Peter Prevc je po izjemnem poletu padel in moral na operacijo. Goran Janus je ostal z njim v Nemčiji, danes pa potujeta domov. Foto: MMC RTV SLO
Peter Prevc je po izjemnem poletu padel in moral na operacijo. Goran Janus je ostal z njim v Nemčiji, danes pa potujeta domov. Foto: MMC RTV SLO
Goran Janus
Janus je opravil veliko delo, potem ko je po lanski sezoni postal glavni trener slovenske reprezentance. V letošnji sezoni so njegovi varovanci zbrali že 2.570 točk v pokalu narodov, kar je več kot v prejšnji rekordni sezoni 2002/03. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Alexander Pointner
Trener avstrijskih skakalcev Alexander Pointner je čestital slovenski reprezentanci za uspeh, prav tako pa je izrazil obžalovanje, ker je Prevc končal v bolnišnici: "Zelo hudo mi je zanj. V zadnjem času je skakal odlično." Foto: Reuters
Norvežan Johan Remen Evensen je lani v Vikersundu pristal pri 246,5 metra in postavil svetovni rekord. Foto: EPA
Velika zmaga posvečena Petru Prevcu

Zmaga v Oberstdorfu je bila nepričakovana, čeprav Slovenci letos nizajo odlične uvrstitve. Toda da bi premagali Avstrijce? Zgodilo se je tudi to, vendar je bil davek za zgodovinski uspeh visok. Ob padcu se je poškodoval Peter Prevc, ki je moral na operacijo ramenskih vezi. Danes je lahko že zapustil bolnišnico v Immenstadtu in z Janusom odpotoval v domovino.

Po velikem uspehu, pa tudi veliki nesreči, ki je v nedeljo prestrašila slovenski tabor, smo se pogovarjali z Goranom Janusom.


Kaj menite, da je bilo krivo za padec Petra Prevca?
Pri skokih se takšne stvari dogajajo in nima smisla preveč pametovati. Super polet je naredil, imel je tudi nekaj vzgonskega vetra. Lahko bi skočil še dlje, toda skok je skrajšal in padel z višine.

Na razglasitvi so se preostali člani ekipe Petra spomnili z napisom Bravo Pero, mi smo s tabo. Kakšna se vam je zdela ta poteza?
Edino pravilno! Poslušali smo Zdravljico, Petra pa ni bilo zraven. Seveda smo ga pogrešali. Fantje znajo kaj ušpičiti, tole je bila res lepa gesta.

Kakšen je bil odziv Avstrijcev, ki niso vajeni porazov?
V tistem trenutku se nisem oziral nanje, saj me je skrbelo za Petra. Seveda bi bilo drugače, če bi bilo s Petrom vse v redu. Potem bi pokukal k njim, tako pa ... Moram pa poudariti, da so nam vsi čestitali. Glavni trener Avstrijcev Alexander Pointner je rekel: "Rešpekt (spoštovanje)!"

Ste pred nastopom Gregorja Schlierenzauerja pričakovali, da lahko skoči le 170,5 metra?
Ne, tega si res nisem mislil. Pač, kiksnil je, to se v skokih hitro naredi.

Kako je pripravljen Robi Kranjec?
Spet je v formi. Ob njegovem nastopu na ekipni tekmi je močneje snežilo in ni imel najboljših razmer, vseeno pa mu je uspel odličen skok.

Vabljeni k branju:
Video: Kljub nesrečnemu Prevcu skakalci pisali zgodovino

Prevc na operacijo, toda upanja ni izgubil


Video: Evensen postavil svetovni rekord

Zdaj je pred vami svetovno prvenstvo. Boste še kaj trenirali do odhoda na Norveško?
V ponedeljek bodo imeli fantje trening moči, v torek specialni trening v telovadnici in novinarsko konferenco, v sredo pa že odpotujemo v Vikersund.

Kdo so slovenski potniki?
Poleg Kranjca, Šinkovca in Tepeša še Jernej Damjan in Dejan Judež, ki je skakal že na ekipni tekmi v Willingenu.

So vaši apetiti po nedeljski predstavi zelo porasli in razmišljate o medalji?
Borili se bomo, naši cilji so jasni, je pa težko kar koli napovedovati.

Pričakujete, da bo na največji letalnici na svetu padel svetovni rekord?

Težko bi zdajle ugibal. Najprej moram videti letalnico, saj na prenovljeni napravi še nisem bil. Vem pa, da so jo od lani spodaj še poglobili.

Tudi vi ste bili odličen letalec, toda v Vikersundu niste nikoli leteli. Zakaj ne?
Res je, edino ta letalnica mi manjka. Takrat je ni bilo na programu, so bile pa v koledarju preostale naprave: Planica, Kulm, Oberstdorf in Harrachow.

Velika zmaga posvečena Petru Prevcu