Viktoria Rebensburg slavi četrto zmago v karieri. Foto: EPA
Viktoria Rebensburg slavi četrto zmago v karieri. Foto: EPA
Elisabeth Görgl
Elisabeth Görgl je v drugi vožnji zapravila veliko prednost, saj je imela pred Viktorio Rebensburg 95 stotink prednosti. Foto: Reuters
Tina Maze
Tina Maze je na uvodnem veleslalomu sezone v Söldnu razočarala, v Aspnu pa je pustila povsem drugačen vtis in je lahko mirna, saj je še vedno v svetovnem vrhu. Foto: Reuters

To je njena četrta zmaga v karieri, s katero je prevzela vodstvo v skupnem seštevku. Avstrijci, ki od januarja 2010 čakajo na novo zmago na ženskih veleslalomih, so se morali zadovoljiti z drugim mestom Elisabeth Görgl, čeprav je imela najboljša avstrijska športnica pred finalno vožnjo skoraj sekundo prednost pred petouvrščeno Nemko. Tretja je bila na koncu Julia Mancuso. Tina Maze je osvojila zelo solidno sedmo mesto, kar je dokaz, da je v pripravljalnem obdobju dobro trenirala in da uvodna tekma v Söldnu (23. mesto) ni bila pravi pokazatelj njene moči.

V cilju prve vožnje "omotica" in pekoče grlo
Mazejeva je bila po prvi vožnji šesta. Sprva se je zdelo, da s štartno številko 3 ni bila hitra, saj je z nekaj napakami za Görglovo zaostala več kot sekundo, toda vse tekmovalke so imele težave. "Ko sem videla, da je bil zaostanek višji od ene sekunde, se mi je kar malo zavrtelo. Zaradi visoke nadmorske višine in mrzlega zraka me je peklo v grlu," je povedala 28-letna Korošica. Ana Drev in Ilka Štuhec sta odstopili že v zgornjem delu proge.

Občutek boljši, toda daleč od popolnosti
V finalu je tik pred Tino Maze zelo hitro smučala Anna Fenninger, kar je bil pravi izziv za svetovno prvakinjo. Toda že na prvem vmesnem času je zaostajala 45 stotink, na strmini je zaostanek še povečala. Ob prihodu v cilj je bila druga, vseh pet smučark, ki je bilo še na štartu, pa je bilo hitrejših.

Še vedno ima bolečine v hrbtu
"Zdaj so občutki boljši, kot so bili v Söldnu. Tam ni bila moja vožnja ničemur podobna. Vesela sem, da je bila slika tokrat boljša. Obe vožnji sta bili podobni. Mogoče v prvi v zgornjem delu ni bilo vse optimalno. Potem sem smučala dobro. V drugi pa sem se očitno vrtela nekako za sedmo mesto, kar pa je po uvodnem neuspehu dober končni izid. Imam še vedno bolečine v hrbtu. Bolečine me spremljajo vsak dan. Naša mala ekipa ima veliko dela in obveznosti, da smo uspešni na tej najvišji svetovni ravni, poleg vsega pa moramo vsak dan opravljati tudi terapije," je dejala Mazejeva, ki je po veleslalomskem nastopu opravila tudi nekaj voženj slalomskega treninga.

"Videl sem veliko rezerv na današnji tekmi. Rezultat pa je dober, ker je v športu po neuspehih pomembno, da se tekmovalec pobere. Zato je imela pred današnjim startom nekaj dodatne treme zaradi neuspeha na prvi tekmi. Bila je nekoliko zakrčena, vendar je dosegla dober izid. Mislim, da smo izbrali pravo, daljšo smučko. Tina jo obvlada, če dobro smuča. Sezona pa je še dolga, tudi druge tekmovalke imajo velike težave. Sami sicer ne gledamo na to. Skušali bomo odpraviti naše pomanjkljivosti in doseči, da bo Tina še bolj sproščena. Mislim, da bo kmalu tam, kjer je bila običajno," je dodal vodja ekipe Andrea Massi.
Vonnova na prvi progi zaostala dve sekundi
Zmagovalka uvodne preizkušnje v Söldnu Lindsey Vonn je na prvi progi, na kateri je bilo zaradi difuzne svetlobe še težje tekmovati, zaostala več kot dve sekundi, finalno vožnjo pa je opravila bolje in je pridobila devet mest. Maria Höfl Riesch, s katero sta se v lanski sezoni borili za veliki kristalni globus, je po 12. mestu v prvi vožnji v finalu odstopila, tako da je na uvodnih dveh tekmah nove sezone zbrala le sedem točk.

Končni vrstni red:
1. V. REBENSBURG NEM 2:11,25
2. E. GÖRGL AVT +0,33
3. J. MANCUSO ZDA 0,44
4. A. FENNINGER AVT 0,50
5. L. GUT ŠVI 0,81
6. D. KARBON ITA 0,89
7. T. MAZE SLO 1,28
8. L. DÜRR NEM 1,33
9. S. KÖHLE AVT 1,54
10. J. LINDELL VIKAR. ŠVE 1,62
11. M. SCHILD AVT 1,66
12. L. VONN ZDA 1,74
13. T. POUTIAINEN FIN 1,75
Odstop v 2. vožnji: Höfl Riesch, Weirather, Fischbacher ...



Po prvi vožnji:
1. E. GÖRGL AVT 1:04,46
2. L. GUT ŠVI +0,59
3. D. KARBON ITA 0,69
4. J. MANCUSO ZDA 0,91
5. V. REBENSBURG NEM 0,95
6. T. MAZE SLO 1,07
7 A. FENNINGER AVT 1,11
8. L. DÜRR NEM 1,34
9 S. KÖHLE AVT 1,54
10. T. POUTIAINEN FIN 1,55
11. M. HÖFL-RIESCH NEM 1,62
...
21. L. VONN ZDA 2,12

Odstop: Brignone, Worley, Marmottan,
Gagnon, Hosp, Drev, Štuhec ...

Skupni vrstni red:
1. V. REBENSBURG NEM 180 2. E. GÖRGL AVT 140 3. L. VONN ZDA 122 4. A. FENNINGER AVT 90 5. J. MANCUSO ZDA 86 6. L. GUT ŠVI 61 7. J. LINDELL-VIKARBY ŠVE 58 8. L. DUERR NEM 52 9. T. WORLEY FRA 50 10. T. BARIOZ FRA 47 ... 13. T. MAZE SLO 44 36. A. DREV SLO 3