Foto:
Foto:
Ugrabitelji so pokazali tudi Margaretine dokumente.
Družina je prepoznala identiteto Daliborja Lazarevskega. Drugi naj bi bil Zoran Naskovski, vendar makedonska vlada njunih smrti še ni mogla potrditi.
Ameriška letala F 16 so ponovno izvedla natančne napade na skrivališča tujih teroristov.
Britanska izvidnica bo najprej preverila stanje na območjih, kjer naj bi Britanci zamenjali ameriške sile.
S sabotažami na naftovodih želijo uporniki prizadeti edini vir dohodka prehodne iraške vlade.

Odgovornost za njeno ugrabitev je prevzela za zdaj še neimenovana skrajna skupina. Hassanova je bila sicer rojena v Veliki Britaniji, vendar že 30 let živi v Iraku in ima tudi iraško državljanstvo. Za bagdadsko vejo britanske organizacije dela že več kot deset let.

Straw zaskrbljen
Britanski zunanji minister Jack Straw je izrazil zaskrbljenost nad ugrabitvijo. "Naše misli so pri njej, njeni družini in njenih kolegih," je dejal Straw. Britanski obrambni minister Geoff Hoon pa meni, da gre za zaskrbljujoč razvoj dogodkov, ki kaže na to, kako daleč so pripravljeni iti teroristi za dosego svojih ciljev.

Predstavnica organizacije Care International je dejala, da ne vedo, kje so Hassanovo ugrabili in ali so poleg nje ugrabili še koga drugega. "Zaenkrat ne poznamo motiva ugrabitve, po trenutnih podatkih pa je Margaret nepoškodovana. Delamo vse, kar lahko, da bi zagotovili njeno varno izpustitev," je dodala.

Care International je ena največjih neodvisnih organizacij za pomoč in razvoj, deluje pa v več kot 72 državah po svetu, med drugim v Aziji, Afriki, Latinski Ameriki, na Bližnjem vzhodu in v vzhodni Evropi.

Makedonec prepoznan
Družina je prepoznala enega od dveh v Iraku usmrčenih Makedoncev in potrdila njegovo identiteto.

Šlo naj bi za Daliborja Lazarevskega, ki so ga skrajneži v Iraku skupaj z drugima dvema Makedoncem ugrabili že avgusta. Vsi trije so delali za neko ameriško podjetje.

V ponedeljek je arabska televizija Al Džazira predvajala posnetek, na katerem je videti osebne dokumente dveh usmrčenih Makedoncev. Drugi naj bi bil Zoran Naskovski. Makedonska vlada njunih smrti še ni mogla potrditi.

V Bagdadu uporniki napadli iraško vojsko
V minometnem napadu upornikov na sedež iraških sil v Bagdadu so bili ubiti štirje iraški vojaki, skoraj 80 pa je ranjenih. Na stavbo je bilo izstreljenih šest granat.

Ameriška letala napadla Faludžo
Ameriška letala so ponoči v Faludži napadla stavbe, kjer naj bi se zadrževali pripadniki skupine Abuja Musaba Al Zarkavija.

S tem želijo preprečiti napade upornikov med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, saj je prav Zarkavijeva skupina zakrivila več napadov na cilje v Iraku in ugrabila več talcev.

Iraške in ameriške sile so obkolile tudi mesto Duluja, severno od Bagdada in priprle več deset domnevnih upornikov. Ubita sta bila dva Iračana, deset pa jih je ranjenih.

Britanska vlada naklonjena ameriškemu predlogu
Britanske sile bodo v Bagdad poslale izvidniški vod, ki se bo seznanil s stanjem na območjih, kjer naj bi britanske sile prevzele del nalog ameriških sil. Zaenkrat še ni jasna odločitev britanske vlade, vendar je zunanji minister Jack Straw že povedal, da je vlada naklonjena ameriškemu predlogu. Dodal je še, da tak poziv ni povezan z ameriškimi volitvami, ima pa opraviti z zagotovitvijo pogojev za izvedbo januarskih volitev.

Ameriške in iraške sile želijo pred januarskimi volitvami zlomiti največje mesto odpora iraških upornikov, zato so v bližino Faludže že namestile več tisoč amerških in iraških vojakov.

Britanski strokovnjaki predvidevajo, da bi britanske sile utegnili uporabiti za zavarovanje preskrbovalnih poti ameriških sil pri Faludži.

Uporniki prekinili severni naftovod
Uporniki so danes zažgali dele severnega dvojnega naftovoda okoli 10 kilometrov od rafinerije Baidži. To je glavni izvozni naftovod na severu Iraka, ki je zdaj onemogočen.

Ta del naftovoda so uporniki prekinili že pred dvema mesecema.