Vesna Fabjan se veseli sobotnega šprinta v prosti tehniki. Foto: www.alesfevzer.com
Vesna Fabjan se veseli sobotnega šprinta v prosti tehniki. Foto: www.alesfevzer.com

Novoletna turneja se bo začela s šprintom v prosti tehniki v Lenzerheideju 30. decembra. 7. januarja se bo tradicionalno končala v dolini Fiemme z devetkilometrskim vzponom na Alpe Cermis.

Fabjanova je že stara znanka novoletne turneje, tokrat se tja odpravlja s poškodbo ramena, ki pa jo v zadnjih tednih že uspešno sanira. "Ne štejem, kateri Tour je to zame, je pa to ena prelomnica v sezoni, kjer si vsak želi biti čim višje v formi. Letos sem sicer imela nekaj težav, ko sem pred tekmo v Davosu staknila poškodbo rame in je bila potem terapija del vsakodnevnega treninga. Malo me še ovira, a se želim osredotočiti na vsak trening, poškodbo odmisliti, če bo zdravje ostalo, potem bo vse v redu," je dejala dobitnica brona z olimpijskih iger v Sočiju 2014.

"Bomo videli, kako bo. Zagotovo sem še vedno najmočnejša v prostem šprintu, v klasičnem nekoliko manj. Žal bo na olimpijskih igrah šprint v klasični tehniki, a vseeno upam, da bom lahko odtekla na najvišji ravni. Za Tour bomo pa videli. Prvi šprint je v prosti tehniki in bo pomemben, potem sledi nekaj tekem na distanci, nato še klasični šprint v Oberstdorfu," je dejala Fabjanova, ki trenira pod vodstvom Marka Gracerja.

Poleg uvodnega šprinta v prosti tehniki in Lenzerheideja čakata tekmovalce nato še tekmi na distanci, za klasični šprint se ekipe 3. januarja preselijo v Oberstdorf, ki bo gostil še 10 in 15 km v prosti tehniki, nato sledi selitev v dolino Fiemme.

Do točk je na distanci v tej sezoni pritekla Anamarija Lampič. "Na Tour nas gre malo, s trenerjem pa sva se odločila, da bo to priprava na olimpijske igre, da opravim več tekem v kosu in komaj čakam, da gremo. Imam nekaj točk v distanci, kar je dober motiv za naprej, vem, da sem sposobna še kaj pokazati, to se je videlo na tekmah doslej. Sem zraven, a bo treba še trenirati," je dejala Lampičeva.

Na novoletno turnejo bo odpotoval še Miha Šimenc, ki svoje priložnosti prav tako išče v šprintih, medtem ko bodo drugi trenirali doma. Omenjena trojica bo najprej odpotovala na začetne šprinte v Lenzerheide in potem ostala vsaj do klasičnega šprinta v Oberstdorfu, kjer se bodo s trenerskim štabom glede na prikazano odločili, ali na turneji vztrajati še do konca.

"Za zdaj sem zadovoljen, dobro mi gre, na takšnih tekmah se skušam čim več naučiti. Tudi s servisom dobro sodelujemo, je pa res, da imajo nekatere ekipe za servis kar ogromne tovornjake in so to res laboratoriji. Po prvih tekmah bom videl, kje sem in kako dolgo bom vztrajal na Touru," je dejal Šimenc.