Serena Williams je le še sedem zmag oddaljena od koledarskega grand slama. Foto: Reuters
Serena Williams je le še sedem zmag oddaljena od koledarskega grand slama. Foto: Reuters
21-letna Španka se je dobro upirala, a na koncu so le prevladale izkušnje. Foto: Reuters
Serena šestič osvojila Wimbledon

Svoj šesti Wimbledon (2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2015) je Američanka osvojila pri 33 letih in 289 dneh. Prejšnji rekord je bil v lasti Martine Navratilove, ki je zadnji grand slam turnir dobila pri 33 letih in 263 dneh. Williamsova je slavila na 21. grand slamu (toliko jih imajo vse dejavne igralke skupaj) in je na večni lestvici le še zmago oddaljena od drugouvrščene Steffi Graf. Na vrhu je Margaret Court s 24. zmagami.

Williamsova je osvojila četrti turnir za grand slam zapored in je zdaj aktualna zmagovalka vseh štirih največjih turnirjev - Melbourna, Pariza, Wimbledona in New Yorka. Priložnost za koledarski grand slam bo imela septembra v New Yorku. Do zdaj sta koledarski grand slam osvojili le Courtova in Grafova.

StatistikaS. Williams

Muguruza

Prvi servis (%)5470
Asi

12

3

Dvojne napake8 2
Neizsiljene napake

15

9

Winnerji2910
Osvojene točke7257
Osv. točke na mreži7/96/8
Priložnosti za brejk5/83/10


Odličen začetek Muguruze prebudil Sereno

Serena je slabo začela dvoboj. V prvi igri je napravila tri dvojne napake in Španka je že na uvodu odvzela servis nasprotnici. Muguruza je dobro izkoriščala napake Williamsove. Povedla je s 4:2, nato pa se je ustavilo. Prva igralka sveta je naravnala roko, dobila štiri igre zapored in zmagovito končala prvi niz v 44 minutah.
Američanka v drugem nizu premočna
Williamsova je prevladovala tudi na začetku drugega niza. Muguruzi je še uspelo izenačenje na 1:1, potem pa je Američanka spet nanizala štiri igre zapored. Pri izidu 5:1 je prvič servirala za zmago, a se 21-letna Španka ni dala. Dobila je naslednji dve igri in znižala zaostanek na 5:3. Serena je bila tudi v drugo soočena s petimi brejk žogami, vendar jih je rešila. Nepopustljiva Muguruza je izkoristila šesto priložnost za odvzem servisa in se povsem vrnila v dvoboj. A vsega je bilo konec že v naslednji igri. Serena je dobila prve tri točke in si priigrala tri žogice za zmago. Izkoristila je že prvo. Dvoboj je trajal uro in 23 minut.

"Nikar ne bodi žalostna, ta pokal boš čez nekaj let zagotovo držala v svojih rokah," je med podelitvijo priznanj Williamsova dejala Muguruzi, ki je z bojevitostjo osvojila gledalce na osrednjem igrišču. "Bila sem pod pritiskom, čutila sem ga med celotnim dvobojem, a najpomembneje je, da sem na koncu zmagala in zaradi tega sem presrečna," je še dodala Američanka.

"Vedno sem sanjala o nastopu v velikem finalu v Wimbledonu, prav tako je izjemen občutek igrati pred 16.000 gledalci. Ne glede na razplet dvoboja sem zelo vesela, izgubila sem proti najboljši igralki na svetu. Med finalnim dvobojem sem zares uživala," je povedala Muguruza.

WIMBLEDON
(14.507.700 evrov, trava)

Finale, ženske:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - MUGURUZA (ŠPA/20)
6:4, 6:4



Moške dvojice, finale:
ROJER/TECAU (NIZ/ROM/4) -
J. MURRAY/PEERS (VB/AVS/13)
7:6 (5), 6:4, 6:4

Ženske dvojice, finale:
HNIGIS/MIRZA (ŠVI/IND/1) -
MAKAROVA/VESNINA (RUS/2)
5:7, 7:6 (4), 7:5

Serena šestič osvojila Wimbledon