Uradni epilog zgodbe bo znan v torek. Foto: MMC RTV SLO
Uradni epilog zgodbe bo znan v torek. Foto: MMC RTV SLO

To je njegova osebna odločitev, ki pa je bila na nek način tudi olajšanje. Ta korak mora najprej komentirati vodstvo SZS, preden bom tudi sam podal svoj komentar, vendar smo bili zaradi aktivnosti gospoda Lovšeta v Južni Koreji v skrajno neugodnem položaju.

Janez Kocijančič za STA
Odzivi na odstop Tomaža Lovšeta
Planica ostala brez SP-ja 2017

Verjetno se še vsi zelo dobro spominjate 2. junija leta 2002, takrat se je namreč že na prvi tekmi nogometnega svetovnega prvenstva v Južni Koreji končala slovenska nogometna pravljica. Akterja: Zlatko Zahovič in Srečko Katanec. Ključni trenutek: menjava najboljšega strelca slovenske reprezentance na tekmi s Španijo. Epilog: Šmarna gora, razpad garderobe in izguba ugleda takratne nogometne senzacije.

Janez Kocijančič bo še naslednji dve leti član predsedstva Mednarodne smučarske organizacije. Na volilnem kongresu v Kangvonu je dobil 116 od 123 možnih glasov. Kocijančič je bil 27. novembra 2009 v Lizboni za štiri leta izvoljen v izvršni odbor Evropskih olimpijskih komitejev (EOC), v turški Antalyi pa je bil 6. junija 2011 soglasno izvoljen za enega od štirih podpredsednikov Fis.

Zahoviča in Katanca zamenjala Lovše in Kocijančič
Deset let pozneje, se je, če verjamete ali ne, znova ravno v Južni Koreji zapletlo med vplivneži na kongresu Mednarodne smučarske zveze. Akterja: predsednik SZS-ja Tomaž Lovše in član predsedstva FIS-a ter predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič. Ključni trenutek: neuspela kandidatura Planice za organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva. Epilog: še čakamo in lahko le upamo, da Slovenija, pred glasovanjem ali po njem, ni zapravila ugleda, ki ga je imela v Mednarodni smučarski organizaciji.

Uradna zgodba bo znana v torek
Predsednik smučarske zveze je že napovedal svoj odstop, razlog nam bodo razkrili v torek, do takrat pa velja "silenzio stampa". Tudi pred desetimi leti so novinarji na prizorišču SP-ja čakali dva dni, da sta osrednja slovenska nogometna akterja izlila svoja čustva, tekle so tudi solze. Tega od politikov in podjetnikov ne gre pričakovati. Verjetno nikoli ne bomo izvedeli celotne zgodbe, ostaja pa dejstvo, da se Slovenci, morda je to kar v naši krvi, ne znajdemo takrat, ko je to najbolj potrebno.

Zakaj so se izgubili glasovi v zadnjem krogu?
Kandidatura Planice je bila atraktivno predstavljena, zanima pa me, kje in zakaj so se izgubili trije glasovi v finalnem izboru. V prvo in drugo je dobil Lahti sedem glasov, Planica pet, Oberstdorf pa tri. Zakopane so v četrti zaporedni kandidaturi ostale brez glasov. Ko bi zdrava pamet velevala, da bodo odločali trije glasovi Oberstdorfa, pa je bilo končno razmerje 12:3 za Lahti.

Lovšetu je diplomacija španska vas
Muhasti predsednik SZS-ja je znan po svoji nepredvidljivosti in ostrih besedah, in če gre verjeti neuradnim informacijam iz Koreje, naj bi imel prav on največ zaslug, da se je glasovanje končalo tako, kot se je. Da je Lovšetu diplomacija španska vas, smo se lahko prepričali že nekajkrat. Spomin na letošnjo Zlato lisico je še kako živ in nekaj podobnega naj bi se dogajalo tudi za Planico in slovenski nordijski šport v nasploh najpomembnejšem dogodku zadnjih let.

Bo Slovenija ostala brez člana v izvršnem odboru?
Predsednik olimpijskega komiteja je na drugi strani znan po zelo avtokratskem vodenju slovenskega športa, ki je bilo večkrat trn v peti pobudnikom novih idej in politiki, a hkrati za mojstra diplomacije, ki ima velik vpliv v mednarodnih krogih. V soboto bo v Južni Koreji potekal še izbor in potrjevanje članov izvršnega odbora Mednarodne smučarske zveze, katerega član je bil do sedaj tudi Janez Kocijančič, upamo, da tudi s podporo SZS-ja. Za slovenski zimski šport bi bilo zelo pomembno, da v izvršnem odboru ostane, mi pa lahko le upamo, da bosta zveza in Planica podobno uspešni kot nogometaši, ki so izpustili le eno prvenstvo in se na prizorišče vrnili v Južni Afriki.

To je njegova osebna odločitev, ki pa je bila na nek način tudi olajšanje. Ta korak mora najprej komentirati vodstvo SZS, preden bom tudi sam podal svoj komentar, vendar smo bili zaradi aktivnosti gospoda Lovšeta v Južni Koreji v skrajno neugodnem položaju.

Janez Kocijančič za STA
Odzivi na odstop Tomaža Lovšeta
Planica ostala brez SP-ja 2017