"Močno sem si želela udeležbe na podelitvi cvetja, zato sem si rekla, da moram dati res vse od sebe," je bila motivacija Gregorinove za izredno hiter tek v zadnjem krogu. Foto: SZS/Tomaž Šušteršič
Teja Gregorin
Najboljša uvrstitev sezone in predvsem hitrost streljanja ter izjemen tek v zadnjem krogu so odlična napoved Teje Gregorin za Soči. Foto: EPA

Izpolnila sem svoj prioritetni cilj za tekme v Anterselvi, torej uvrstitev med deseterico. Veseli me, da se forma pred bližajočimi se olimpijskimi igrami konstantno vzpenja. Tudi tekaško sem se zelo dobro počutila, s perfektno pripravljenimi smučmi pa so bili hitri tudi zadnji kilometri. Le krog pred tretjim streljanem je bil v družbi močnih tekačic morda malenkost prehiter zame, kar se je poznalo pozneje na strelišču.

Teja Gregorin po izidu sezone
Jakov Fak
Jakov Fak je kljub bolezni na Južnem Tirolskem dokazal, da bo v Sočiju sodil med kandidate za najvišje uvrstitve. Foto: SZS
Andrea Henkel
Veteranka Andrea Henkel je dobila že 22. tekmo za svetovni pokal, a šele prvo po februarju 2012. Foto: EPA
Odlična predstava Gregorinove v Anterselvi

Popoldansko zasledovanje je Jakov Fak po izidih šprinta začel z 11. mesta, a je zaradi treh zgrešenih strelov stoje končal kot 17., čeprav je bil po polovici tekme že na 4. mestu.

Leže brezhiben, stoje trikrat v kazenski krog
26-letni Fak, ki je v Antholz prišel naravnost iz bolniške postelje, je odlično začel in je na streljanjih leže podrl vseh deset tarč, a nato se je zalomilo stoje, ko je na 3. streljanju zgrešil dvakrat in je s 4. mesta padel kar na 17. Omenjeno mesto je zadržal tudi po zadnjem streljanju stoje, ko je moral enkrat v kazenski krog. Drugi Slovenec med biatlonci Klemen Bauer, ki je bil na šprintu 56. in se je komaj uvrstil na sobotno tekmo, ni štartal.

"Po vseh težavah v zadnjih dneh mi manjka energije in moči za boljše nastope. Poskušal sem paziti, da se ne bi preveč po nepotrebnem naprezal pred streliščem, izkoriščal sem zavetrje sotekmovalcev in kontroliral tempo prihodov do streljanja," je Fak po tekmi potrdil, da si še vedno ni mogel povsem regenerirati po petkovi tekmi.

Schempp dvakratni zmagovalec Antholza
Na zasledovanju je šprintersko zmago ubranil 25-letni Simon Schempp, za katerega sta to prvi dve zmagi v svetovnem pokalu. V izredno izenačenem boju je Nemec v finišu imel več moči od Francoza Jean-Guillauma Beatrixa, čeprav je ta odtekel samo en kazenski krog, dvojni zmagovalec pa dva. Na najnižjo stopničko se je z 10. mesta prebil Norvežan Henrik L'Abbe-Lund.

Henklova prvič letos na vrhu
Teja Gregorin
je na zasledovalni tekmi v Anterselvi z 12. napredovala na šesto mesto, kar je njen izid sezone. Prvič v tej zimi se zmage veseli Andrea Henkel.

Odlična nemška biatlonka, ki ima zdaj 22 zmag v svetovnem pokalu, je bila na strelišču brezhibna, prav tako drugouvrščena Belorusinja Nadežda Skardino, ki je zaostala dobri dve sekundi. Tretja je bila Tora Berger, ki je imela tri zgrešene strele, a je bilo to kljub temu dovolj, da je Norvežanka prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Hiter tek, še hitrejše streljanje
Trikrat je morala v kazenski krog tudi Teja Gregorin, ki pa je zelo hitro tekla in se povzpela najvišje v tej sezoni. 33-letna Ihanka je bila po polovici četrta, nato je nazadovala na 12. mesto, a je na račun drugega najhitrejšega streljanja in skupno sedmega tekaškega časa, pri čemer je bila v zadnjem krogu peta najhitrejša, na koncu dosegla izid sezone.

Še malce nadgraditi do olimpijskih iger
"Kljub trem zgrešenim tarčam se nisem zmedla in sem v ritmu streljala naprej, zaradi tega pa je bila želja za popolno streljanje na zadnjem postanku še toliko večja. Čutila sem, da bo šlo na koncu vse v redu. Močno sem si želela udeležbe na podelitvi cvetja, zato sem si rekla, da moram dati res vse od sebe. V celoti je bil to najboljši letošnji nastop, če odštejem tri zgrešene tarče, pa celo popoln. Upam, da bom to raven obdržala ali jo celo še malenkost nadgradila do olimpijskih iger," je po najboljši predstavi zime povedala Gregorinova.

Nove točke si je z 29. mestom pritekla tudi Andreja Mali, ki je v primerjavi s šprintom izgubila štiri mesta. Tretja slovenska biatlonka Anja Eržen je bila 50. oz. zadnja med uvrščenimi.

                                     
Zasledovanje (M):                  * 
 1. S. SCHEMPP       NEM  31:20,6 (2)
 2. J. G. BEATRIX    FRA     +1,5 (1)
 3. H. L'ABEE LUND   NOR      4,8 (2)
 4. O.-E, BJÖRDALEN  NOR      8,0 (1)
 5. A. PEIFFER       NEM      8,6 (3)
 6. B. FERRY         ŠVE     10,6 (2)
 7. K. ANEV          BLG     18,1 (0)
 8. D. LANDERTINGER  AVT     22,9 (4)
 9. M. FOURCADE      FRA     23,6 (4)
10. S. FOURCADE      FRA     24,6 (1)
...                                  
17. J. FAK           SLO    +59,7 (3)
                                     
K. Bauer (56. v šprintu) ni nastopil.
                                     

* - zgrešeni streli/kazenski krogi

                                      
SKUPNI VRSTNI RED (M) (13/26)         
 1. M. FOURCADE      FRA      534 točk
 2. E. H. SVENDSEN   NOR      413     
 3. S. SCHEMPP       NEM      370     
 4. D. LANDERTINGER  AVT      365     
 5. O.-E. BJÖRNDALEN NOR      319     
21. J. FAK           SLO      208     
44. K. BAUER         SLO       90     
73. J. MARIČ         SLO       18     
                                      

                                     
10 km zasledovalno (Ž):            * 
 1. A. HENKEL        NEM  31:04,5 (0)
 2. N. SKARDINO      BLR     +1,6 (0)
 3. T. BERGER        NOR      6,6 (3)
 4. T. ECKHOFF       NOR      7,8 (2)
 5. D. DOMRAČEVA     BLR     30,7 (4)
 6. T. GREGORIN      SLO     43,4 (3)
 7. L. DAHLMEIER     FRA     46,4 (1)
 8. A. KUZMINA       SLK   1:05,8 (4)
 9. K. MÄKÄRÄINEN    FIN   1:05,8 (3)
10. S. SONG          KIT   1:26,0 (0)
...                                  
29. A. MALI          SLO   2:55,0 (2)
50. A. ERŽEN         SLO   5:28,9 (5)
                                     

* - zgrešeni streli/kazenski krogi

                                      
SKUPNI VRSTNI RED (Ž) (13/26)         
 1. T. BERGER        NOR      461 točk
 2. D. DOMRAČEVA     BLR      455     
 3. K. MÄKÄRÄINEN    FIN      444     
 4. G. SOUKALOVA     ČEŠ      426     
 5. Va. SEMERENKO    UKR      372     
25. T. GREGORIN      SLO      219     
43. A. MALI          SLO       77     
                                      

Izpolnila sem svoj prioritetni cilj za tekme v Anterselvi, torej uvrstitev med deseterico. Veseli me, da se forma pred bližajočimi se olimpijskimi igrami konstantno vzpenja. Tudi tekaško sem se zelo dobro počutila, s perfektno pripravljenimi smučmi pa so bili hitri tudi zadnji kilometri. Le krog pred tretjim streljanem je bil v družbi močnih tekačic morda malenkost prehiter zame, kar se je poznalo pozneje na strelišču.

Teja Gregorin po izidu sezone
Odlična predstava Gregorinove v Anterselvi