Marcel Hirscher je bil na srečo
Marcel Hirscher je bil na srečo "prehiter" za brezpilotni letalnik. Foto: Twitter
Dron na smučišču buri duhove
Dron skorajda padel na Hirscherja

Za zaustavitev uporabe daljinsko vodenih brezpilotnih letečih naprav so se odločili, potem ko je letalnik strmoglavil na slalomsko progo med tekmo v Madonni di Campiglio. Posnetek, ko se raztrešči v drugi vožnji slaloma za hrbtom Marcela Hirscherja, ki je letalnik za las prehitel in se tako izognil hujšim posledicam, si je na YouTubu že ogledalo 741.377 gledalcev.

Kot so v izjavi za javnost pojasnili na spletni strani fis.com, je šlo za brezpilotni letalnik DFC-COPTER XR1, na katerem je bila nameščena televizijska kamera, z njim pa so med neposrednim prenosom zagotavljali posnetke iz zraka iz ptičje perspektive. V namene televizijskega prenosa ga je uporabljalo podjetje Infront Sports & Media, tako letalnik kot njegov pilot oziroma upravljavec sta bila najeta za namene prenosa v Madonni di Campiglio, so še zapisali v izjavi za javnost.

Neodvisni strokovnjak za uradno preiskavo
Vmesno poročilo kaže na okvaro letalnika, še najverjetnejši vzrok za okvaro pa je najbrž posledica nepredvidene in močne motnje v delovni frekvenci, kar je imelo za posledico omejeno odzivnost in delovanje. Pilot je težave zaznal in je ravnal v skladu z uradnim varnostnim postopkom, kar pomeni, da je napravo namenoma prisilno spustil čim nižje tlom, preden jo je izključil, so pojasnili v izjavi za javnost. Namen takšnega postopka je v uničenju naprave, preden bi v celoti izgubili nadzor in ga ne bi mogli več upravljati.

"Zelo obžalujemo, kar se je zgodilo, še zlasti, da se je to zgodilo v bližini športnika, v tem primeru Marcela Hirscherja. Z velikim olajšanjem smo sprejeli razplet, ko nihče ni bil poškodovan. Ob tej priložnosti bi se radi še enkrat opravičili Marcelu, FIS-u, avstrijski in italijanski smučarski zvezi ter lokalnemu organizacijskemu komiteju," so zapisali pri podjetju Infront. Ob tem so napovedali, da bodo pooblastili zunanjega neodvisnega strokovnjaka, ki bo opravil uradno preiskavo dogodka. "Dokler ne bo mogoče zagotoviti popolne varnosti pri takšnih operacijah, smo se pri FIS-u in Infrontu odločili, da do nadaljnjega ne bomo uporabljali televizijskih brezpilotnih naprav," so sklenili.

Dron na smučišču buri duhove
Dron skorajda padel na Hirscherja