Tone Vogrinec:
Tone Vogrinec: "Pomembno je predvsem, da se na začetku štiriletnega olimpijskega obdobja, torej po končanih olimpijskih igrah, z vsemi tekmovalci in trenerji striktno dogovori način delovanja v naslednjem štiriletnem obdobju in z vsemi podpiše ustrezne pogodbe, ki morajo biti, tako kot vsaka pogodba, zakon za obe stranki." Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tina Maze
Tina Maze je v Kranjski Gori kljub psihološki bitki, ki jo ima s SZS-jem, osvojila 4. in 5. mesto, kar sta vrhunska dosežka. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Tone Vogrinec in Špela Pretnar
Vogrinec se je na sobotnem veleslalomu po dolgem času spet srečal s Špelo Pretnar, ki je v Kranjsko Goro prišla s svojim sinom. Pretnarjeva, v sezoni 1999/2000 zmagovalka slalomskega svetovnega pokala, ima s tekem za zlato lisico dve drugi mesti. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Z Vogrincem, dolgoletnim direktorjem alpskih reprezentanc, smo se pogovarjali takoj po slalomski tekmi za zlato lisico, na kateri je Tina Maze osvojila četrto mesto.


Ko je Tina Maze v finalu prevzela vodstvo in so bile na vrhu le še najboljše tri po prvi vožnji, smo bili prepričani, da ji bo uspelo priti na stopničke za zmagovalke. Tudi vi?
Seveda. Nisem pričakoval, da bo Michaela Kirchgasser drugo vožnjo tako dobro odpeljala, saj ni ravno klasična slalomistka. Tudi za Pouitiainenovo in Zuzulovo sem bil malce presenečen, da sta smučali skoraj brez napak. Ampak glede na to, da je Tina v obeh vožnjah v spodnjem delu smučala malce rezervirano, je njeno 4. mesto fantastičen rezultat.

In če zraven štejemo še sobotno peto mesto, lepo vreme in odlično izvedbo tekme, smo lahko zelo zadovoljni z Zlato lisico, čeprav ni bila v Mariboru ...
Absolutno. Lepi tekmi. Je pa res, da je ta ciljna strmina za dekleta pretežka. Že za moške je ena najtežjih. Videla se je tudi velika razlika v primerjavi z moškimi. Vesel sem, da je bilo tudi gledalcev veliko. Več, kot sem vsaj jaz pričakoval. Tekma je bila na hitro prestavljena, ni bilo možnosti organizirati skupinskih prevozov, obiskov šol in podobno. Tudi to je v Mariboru napolnilo ciljne arene. Poleg tega ne moreš pričakovati, da bo iz Kranjske Gore na tekmo prišlo 2.000 prebivalcev, medtem ko Maribor, ki je veliko mesto, lahko sam napolni ciljno areno.

Predsednik SZS-ja Tomaž Lovše je v petek brez zadržkov povedal, kaj si misli o Tini Maze in njeni ekipi. Se vam ne zdi, da bi lahko počakal do konca sezone?
Mislim, da Tine to ni oviralo pri njeni vožnji. Skoncentrirala se je na tekmo, opravila je svojo delo maksimalno. Je pa res nepotrebno odpirati takšne teme sredi sezone. Takšne teme se odpirajo ali pred začetkom sezone ali na koncu. Pomembno je predvsem, da se na začetku štiriletnega olimpijskega obdobja, torej po končanih olimpijskih igrah, z vsemi tekmovalci in trenerji striktno dogovori način delovanja v naslednjem štiriletnem obdobju in z vsemi podpišejo ustrezne pogodbe, ki morajo biti, tako kot vsaka pogodba, zakon za obe stranki.

Spor dobiva celo politično ozadje, saj je Terpin pri stranki SDS in, kot pravi Lovše, grozi, da bo z vzpostavitvijo nove vlade na SZS-ju vse drugače.
Ne vem, kaj je res, so pa takšne obtožbe nesmiselne. Politika nima v športu kaj iskati.

Zdi se, kot da hoče Lovše povedati, da lahko Smučarska zveza "preživi" tudi, če jo zapusti Mazejeva. Čeprav je to le hipotetično – kaj bi njen odhod pomenil za slovensko smučanje?
Oditi praktično ne more, lahko le preneha tekmovati ali se poškoduje, kar bi bila seveda velikanska škoda, saj imamo le še dva ali tri posameznike, ki se sploh pojavljajo v svetovnem pokalu, na primer Andrej Šporn, ki je bil v Kitzbühlu na smuku izjemen sedmi, pa Mitja Valenčič, ki dosega dobre rezultate v slalomu. Potem pa je počasi konec. Brez dobrih tekmovalcev zveza težko preživi.

Če bi Tina zapustila Smučarsko zvezo, bi tudi marsikateri pokrovitelj zapustil to organizacijo in bi bilo delo še težje. Znano pa je še nekaj: v vsej zgodovini slovenskega oz. prej jugoslovanskega smučanja je bilo tako, da smo tržili najboljše tekmovalce. Ne moreš "prodati" mladinca, pa če je še tako talentiran. Na ta račun smo vedno financirali tudi najmlajše. Takšen princip mora veljati tudi v bodoče. Tisti, ki so trenutno v vrhu in se lahko marketinško uveljavljajo, morajo računati, da bo del njihovega denarja šel zvezi za vzgojo njihovih naslednikov, kajti tudi sami so na takšen način napredovali na lestvici.

Kaj pa njegove trditve, da Tina zasluži več kot milijon evrov letno. Je to realna ocena?

Nimam pojma. Nikoli v karieri, pa sem bil 40 let na Smučarski zvezi, se nisem ukvarjal z zasebnimi računi tekmovalcev. Ne morem govoriti na pamet. Se pa da hitro izračunati uradne denarne nagrade na vseh tekmah. Tisti, ki veliko zmagujejo oziroma so med najboljšo trojico, nekaj gotovo zaslužijo.