Robi Kranjec je v lanski sezoni dosegel vse, kar si je želel: dvakrat je zmagal na tekmi svetovnega pokala (uspelo mu je tudi v Planici), postal pa je tudi svetovni prvak v poletih. Foto: EPA
Robi Kranjec je v lanski sezoni dosegel vse, kar si je želel: dvakrat je zmagal na tekmi svetovnega pokala (uspelo mu je tudi v Planici), postal pa je tudi svetovni prvak v poletih. Foto: EPA
Robi Kranjec
"Spodbudno je, da sem zadnje treninge zelo dobro odskakal in zdaj bom moral te dobre skoke prenesti tudi na tekme." Foto: MMC RTV SLO

Kranjec je imel lani sijajno sezono, ki jo je kronal z naslovom svetovnega prvaka v poletih, za piko na i pa zmagal še tekmi svetovnega pokala na velikanki v Planici. Toda v tem poletju zaradi novih dresov še išče prave občutke in se mu na tekmah poletne velike nagrade niti enkrat ni uspelo uvrstiti med najboljših 15. Seveda ni razloga za paniko. Zdaj se bo poskušal čim bolj mirno pripraviti na zimsko sezono, ki se bo konec novembra spet začela v Kuusamu na Finskem.


Kako ste (ne)zadovoljni z letošnjo poletno sezono?
Nad nastopi na poletni veliki nagradi nisem najbolj navdušen, še posebej ne na zadnjih tekmah, ko sem imel za nameček še slabe razmere in nisem mogel prenesti skokov s treningov na tekme. A spodbudno je, da sem zadnje treninge zelo dobro odskakal in zdaj bom moral te dobre skoke prenesti tudi na tekme. Eno je povezano z drugim: če ti na tekmi ne steče po načrtih, si enostavno malo 'zakrčen', zato bom zdaj vse naredil za to, da bom pozimi spet skakal bolj sproščeno in bodo šle tekme po načrtih.

Bili ste glasen kritik novih pravil Mednarodne smučarske zveze, ker je spremenila drese. Tudi Gregor Schlierenzauer se je pritožil in po preteklem kongresu Fisa je pričakovati vsaj nekaj manjših sprememb.
Kombinezon bo še vedno narejen povsem po telesu, edina razlika je v tem, da se bomo morda mi skakalci malo bolje počutili. Zdaj je bil dres narejen tako, da je v bistvu tako velik, kot sem jaz, in ko ga oblačiš, je narejen tako, da mora biti celo malo manjši, po novem se bomo pa vsaj malo bolje počutili, ker bo vsaj malenkost bolj 'na komot'.

Kakšna je razlika med dresi, ki jih imate na treningih, in tistimi, ki jih imate na tekmah?
Ko si na treningih, ko vadiš v teh 'zmahanih' dresih, precej lažje počepneš kot pa potem na tekmi, ko nase navlečeš tekmovalnega. Ves čas imaš na tekmi mešane občutke, kaj bo. Sploh če ti ne gre najbolje, se ti zdi to še večja težava. Meni bo že ta minimalna sprememba, ki so jo sprejeli pretekli konec tedna, bolj odgovarjala. Novi kombinezon za tekme bo zdaj ravno toliko udoben, kot je bil do zdaj ta za treninge.

Poleti s Smučarsko zvezo Slovenije niste našli skupne besede, a te težave so zdaj preteklost. Pa vseeno: menite, da bo imel novi predsednik SZS-ja, nekdanji skakalni as Primož Ulaga, več posluha za vas, skakalce?
Ne vem, se sploh nočem več ubadati s finančnimi težavami, ker sem imel celo poletje pogajanja s smučarsko zvezo. Upam, da bo letos bolje, kaj se bo pa res zgodilo, bomo pa tako in tako zares videli šele marca v Planici. Takrat, aprila, maja, se vedno kaj zatakne.

Naslednja preizkušnja vas čaka v nedeljo, ko bo v Planici državno prvenstvo na novi 120-metrski skakalnici. Končno ste le dočakali dan, ko boste tekmovali na novi napravi ...
Upam, da bo skakalnica urejena do konca in da ne bo tako, kot se zdaj govori, da ni pritiska za vodo. Potem je nesmiselno tekmo izpeljati na silo, da bo potem skakalnica mirovala do zime. Naj jo do konca uredijo, da bo center zaživel in bomo lahko lepo trenirali doma ter se pripravljali na zimo.