Žan Kranjec ima letos lepo priložnost, da osvoji prve točke v Kranjski Gori. Foto: BoBo
Žan Kranjec ima letos lepo priložnost, da osvoji prve točke v Kranjski Gori. Foto: BoBo
Matic Skube
Matic Skube bo prvi slovenski adut na slalomu. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Kranjec na vitranški strmini po točke za finale sezone

Odgovorni trener v moški ekipi Klemen Bergant je za veleslalomski tekmi dal priložnost, ob trenutno najboljšem veleslalomistu Kranjcu, edinem z osvojenimi veleslalomskimi točkami v svetovnem pokalu, še Klemenu Kosiju, Mišelu Žeraku, Jakobu Špiku, Žanu Grošlju in Martinu Čatru. Slalomsko tekmo pa bodo začeli Skube, Miha Kürner, Grošelj, Špik, Kranjec in Kosi. Kranjska Gora bo letos prizorišče kar trojnega tekmovalnega sporeda, saj so prevzeli tudi odpovedani veleslalom iz Garmisch-Partenkirchna.

Prirediteljem že 55. pokala Vitranc je tik pred začetkom znova ponagajalo vreme. Ena najbolj toplih zim v zadnjih letih, ki je bila radodarna s temperaturami visoko nad lediščem, skopa pa s snegom, je v svojih izdihljajih postregla z radodarno pošiljko snega. Čeprav so si prireditelji pokala Vitranc dolgo želeli snega, je ta prišel takrat, ko je bilo najmanj treba, in še to v precejšnjem obilju. Na poligon, na že skrbno pripravljeno progo, je v noči s srede na četrtek zapadlo od 30 centimetrov tudi celo do pol metra snega. Tega je bilo treba čim prej odstraniti in spraviti s proge. Na terenu so tako že od zgodnjega jutra okrepljene ekipe, ki odstranjujejo debelo snežno odejo.

Generalni sekretar organizacijskega komiteja pokala Vitranc Srečko Medven ni izgubil dobre volje in z optimizmom pričakuje konec tedna. V Kranjski Gori so navajeni že številnih preizkušenj vsakoletnih bojevanj z vremenom, z razmerami pa se spopadajo izkušene in prekaljene ekipe. Tekmovanje ni ogroženo, tako da se obeta veliko tekmovalnih užitkov na progi in ob njej v ciljnem poligonu, ob navijanju za domače slovenske adute ter ob gledanju trenutno najboljših alpskih smučarjev, ki se bodo prav v Kranjski Gori bojevali za še zadnje točke svetovnega pokala alpskih smučarjev v veleslalomu in slalomu pred koncem sezone in finalom v St. Mortizu.

Manjkajo trije najboljši mladinci
"Ekipa je pripravljena z upoštevanjem dejstva, da so naši trije najboljši mladinci Štefan Hadalin, Miha Hrobat in Aljaž Dvornik na mladinskem svetovnem prvenstvu v Sočiju. Vemo, od koga lahko pričakujemo rezultate. Torej od tistih dveh tekmovalcev, ki sta v tem delu sezone svetovnega pokala osvajala točke v teh dveh disciplinah. Vsi razen Kranjca v veleslalomu in Skubeta v slalomu bodo imeli visoke startne številke. To bo hendikep, tudi če bo proga super dobro pripravljena, kar je sicer vedno,"
je slovenske nastope pospremil trener Bergant, ki upe polaga zlasti v Kranjca.

"Žan zame sodi med top petnajst veleslalomistov na svetu in bil bi zadovoljen, če bi bil na obeh tekmah na koncu v prvi petnajsterici najboljših. Vemo, da mora za finale v St. Moritzu biti še višje. To je njegova prva sezona svetovnega pokala, da redno osvaja točke in dobro tekmuje z najboljšimi. Bom zadovoljen, če bo naredil to tudi v Kranjski Gori, kar bo super dobro in na koncu bomo v soboto po drugem veleslalomu lahko rekli, da je izgubil finale v St. Moritzu le zaradi paralelnega veleslaloma v Alta Badii, ki nima nobena zveze s klasičnim veleslalomom. V slalomu bi rad videl, da bi Matic dvakrat odvozil brez napak. To njemu še ni uspelo v tej sezoni, če mu bo, je lahko zelo visoko," je dodal Bergant.

"Letos sem prišel v Kranjsko Goro s popotnico solidnih rezultatov, zaradi česar sem bolj samozavesten kot prejšnja leta, tudi motivacija je visoka. Skoncentriran bom predvsem na svoje vožnje. Letos sem imel že nekaj takšnih, da je bila samo ena dobra. Prepričan sam, da lahko naredim zelo dober rezultat, sigurno ne bom zadovoljen samo s točkami za mesta v zadnjem delu dvajseterice. Bil sem nekaj dni doma, sem se dobro regeneriral, mislim, da sem dve tekmi eno za drugo sposoben dobro odpeljat. Če pelješ dve tekmi na zelo visoki ravni za visoka mesta, te lahko to psihično utrudi, vseeno, če se dobro pripraviš, dobro zbereš, tudi če je utrujenost malo prisotna, lahko dobro oddirkaš," pa je dejal Kranjec, ki v Kranjski Gori še ni osvojil točk. V tej sezoni je z veleslalomskima izidoma v Val d'Iseru in Hinterstoderju, 12. in 13. mesto, dosegel najboljši uspeh v svetovnem pokalu.

KRANJSKA GORA, veleslalom, petek     
Štartna lista:                         
 1  M. HIRSCHER        AVT             
 2  T. FANARA          NEM             
 3  H. KRISTOFFERSEN   NOR             
 4  A. PINTURAULT      FRA             
 5  V. MUFFAT-JEANDET  FRA             
 6  M. FAIVRE          FRA             
 7  F. NEUREUTHER      NEM             
 8  L.-K. HAUGEN       NOR             
 9  F. DOPFER          NEM             
10  P. SCHÖRGHOFER     AVT             
11  R. NANI            ITA             
27  Ž. KRANJEC         SLO             
67  K. KOSI            SLO             
68  M. ČATER           SLO             
69  M. ŽERAK           SLO             
70  J. ŠPIK            SLO             
73  Ž. GROŠELJ         SLO             
1. vožnja: 10.00   2. vožnja: 13.00
Žan Kranjec na vitranški strmini po točke za finale sezone