Vesna Fabjan je 5. februarja letos zmagala na tekmi svetovnega pokala v šprintu v prostem slogu v Ribinsku. Drugo mesto je zasedla Katja Višnar. Foto: EPA
Vesna Fabjan je 5. februarja letos zmagala na tekmi svetovnega pokala v šprintu v prostem slogu v Ribinsku. Drugo mesto je zasedla Katja Višnar. Foto: EPA
Ivan Hudač
Ivan Hudač bo skušal poskrbeti za preporod moške ekipe. Foto: MMC RTV SLO

Majdičeva je po minuli sezoni končala kariero. Zmage v svetovnem pokalu so si sledile ena za drugo, kariero pa je kronala z olimpijskim odličjem v Vancouvru leta 2010. Neizpolnjena želja ji je ostala le zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala. Takšne rezultate bo težko ponoviti. Breme na zdajšnjih tekačih in tekačicah bo tudi zato nekoliko večje.

Fabjanova in Višnarjeva bosta skušali po najvišjih mestih posegati predvsem v šprintih, kjer sta že stopili na zmagovalni oder. Eden vrhuncev sezone bo tekma na Rogli, kamor se letos svetovni pokal vrača 17. in 18. decembra, torej neposredno pred drugim vrhuncem sezone - Tour de Skijem.

Hudač trener moške ekipe
Cilji slovenske reprezentance ostajajo visoki, a v skladu z realnimi zmožnostmi. Žensko ekipo vodi Vladimir Korolkevič, poleg Fabjanove in Višnarjeve pa jo sestavljajo še Barbara Jezeršek, Alenka Čebašek, Anja Eržen in Mirjam Cossetini. Moški del, uradno gre za ekipo do 23 let, vodi Ivan Hudač, sestavljajo pa ga Domen Potočnik, Matej Šimenc, Boštjan Klavžar, Amel Ščuk, Rok Tršan in Gregor Kralj. Obe reprezentanci sta se že pripravljali na ledeniku Dachstein. Glavni cilj ekipe bo dober nastop na Rogli.

Fabjanova izpeljala začrtani program
"Bolj nas skrbi, kje bomo trenirali, saj se tekme bližajo. Če bo treba, tudi na rolkah, sezono si namreč želimo začeti čim bolj uspešno. Sicer sem imela nekaj zdravstvenih težav, ki se mi vlečejo še od lani, a ne želim tega poudarjati, pač pa se osredotočiti na treninge in tekme. Program sem uspela dobro izpeljati, z izjemo prvega dela na Dachsteinu, ko sem trenirala v Planici. Cilji morajo tudi letos ostati visoki. Pomembna bo vsaka tekma svetovnega pokala, ker letos ni svetovnega prvenstva. Želim biti čim bolj konstantna, še posebej, ker imamo tekmo tudi doma, kjer želim dobro nastopiti pred domačimi navijači," je dejala Fabjanova.

"Mislim da sem bolj pripravljena kot lani, poleti sem dobro trenirala, brez bolezni, odlično se počutim. Težko že čakam tekme in upam na uspešen start v novo sezono. Letos sem dodala več vzdržljivostnega treninga, nekoliko sem spremenila treninge moči in upam, da bo sezona boljša kot lanska," pa je dodala Višnarjeva.

Sezona se bo s finalom, tako kot v sezoni 2010/11, zaključila s tekmami v Stockholmu in Falunu 18. marca.