Foto:
Foto:
Promet spletnega iskalnika Yahoo! se je v primerjavi z enakim obdobjem lani podvojil.

Promet z Lukinimi delnicami je dosegel kar 400 milijonov SIT, kar je posledica posla v višini 40.000 delnic. Prodajalec je bila Celjska borzna hiša (najverjetneje v imenu ida Infond), kupec pa Perspektiva. Enotni tečaj pa se je zvišal za pol odstotka, na 7.400 SIT.

Podobno rast so imele tudi Krkine delnice (66.357 SIT) in delnice Istrabenza (10.996 SIT).

Za dobra dva odstotka je poskočil tečaj Aerodroma, ki zdaj znaša 9.300 SIT, samo letos pa so te delnice pridobile že polovico. Na prodajni strani se je opazno pojavljala Bank Austria. Več kot dva odstotka se je tokrat zvišala tudi vrednost Droge (89.800 SIT). Tečaji preostalih prometnejših delnic so se le malenkost spremenili. Na negativni strani še najbolj izstopajo Terme Čatež, ki so se pocenile za 0,8 odstotka, na 29.750 SIT.

Slovenski borzni indeks se je zvišal za desetino odstotka, na 4.462 točk. Opazneje, za pol odstotka, se je okrepil indeks PIX. Nova rekordna vrednost je 4.168 točk. Indeks IPT (3.831 točk) je pridobil četrt odstotka.

Od desetih najprometnejših papirjev na prostem trgu se je znižal le enotni tečaj ida Triglav, ki znaša 356,52 (- 0,3 odstotka). Najbolj, za skoraj dva odstotka, se je podražil id Zlata moneta (257 SIT). Maksima holding je cenejši za dva odstotka, preostali holdingi pa so v povprečju rahlo dražji.

Yahoo utegne povzročiti nov val optimizma
Iz ZDA prihajata slaba in dobra novica. Slaba je 0,9-odstotni sredin minus na Wall Streetu, dobra pa skoraj podvojeni promet internetnega portala Yahoo v primerjavi z lanskim prvim četrtletjem, kar naj bi v četrtek k plusu pomagalo tehnološkemu sektorju na največjih borzah.

Vojne razmere v Iraku in slabi poslovni rezultati Alcoe (bolje rečeno ne tako bleščeči, saj trg takoj kaznuje podjetje, ki ne preseneti) so povzročile padec delniškega indeksa Dow Jones na 10.480 točk. Tehnološki indeks Nasdaq (2.050 točk) je izgubil pol odstotka.

Obresti v Veliki Britaniji nespremenjene
Tokijski Nikkei je danes dosegel novo najvišjo vrednost od avgusta 2001, in sicer 12.092 točk. Frankfurtski DAX 30, ki se je v sredo komaj obdržal nad 4.000 točkami, se je dopoldne zvišal za odstotek in nadoknadil tisto, kar je izgubil včeraj popoldne. Tudi londonski FTSE 100 je splezal na psihološko pomembnih 4.500 točk. Londonski trgovci so se razveselili, da Britanska centralna banka ni spremenila obresti, ki torej ostajajo pri štirih odstotkih.

Zaradi zaskrbljujočih novic iz Iraka se je evro okrepil in presegel 1,22 dolarja. Zlato in nafta sta se podražila. Sod nafte vrste brent je v Londonu vreden več kot 32 dolarjev.