Biatlonci so sezono začeli na severu Evrope. Foto: EPA
Biatlonci so sezono začeli na severu Evrope. Foto: EPA
Češki biatlonci
Veselje češke ekipe na zmagovalnem odru. Foto: EPA
Novo sezono začeli tudi biatlonci

Zmagala je Češka pred Norveško in Ukrajino. Slovenija je bila 9.

Za Slovenijo so tekmovali Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak.
Malijeva preveč zaostala
Tekmo so krojile predvsem vetrovne razmere na strelišču, zato so vse ekipe z izjemo Čehov in Ukrajincev vsaj enkrat morale v kazenski krog. Malijeva si je že v prvi predaji privoščila dva spodrsljaja pri streljanju stoje in bila 20., nato pa je Gregorinova z le dvema dodatnima nabojema podrla vseh deset tarč in pridobila devet mest.

Bauer je napredoval v deseterico, a je po tveganem nastopu na zadnjem strelskem postanku dvakrat odtekel kazenski krog. Faku je štafeto predal kot deveti; najboljši slovenski biatlonec je z velikim zaostankom poskušal pridobiti še nekaj mest, a je po streljanju stoje moral preteči dodatnih 150 metrov in ostal na devetem mestu.

Gregorinova in Fak optimistično naprej
"Pomembno je, da se je sezona začela in ni več ugank glede pripravljenosti. Imam nekaj rezerv, vendar sem zadovoljna s prvo tekmo. Zaostanek je bil res že precej velik, sicer bi ob boku hitrejšim tekmovalkam lahko pridobila v teku še nekaj sekund," je dejala Gregorinova.

"Občutek na progi je bil res dober in presenečen sem, da sem bil tekaško konkurenčen, saj mi je v zadnjem obdobju zaradi terapij ramena manjkalo kar nekaj treninga. Pri velikih obremenitvah me rama še nekoliko boli, vendar je bistveno bolje kot v lanski sezoni. Upam, da bo tako tudi ostalo in bom lahko dokaj normalno tekmoval," je svoje občutke pojasnil Fak.

"Z devetim mestom ne smemo biti zadovoljni, čeprav je to še vedno uvrstitev na rob prve tretjine uvrščenih štafet. Slaba tolažba je, da sta tudi biatlonski velesili Rusija in Nemčija končali tekmo le dve oziroma tri mesta pred nami. V prvi predaji Malijeva svojega dela ni opravila po naših pričakovanjih, velik zaostanek je bilo nato praktično nemogoče nadoknaditi. Če bi Jakov zadel še zadnji popravljalni strel, bi bili lahko tudi šesti," je tekmo ocenil glavni trener Uroš Velepec.
Prihodnji teden bodo med sredo in nedeljo v Östersundu biatlonci nastopili še na posamičnih tekmah, šprintih in zasledovanjih.

Mešane štafete:                   *   
 1. ČEŠKA             1:17:05,6 (0+8) 
    Vitkova/Soukalova/Vitek/Moravec   
 2. NORVEŠKA              +10,2 (1+12)
    Berger/Solemdal/Sjastad Christian-
    sen/Bö                            
 3. UKRAJINA             1:11,2 (0+12)
    Pidgručna/Va. Semerenko/Semenov/  
    Derižemlja                        
 4. ITALIJA              1:12,5 (2+11)
 5. FRANCIJA             2:11,1 (3+5) 
 6. RUSIJA               3:03,3 (3+13)
 7. NEMČIJA              3:11,3 (5+18)
 8. BELORUSIJA           3:21,7 (2+13)
 9. SLOVENIJA            3:31,9 (5+15)
    Mali/Gregorin/Bauer/Fak           
10. AVSTRIJA             4:01,7 (2+14)
     * - zgrešeni streli + poprave    
Novo sezono začeli tudi biatlonci