Biatlonci optimistično zrejo proti novi sezoni. Foto: BoBo
Biatlonci optimistično zrejo proti novi sezoni. Foto: BoBo
Biatlon
v nasprotju z meglo v dolinah je bila Pokljuka, kjer so se predstavili biatlonci, obsijana s soncem. Foto: BoBo
Teja Gregorin
Teja Gregorin (v sredini) z reprezentančnima kolegicama Evo Urevc in Andrejo Mali. Foto: BoBo
Biatlon
Biatlonska reprezentanca čaka na prve tekmovalne strele v novi sezoni. Foto: BoBo

Reprezentanti nestrpno pričakujejo prvo tekmo in s tem prvo primerjavo s konkurenco. Kljub temu da je letošnji proračun 10 odstotkov manjši od lanskega, cilji ostajajo visoki.

Stopničke želja v obeh konkurencah
"V obeh konkurencah so želja stopničke. V moški se želimo v pokalu narodov prebiti v deseterico in obdržati kvoto petih tekmovalcev, v skupnem seštevku si želimo enega tekmovalca do 20. mesta in enega do 30. V ženski pa Gregorinova načrtuje preboj med najboljšo deseterico v skupnem seštevku, Malijeva pa v trideseterico. Na svetovnem prvenstvu bo cilj ena uvrstitev do petega mesta, ena do 10., ena od štafet pa se mora prebiti med najboljših šest," je na novinarski konferenci na Pokljuki povedal vodja reprezentanc Matej Oblak.

Velepec: Tekmovalci na pripravah 100-odstotni
Z opravljenim pred sezono je zelo zadovoljen tudi glavni trener Uroš Velepec. "To je moja 10. trenerska sezona in veliko sem se naučil tudi od tekmovalcev. Z delom sem zelo zadovoljen, saj so bili v pripravah vsi 100-odstotni," je dejal Velepec in pristavil, da so imeli slovenski tekmovalci na Pokljuki izredno dobre pogoje, saj je slovenski center eden redkih v Evropi, kjer so že imeli dober teden dni treningov na naravnem snegu, zdaj pa je tam že 10 dni mogoče trenirati na umetnem.

Gregorinova si želi izboljšati streljanje
V ženski vrsti glavni adut ostaja Teja Gregorin, lani osma biatlonka svetovnega pokala: "Tak uspeh je težko ponoviti, a želje so seveda še večje. Upam, da bom na tekmi še izboljšala streljanje in v tem primeru bodo dosegljive tudi stopničke." Andreja Mali si želi rednih uvrstitev med 10. in 20. mestom, Tadeja Branković pa zaradi načrtovanega materinstva letos ne bo nastopila. Mladi Lili Drčar in Eva Urevc bosta nabirali izkušnje na tekmah nižjega ranga, ob primernem napredku pa bosta morda dobili priložnost tudi v svetovnem pokalu.

Fak bo skupno napadal najboljšo petnajsterico
Pri moških pa je najbolj vroče železo Jakov Fak, ki je lansko sezono odlično začel, a je nato zbolel, kasneje pa si poškodoval še prst: "Moj lanski cilj je bil, da se prebijem v svetovnem pokalu med najboljših 15 in letos ta cilj ostaja enak. Verjetno se bo pokazala tudi kakšna priložnost za stopničke in takrat bo treba tvegati na vse ali nič." Zelo visoke cilje ima tudi Klemen Bauer, ki pa v zadnji sezoni z izjemo uvoda s prikazanim ni bil zadovoljen. "Ni prostora za izgovore. Letos smo imeli dobre pogoje za priprave, te so minile brez bolezni," je povedal Bauer in nakazal na željo po stopničkah, ki pa jih ni napovedal. V reprezentanci so še Janez Marić, medtem ko se bodo za preostali dve mesti borili Peter Dokl, Vasja Rupnik, Vid Vončina in novinec v članski vrsti Simon Kočevar.

Minimalne možnosti tudi za Pokljuko
Östersund je zeleno luč dobil v torek, 22. novembra, medtem ko druge tekme v sezoni ostajajo pod vprašajem, saj v Evropi trenutno nikjer ni snega in IBU že pripravlja rezervne načrte, minimalne možnosti za katero od tekem ima tudi Pokljuka, ki je med redkimi centri s snežno odejo.