Domen Prevc nadaljuje niz slovenskih skakalnih uspehov - na MSP-ju je osvojil posamično srebro, novo priložnost za odličje pa bo še na obeh ekipnih tekmah, kjer Slovenija spada med favorite za vrh. Foto: EPA
Domen Prevc nadaljuje niz slovenskih skakalnih uspehov - na MSP-ju je osvojil posamično srebro, novo priložnost za odličje pa bo še na obeh ekipnih tekmah, kjer Slovenija spada med favorite za vrh. Foto: EPA

Svetovno mladinsko prvenstvo 2016 gosti sodoben nordijski center Rašnov v osrečju Karpatov v Romuniji. Komaj 16-letni Domen Prevc je na posamični tekmi potrdil vlogo prvega slovenskega aduta in je zasedel 2. mesto. S srebrom je tudi izenačil dosežek starejšega brata Petra Prevca, ki je leta 2010 v Hinterzartnu pri 17 letih na drugem MSP-ju prav tako postal mladinski svetovni podprvak (ugnal ga je Avstrijec Michael Hayböck).

Zmagovita trojica razred zase
Zlato je osvojil Nemec David Siegel, bron pa Japonec Rjoju Kobajaši. Zmagovita trojica je bila že po prvi seriji razred zase. Ločilo jih je le pol točke razlike, pri čemer pa sta si Domen Prevc in Kobajaši delila prvo mesto, Siegel pa je nato oba preskočil v finalu.

Nemec je skočil 95,0 in 96,5, Slovenec 95,0 in 95,5, Japonec pa 96,5 in 94,0, po točkah pa je Siegel slavil s 4 točkami prednosti, medtem ko je Domen Prevc Kobajašija ugnal za pičli dve desetinki.

Od preostalih Slovencev je bil najboljši z 10. mestom Bor Pavlovčič, Anže Lanišek je bil 16, Tilen Bartol pa je zasedel 27. mesto.

Dve zlati, sedem srebrnih in dve bronasti
Domen Prevc je sicer osvojil enajsto posamično medaljo na mladinskih svetovnih prvenstvih za Slovenijo. Vsakoletni MSP-ji so se začeli prirejati leta 1979, prvo slovensko skakalno medaljo pa je leta 1984 v Trondheimu osvojil Janez Štirn. Svetovni podprvaki so za njim postali še Primož Peterka (1996), Rok Benkovič (2003), Jurij Tepeš (2006), Peter Prevc (2010), Jaka Hvala (2012) ter danes Domen Prevc.

Zlato in naslov svetovnega prvaka sta osvojila Nejc Dežman leta 2012 v Erzurumu in leto pozneje Jaka Hvala v Libercu. Ob dveh zlatih medaljah so slovenski orli osvojili še dva brona: leta 1991 Damjan Fras in leta 2005 Jurij Tepeš.

Ema Klinec šesta, Nika Križnar sedma
V ženski konkurenci je Ema Klinec (85,5 m/80,5 m) osvojila šesto mesto, Nika Križnar (83,0 m/83,5 m) pa sedmo. Zmagala je Avstrijka Chiara Holzl (90,5 m/88,5 m) pred Nemko Katharino Althaus in Rusinjo Sofijo Tihonovo.

Po spremembah na urniku bo že v sredo na sporedu mešana ekipna tekma, moštvena tekma za mladince pa bo nato v soboto.
Lampičeva četrta v teku na 10 kilometrov
Smučarska tekačica Anamarija Lampič je v kategoriji do 23 let na 10 kilometrov zasedla četrto mesto. Za medaljo je zaostala 4,6 sekunde. Zmage se je razveselila Rusinja Anastazija Sedova.