Anja Pärson bo nastopila le še na finalu svetovnega pokala v Schladmingu, potem pa bo končala bogato kariero. Foto: EPA
Anja Pärson bo nastopila le še na finalu svetovnega pokala v Schladmingu, potem pa bo končala bogato kariero. Foto: EPA

Švedinja v zadnjem času ni več konkurenčna (to sezono višje od 9. mesta ni bila), kar je posledica težav s koleni. "Imela sem fantastično kariero, dosegla sem več, kot sem lahko sanjala. V zadnjih letih zaradi padcev in težav s koleni nisem imela več možnosti za najvišjo raven smučanja."

30-letna Pärsonova je bila v 14 sezonah svetovnega pokala še posebej uspešna leta 2004 in 2005, ko je osvojila veliki kristalni globus. Zmage ima v vseh petih disciplinah, kar je v zgodovini ženskega alpskega smučanja uspelo le še Petri Kronberger, Janici Kostelić, Pernilli Wiberg in Lindsey Vonn.

Med vrhunci njene kariere je svetovno prvenstvo v Areju leta 2007, ko je osvojila tri zlate medalje. Na olimpijskih igrah leta 2010 je na smuku grdo padla, 24 ur pozneje pa osvojila bronasto medaljo v superkombinaciji.

Tudi avstrijski smučar Mario Scheiber končuje kariero, ki so jo zaznamovale številne kolenske in ramenske poškodbe. 29-letni Scheiber se je skušal vrniti po poškodbah nosu in rame, ki jih je dobil na treningu smuka lani v Chamonixu, a neuspešno. Že pred tem je moral izpustiti vso sezono 2005/06 zaradi strganih kolenskih vezi, dve leti pozneje pa je bil več mesecev odsoten zaradi poškodbe leve rame.

Scheiber je na tekmah svetovnega pokala 13-krat stopil na stopničke za zmagovalce, a nikoli na najvišjo. Leta 2010 je na olimpijskem smuku v Vancouvru zasedel četrto mesto.