Planica počasi dobiva podobo modernega nordijskega centra. Foto: Klemen Zibelnik
Planica počasi dobiva podobo modernega nordijskega centra. Foto: Klemen Zibelnik
Primož Peterka
Primož Peterka je v svetovnem pokalu nanizal 15 zmag. Foto: SZS
Tepeš ubranil naslov državnega prvaka

V nedeljo bo na prenovljeni napravi državno prvenstvo z vsemi najboljšimi skakalci. Nova Bloudkova velikanka, ki je bila še pred tedni delno še gradbišče, zdaj že čaka na prve skoke, je potrdil direktor Zavoda za šport RS Planica, Jelko Gros, in s tem zavrnil vse dvome slovenskih skakalcev, ki so prejšnji konec tedna v Kranju skupaj izrazili pomisleke o izvedbi prvenstva zaradi težav s pritiskom vode. "Če bi mi tukaj v Planici tako malo verjeli v fante, kakor oni malo verjamejo v nas, da bomo center uredili do konca, potem bi se jim zelo slabo pisalo," je Gros povedal za STA.

"Poleg tega so skakalci kot težavo omenjali prenizek pritisk vode, mi imamo pa tukaj previsok pritisk, tako da smo morali čakati na poseben ventil, pa smo znižali pritisk. Samo to je bila težava in pravzaprav niti ni bila težava, saj imamo mi na mizi že mesec dni in pol projektno rešitev," je pojasnil Gros, ki bdi nad obnovo in gradnjo celotnega nordijskega centra.

Čaka jih le še urejanje smučine
Gros je potrdil, da so v zadnji fazi priprave; na vrsto pride še zadnje urejanje smučine. "Praktično smo tik pred koncem. Zdaj pridejo še zadnje montaže smučine, treba je zmontirati še nekaj vode na zaletišču, delajo se nastavitve šob, ki močijo plastiko in te so prav tako pri koncu. Tako lahko zatrdim, da bomo mi zagotovo do nedelje pripravljeni, da bodo na skakalnici lahko potekali boji za državni naslov, ter tudi, da bo skakalnica lahko naprej v uporabi," je še poudaril direktor planiškega zavoda.

Ne glede na prvotne dvome slovenskih skakalcev, ali bosta napravi pod Poncami do nedelje že urejeni ali ne, pa se vsi soglasno strinjajo, da bosta obe izjemna pridobitev za slovenski skakalni šport in njegov nadaljnji razvoj. Te sreče, da bi lahko treniral in se kalil na novih napravah v Planici, pa ni imel legendarni Primož Peterka, ki je v svetovnem pokalu dosegel kar 15 zmag, toliko kot vsi drugi slovenski skakalci skupaj, poleg tega pa je bil dvakrat najboljši tudi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala (v sezonah 1996/97 in 1997/98). V sezoni 1996/97 je kot edini Slovenec doslej osvojil tudi prestižno novoletno turnejo štirih skakalnic.

Peterka v Kranju opravil pet skokov
Prav Peterki je pripadla čast, da bo odprl novi skakalnici, ob 11.00 bo skočil na prenovljeni manjši napravi. "Lahko razkrijem, da treme pred odprtjem srednje skakalnice zagotovo nimam prav nobene. Sem dobro telesno pripravljen, a zadnje čase sem skakal le enkrat v Mislinji in tu v Kranju sem opravil pet skokov. Pred odhodom v Planico bom na kranjski skakalnici zagotovo opravil še kakšen skok, ko bodo fantje trenirali tu. In to je to," je na prizorišču preteklega državnega prvenstva v Kranju dejal nekdanji slovenski as.

Peterka se veseli, da bo lahko odprl planiško skakalnico. "Zelo se veselim tega in že komaj čakam na nedeljo. Sicer je zame veliko let prepozno, a vsaj naša skakalna mladina bo imela zdaj takšne možnosti za trening, kot jih imajo naši tekmeci v svetovnem pokalu že vrsto let," je o izjemni pridobitvi še povedal Peterka in v isti sapi dodal, da si je za prvi uradni skok na nedeljskem odprtju izbral srednjo skakalnico, se bo pa zagotovo večkrat preizkusil tudi na veliki.

Na koncu bo kar devet skakalnic
Obe novi skakalnici, velika in srednja, ki bosta zamenjali nekdanji slovenski ponos, sta le del panožnega nordijskega centra Planica, ki bo imel skupaj kar devet skakalnic, urejen tekaški center in tako imenovani osrednji objekt s horizontalnim in vertikalnim vetrovnikom ter pokrito kilometrsko stezo za tek, ki jo bo mogoče uporabljati 365 dni na leto. Ta je namenjena predvsem rekreativcem, a občasno tudi reprezentantom. Celoten objekt naj bi bil po načrtih zgrajen do leta 2014, glavnina del pa bo potekala prihodnje leto po tradicionalni marčevski tekmi, finalu svetovnega pokala v smučarskih poletih.

Tepeš ubranil naslov državnega prvaka