Franci Petek, Petra Majdič in predsednik Smučarske zveze Slovenije Tomaž Lovše na torkovi predstavitvi kandidature Planice. Foto: SZS
Franci Petek, Petra Majdič in predsednik Smučarske zveze Slovenije Tomaž Lovše na torkovi predstavitvi kandidature Planice. Foto: SZS
Predstavitev uspela, odločitev v četrtek

Odločitev o prireditelju bodo sprejeli na 48. kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS), ki od ponedeljka poteka v Kangvonu v Južni Koreji. Slovenska delegacija, v kateri sta tudi ambasadorja prvenstva Petra Majdič in Franci Petek, je kandidaturo članom predsedstva FIS-a predstavila v torek v 15-minutnem nastopu.
Odločitev še nikoli ni padla v prvem krogu
V posnetkih so prikazali zgodovino doline pod Poncami in zgodovino nordijskega smučanja v Sloveniji, sklenili pa s posnetki največjega slovenskega športnega praznika in množic obiskovalcev, ki prihajajo v Planico vsako leto. Majdičeva in Petek sta na koncu poudarila, da kandidatura ne predstavlja samo Planice in Slovenije, temveč upanje za vse majhne države, ki so sposobne organizirati tako veliko zimsko tekmovanje.
Zbrane v Kangvonu je predstavitev navdušila, v četrtek pa bo jasno, ali je v zadostni meri prepričala 15 delegatov (med njimi je tudi Janez Kocijančič), da ji bodo namenili svoj glas. Za zmago bo potrebna večina glasov, torej osem. Organizator SP-ja še nikoli do zdaj ni bil izbran v prvem krogu glasovanja.
Vsi razen Planice že gostili SP
Lahti (1926, 1938, 1958, 1978, 1989, 2001), Oberstdorf (1987, 2005) in Zakopane (1929, 1939, 1962) so v preteklosti že gostili svetovno prvenstvo, Planica pač ne. Prihodnje leto bo SP v Val di Fiemmeju, leta 2015 pa v Falunu.

Odločitev o prireditelju lahko v četrtek pričakate tudi na trgu na Gorici v Ratečah, ki bo od 11.00 gostil druženje vseh podpornikov kandidature Planice. Kakšno je trenutno stanje v dolini pod Poncami, kjer raste novi nordijski center, pa si oglejte v prispevku na desni strani.

Predstavitev uspela, odločitev v četrtek