Foto:
Foto:

Nadzora o uresničevanju ministrovih usmeritev sta pokazala, da je policija uresničila skorajda vse. Po Žaberlovih besedah je na korektno delo pokazal tudi izredni nadzor, opravljen po prijavi odvetnika Petra Čeferina o domnevnem nezakonitem izvajanju pooblastil.

Obseg kriminala v Sloveniji se je lani v primerjavi z letom prej zmanjšal za 1,3 odstotka, zgodilo se je za 2,5 odstotka več prometnih nesreč, število smrtnih žrtev pa se je zmanjšalo, je še dodal notranji minister.

Za krepitev aktivnosti policije tudi pri odkrivanju gospodarskega kriminala
Glavni poudarki ministrovih usmeritev policiji za leto 2004, ki sicer temeljijo na srednjeročnem načrtu razvoja in dela policije za obdobje 2003-2007, se glede omejevanja kriminala nanašajo na krepitev aktivnosti policije na področju prepovedanih drog, gospodarskih kaznivih dejanj, kaznivih dejanj z elementi nasilja in organiziranega kriminala, na varnostno sodelovanje ter povezovanje z varnostnimi organi drugih držav.

V usmeritvah v zvezi z varnostjo v cestnem prometu je minister policiji naložil predvsem nadaljevanje uresničevanja ciljev nacionalnega programa varnosti cestnega prometa, na področju varovanja državne meje in preprečevanja nedovoljenih migracij pa zagotovitev uresničevanja schengenskega akcijskega načrta in nadaljevanje priprav za delo policije na bodoči zunanji meji EU-ja.