Aleš Gorza je bil zadnji slovenski veleslalomist, ki se je uvrščal med najboljše, toda od njegove zadnje uvrstitve med 10 so minila že štiri leta. Foto: EPA
Aleš Gorza je bil zadnji slovenski veleslalomist, ki se je uvrščal med najboljše, toda od njegove zadnje uvrstitve med 10 so minila že štiri leta. Foto: EPA
Boris Strel
Boris Strel je še vedno edini Slovenec z veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu, seveda v moškem alpskem smučanju. Skoraj gotovo bo vsaj še kakšno sezono ali dve tako. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Trenutno pri nas ni tekmovalca, ki bi lahko mešal štrene na vrhu. Težko je reči, zakaj smo tako nazadovali. Morda se je preveč vlagalo v slalom in so tekmovalci in trenerji ugotovili, da je tam lažje uspeti. Pri veleslalomu potrebuješ več občutka in takšne tekmovalce je težko dobiti. Tudi stroka bo morala vložiti več truda, da bomo imeli v tej disciplini spet uspehe," je za MMC povedal Strel.

V nedeljo bo imelo slovensko smučanje na uvodni tekmi v Söldnu le enega predstavnika, Janeza Jazbeca, ki se bo s številko 60 na verjetno ne prav trdi progi težko prebil v finale. Jazbec je moral del priprav plačati iz svojega žepa.

"Žal ni druge rešitve, kot da se je Smučarska zveza Slovenije odločila za takšen ukrep. Celo na Norveškem, kjer so uspehi bistveno večji, se je zgodilo, da je zveza bankrotirala in so morali tekmovalci sami plačevati. Tudi Američani morajo na začetku kariere skoraj vse stroške kriti sami. Menim, da če ne moremo plačevati desetih tekmovalcev, jih dajmo pač le pet."

Z nekaj sreče lahko Tini uspe veliki met
Če je 52-letni Škofjeločan precej skeptičen glede moškega veleslaloma, pa verjame, da se Tina Maze lahko vmeša v boj za kristalni globus: "Tina je zelo motivirana in ima upravičeno visoke cilje. V posamičnih disciplinah je že pokazala svojo vrednost in zakaj se ne bi borila za skupno zmago? Z nekaj sreče ji lahko uspe."

Sredi decembra bo minilo 30 let od zmage Borisa Strela na veleslalomu za svetovni pokal v Cortini d'Ampezzo. "Spomini so še vedno živi. To je bilo presenečenje, morda ne toliko zame kot za druge, tako da očitno niti Tone Vogrinec ni razmišljal o zmagi, saj pred tekmo ni nič stavil. Kakor koli, načrt, da se na drugi tekmi sezone vrnem med najboljše, mi je uspel, s čimer sem si pripravil tudi lepo izhodišče za svetovno prvenstvo, kjer sem osvojil bron."

Poleg lepih spominov je Strelu ostalo tudi nekaj bolečin, saj ga zaradi smučarske kariere še vedno boli hrbet.

Miller spet brez dlake na jeziku
Tik pred ledeniško uverturo je belo karavano razburkal ameriški alpski smučar Bode Miller, ki je znan kritik Mednarodne smučarske zveze. Obregnil se je ob nova pravila, ki jih bo Fis uvedel v sezoni 2012/13. "Fis z novimi pravili uničuje naš šport. Prihodnje leto bo vsak rekreativec lahko v trgovini kupil smuči, ki bodo veliko boljše od tistih, ki jih bodo imeli tekmovalci v svetovnem pokalu," je povedal 34-letni Američan in napovedal konec kariere, če bodo res sprejeli nova pravila.

Miller meni, da daljše smuči z večjim stranskim lokom ne bodo pripomogle k večji varnosti, temveč bodo izničile vse tehnične spremembe v tem atraktivnem športu.

Novim pravilom, ki jih je Fis predstavil julija letos in jih bo uvedel po koncu sezone 2011/12, nasprotuje kar 80 odstotkov tekmovalcev. Miller je pripomnil, da gre tudi za pritisk proizvajalcev smuči. "Atomic ima Avstrijce v primežu," je pripomnil.