Jakov Fak je drugič postal svetovni prvak, osvojil pa je peto medaljo na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Jakov Fak je drugič postal svetovni prvak, osvojil pa je peto medaljo na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Pogovor z Jakovom Fakom po zlati kolajni na SP-ju
Pogovor z Velepcem po zlati kolajni Faka

27-letni biatlonec je zablestel na zadnji tekmi svetovnega prvenstva in v Kontiolahtiju postal svetovni prvak na tekmi s skupinskim startom. "Razmišljal sem, kako izpeljati zadnji krog. Vedel sem, da sem lahko najhitrejši med tistimi, ki smo šli naprej. Bilo je nekaj razlike, a sem zaupal vase in želel taktično odteči zadnji krog. Do polovice sem ga lahko, potem mi pa ritem ni ustrezal in sem hotel iti hitreje," je Fak opisal zadnji krog, ko je približno kilometer pred ciljem napadel in strl Ondreja Moravca, Tarjeija Boeja in Oleja Einarja Bjoerndalena.

Velepec: Fak je najbolj inteligenten tekmovalec
"Prvi krog sem bil zelo nervozen, saj so nekateri tekmovalci zelo nešportni. Škoda, da je tako, ampak jih bomo izšolali,"
je povedal trenutno tretji najboljši biatlonec svetovnega pokala in dodal: "Sem vesel, da se je tako končalo. Težko je bilo in najtežje se je zbrati na koncu, ko so že vse priložnosti skoraj mimo. Očitno imam nekaj talenta za ta šport."

"Na tekmi je 30 najboljših tekmovalcev na svetu. Če bi samo tekli, bi jih 25 skupaj teklo 15 kilometrov. Zato je streljanje tisto, kar naredi razliko. Jakov je bil ves čas dovolj rezerviran in se ni razdajal na progi. Srečo je imel, da ga je vedno tudi nekdo potegnil do vodilne skupine, kot recimo Garaničev v četrtem krogu. Njemu sem že rekel, da je zame najbolj inteligenten tekmovalec na startu. Ker jaz to vem, želim, da to zdaj vedo tudi drugi. Točno tako je naredil," je po velikem uspehu svojega varovanca za RTV Slovenija dejal glavni trener slovenske reprezentance Uroš Velepec.

"Tak zaključek naredi le še Northug"
Izjemen napada Faka je Velepec primerjal z zaključki izvrstnega norveškega smučarskega tekača Pettra Northuga: "Verjel sem vanj že pred zadnjim krogom. Verjel sem, da bo naredil, kar najbolje zna. To je ta silovit finiš, ki ga mogoče naredi le še Petter Northug pri teku. Močno sem verjel, da bo uspel in povedal ekipi, da se lahko veselimo. Ko je uresničil, nam je pa vsem odleglo."

"Vsi, ki spremljamo in se spoznamo na biatlon, vemo, da je zadnje streljanje najbolj pomembno. Zadnje streljanje mora biti ničla, to se zavedajo tudi tekmovalci, in je zelo težko. Če mu prejšnji strel na strelišču ni padel na rob, mu je ta zadnji. Nimam kaj, odlično," pa je Velepec sklenil o dobrem strelskem nastopu novega svetovnega prvaka, ki je nepokrito pustil le eno tarčo, zadnji strel na tretjem streljanju.

Pogovor z Jakovom Fakom po zlati kolajni na SP-ju
Pogovor z Velepcem po zlati kolajni Faka