Foto:
Foto:
Trg svetega Petra v Vatikanu

Papež je po srečanju dejal, da sporazum kaže na razumevanje Slovenije glede nadaljevanja dobrih odnosov s Svetim sedežem.

Papež je dodal še, da se zaveda želje Slovenije po uspešnem delovanju v Evropi, pri čemer naj se država po njegovih besedah navdihuje iz krščanskih vrednot, ki so del njene kulture in zgodovine.

Vatikanski sporazum v veljavi
Z izmenjavo listin je Vatikanski sporazum, ki ureja odnose med državama, stopil v veljavo. Kot je po pogovorih povedal Rop, sta s sogovornikom, vatikanskim državnim tajnikom Angelom Sodanom, ocenila dosedanje odnose med Katoliško cerkvijo in državo na različnih področjih.

O verouku v šolah nista govorila, Rop pa je poudaril, da sporazum potrjuje že sklenjene dogovore in da Slovenija ne vidi potrebe po odpiranju tega vprašanja, saj je verska vzgoja že zagotovljena v zasebnih šolah.

V zvezi z omembo krščanskih korenin Evrope v preambuli nove evropske ustavne pogodbe, za kar se zavzema Vatikan, je Rop seznanil sogovornika s stališčem Slovenije, ki omembi krščanskih korenin v ustavi ne nasprotuje.

Sporazum med državo in Katoliško cerkvijo
Vatikanski sporazum, ki je bil podpisan 14. decembra 2001, pravno-formalno potrjuje odnose med Katoliško cerkvijo, kanonskim pravom in pravnim redom Slovenije, ki že veljajo. Sporazum ureja pravna vprašanja med Slovenijo in Svetim sedežem ter izhaja iz dvojne narave razmerja med državo Slovenijo in Svetim sedežem kot subjektom mednarodnega prava in hkrati vrhom Katoliške cerkve ter razmerja med Slovenijo in Katoliško cerkvijo v Sloveniji.

Slovenija in Sveti sedež sta pogajanja o Vatikanskem sporazumu začela leta 1999, a so nato pogajanja zaradi zapletov na slovenski strani zastala in so se nadaljevala šele po parlamentarnih volitvah v Sloveniji leta 2000. Končana so bila konec leta 2001, sporazum pa sta 14. decembra 2001 podpisala zunanji minister Dimitrij Rupel in takratni tajnik Svetega sedeža za odnose z državami, nadškof Jean Louis Tauran.

Vlada se je nato, da bi odpravila dvome o skladnosti sporazuma z ustavo, januarja 2002 ob sprejetju predloga zakona o ratifikaciji sporazuma odločila Vatikanski sporazum poslati v presojo ustavnemu sodišču. Sodišče je marca istega leta vlado pozvalo, naj vlogo dopolni, trije ministri ZLSD-ja, stranke, ki je imela o sporazumu največ dvomov, pa so ob vladnem ustavnemu sodišču posredovali še svoje stališče.

Ustavno sodišče je 19. novembra lani soglasno sprejelo mnenje, da sporazum s Svetim sedežem ni v neskladju s slovensko ustavo, a le, če se razlaga, da bo Katoliška cerkev pri svojem delovanju v Sloveniji upoštevala pravni red države. DZ je sporazum s 44 glasovi za in z 12 proti ratificiral 28. januarja.