Na novinarski konferenci so predstavili tudi nove drese za sezono 2016/17. Foto: BoBo
Na novinarski konferenci so predstavili tudi nove drese za sezono 2016/17. Foto: BoBo
Jakov Fak in Teja Gregorin
Jakov Fak in Teja Gregorin bosta glavna slovenska aduta. Oba v sezono zreta z več optimizma, kot kaže fotografija z novinarske konference. Foto: BoBo
Novinarsko konferenco je vodil priznani novinar TV Slovenija Igor E. Bergant. Foto: BoBo
Jakov Fak
Morda bo Jakov Fak sezono začel šele na Pokljuki (9. do 11 december). Foto: BoBo
Fakov nastop v Östersundu še pod vprašajem

Slovenska biatlonska reprezentanca se je pred sezono 2016/17, ki se bo v Östersundu začela čez 17 dni, predstavila novinarjem. Na tekmah jih bomo videli v novih dresih v beli in nacionalnih barvah. O konkretnih ciljih ni bilo veliko govora, jasno pa, da si nihče ne želi ponovitve lanske sezone, ko eksperimentiranje ni dalo rezultatov. Biatlonci so namreč trenirali na drugačen način, dodatno pa sta za slabše dosežke poskrbela bolezen Jakova Faka in mononukleoza pri Klemnu Bauerju.

"Lani smo razdelili priprave na kondicijo, moč in streljanje ter se ušteli. A nimam si česa očitati, saj sem si želel napredek in poskusil na drug način. V življenju je treba poskusiti z novimi stvarmi. Letos smo se vrnili na star način in videli bomo, kako se bo izšlo. Dokler nimaš tekme, se zanašaš na meritve in občutek, a vse to jemlješ z rezervo, saj mi je zelo dobro kazalo tudi lani. Lahko rečem le, da se počutim dobro," je povedal Jakov Fak, ki je oktobra zbolel in ne izključuje možnosti, da izpusti katero od uvodnih tekem.

Faku je bolezen lani uničila sezono: "Res je bilo težko, a ko sem bil končno mesec dni zdrav, sem bil na svetovnem prvenstvu kar trikrat blizu medalji."

Najboljši slovenski biatlonec je letos postal tudi oče, kar mu je vsekakor spremenilo življenje: "Spanca in počitka je morda še več, saj moram kdaj mirovati tudi zato, da otrok spi. Seveda pa so prišle tudi druge obveznosti in kdaj je treba zamenjati tudi kakšno plenico."

Klemen Bauer se po lanski kalvariji predvsem veseli, da je končno spet zdrav: "Sem na novo rojen in delam brez omejitev. Po takšnem letu se naučiš ceniti zdravje."

Med tistimi, ki so zadovoljni, da so se lahko pripravljali po preverjenem programu, je tudi Teja Gregorin: "Želim se vrniti v najboljšo deseterico, top formo pa seveda načrtujem za domačo tekmo decembra na Pokljuki in februarsko svetovno prvenstvo."

Lenart Oblak, Rok Tršan, Miha Dovžan, Mitja Drinovec in Anja Eržen si želijo predvsem redne uvrstitve na zasledovanje in tudi točke svetovnega pokala, torej uvrstitev med najboljših 40. Andreja Mali je končala kariero. Mlajši tekmovalci bodo v sklepnem delu priprav, v ponedeljek ekipa odpotuje v Skandinavijo, nastopili še na tekmi v Beitostolnu, kjer bosta med drugim tekmovali tudi mladi Urška Poje in Tina Mlakar, ki naj bi si na Norveškem na tekmi IBU pokala priborili pravico, da na Pokljuki lahko nastopita v slovenski ženski štafeti na tekmi svetovnega pokala.

"Lahko rečem, da je pripravljenost za to obdobje prava," je povedal glavni trener Tomaš Kos in se spomnil tudi lanske ponesrečene zime: "Učimo se celo življenje. Vedno nas čakajo presenečenja, sam se vedno odzovem intuitivno, a le iz teh presenečenj se lahko učimo."

Vodja panoge Janez Ožbolt je za cilj v sezoni postavil, da bi se morala moška ekipa v pokalu narodov prebiti med najboljših 12 ekip, v svetovnem pokalu pa si Slovenija želi enega tekmovalca do 10. mesta in še enega do 30. Druge zahteve so skromne. Še dvojica naj bi vsaj enkrat v celi sezoni posegla po točkah svetovnega pokala oziroma se uvrstila med najboljših 40. Med dekleti, kjer je ob Gregorinovi prvokategornica še Erženova, pa bodo zadovoljni z 22. mestom v pokalu narodov.

Sezona svetovnega pokala se bo 27. novembra začela v Östersundu (Slovenci tja potujejo že v ponedeljek), naslednja postaja pa bo že Pokljuka (9. do 11. december).

Fakov nastop v Östersundu še pod vprašajem