ne bo postal številka ena svetovnega tenisa. V nedeljo ima mesec dni pred 31. rojstnim dnevom veliko priložnost. Z zmago in s sedmim naslovom na sveti travi (izenačil bi rekord Peta Samprasa) bi v ponedeljek skočil na vrh lestvice ATP, kar bi mu uspelo že 286. teden, s čimer bi izenačil še en Samprasov rekord.

"Vsi dobro vedo, da je Sampras zame idol. Dosegel je neverjetne uspehe, vedno sem ga občudoval. Nikoli ni izgubil finala v Wimbledonu, kar je še posebej neverjetno, saj je igral v časih, ko je bilo v svetovnem vrhu veliko igralcev z močnimi servisi. Ponosen sem, da imam priložnost za izenačitev njegovih rekordov," je poudaril Federer.

Cash in McEnroe ne odpisujeta Murrayja
"Nekaj posebnega je v zraku letos v Wimbledonu. Po Nadalovem porazu je to postal nekakšen nov turnir. Murray je imel težak žreb že v prvem tednu, proti Ferrerju in Tsongaju je upravičil vlogo favorita. Vedno lahko premaga enega izmed najboljših treh na svetu, dva zapored pa skoraj nemogoče," je razmišljal Pat Cash. Avstralec je v finalu Wimbledona presenetljivo ugnal Lendla s 3:0 v nizih.

"Britanski ighralci so v Wimbledonu pod velikim pritiskom. V svoji karieri nikoli nisem bil v takem položaju, bil sem pod pritiskom, a ne takim. Glede na vse okoliščine je Andy odigral sijajen turnir. Lendl mu je dal jasen znak, da glavno šele prihaja. Ivana dobro poznam, on je najboljša stvar, ki se je zgodila Andyju. V finalu ni favorit, a vsekakor ima lepe možnosti. Čas je za zmago Britanca," je bil v analizi na televizijski postaji BBC odločen John McEnroe.

Bronasti kip Freda Perryja že od leta 1984 stoji pri vratih na Church Roadu. Murray bi si z nedeljsko zmago zaslužil mesto ob legendi.
Aleš Golob

Murray: Uživam v igranju pred navdušeno množico
Federer z izjemno igro nadigral Đokovića