Univerzijado so slovesno odprli v nedeljo. Foto: SUSA/Marija Jozak
Univerzijado so slovesno odprli v nedeljo. Foto: SUSA/Marija Jozak
Slovenska zasedba na univerzijadi. Foto: SUSA/Marija Jozak

Največje kazahstansko mesto je univerzijado začelo v nedeljo s spektakularnim odprtjem pred 12.000 gledalci v novozgrajeni Almaty Areni. Glavni govorec in tudi mož, ki je odprl ta veliki športnik dogodek, je bil kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev. Nosilka slovenske zastave je bila alpska smučarka Ana Zimšek.

Po dveh tekmovalnih dneh najvidnejše uvrstitve v 13-članski odpravi slovenskih študentov športnikov dosegajo alpski smučarji. Žan Kralj je v superveleslalomu osvojil 9. mesto, medtem ko je bil Jan Napotnik 31. Po tekmi je Kralj povedal: "Čeprav sem z vožnjo kar zadovoljen, je bilo v mojem smučanju še nekaj rezerv, predvsem v zgornjem delu proge. Upam, da lahko jutri na kombinaciji odpeljem še bolje."

Ženski superveleslalom je Desiree Ajlec končala na 13. mestu, Ana Zimšek je bila 27. Na ženski kombinaciji so organizatorji zaradi sneženja in megle izpeljali le slalomski del, v katerem je Ajlečeva osvojila peto mesto. Superveleslalomski del ženske kombinacije je tako prestavljen na sredo, ko bo na sporedu tudi moška kombinacija.

V sredo bo na led stopila umetnostna drsalka Daša Grm, na manjši napravi skakalnega centra Sunkar pa se bodo za čim boljše uvrstitve v posamični tekmi borili smučarski skakalci, ki jim je uradni trening preprečilo slabo vreme.

Na lestvici medalj po sedemnajstih končnih odločitvah vodi Rusija, ki je zbrala prav toliko odličij. Za zdaj se je med dobitnice medalj vpisalo trinajst držav.