Jakov Fak je z odliko opravil svojo nalogo. Foto: Tomaž Šušteršič, Smučarska zveza Slovenije
Jakov Fak je z odliko opravil svojo nalogo. Foto: Tomaž Šušteršič, Smučarska zveza Slovenije
Teja Gregorin
Teja Gregorin je s svojimi rojakinjami osvojila 15. mesto. Foto: Sloski
Slovenska štafeta po polovici vodila, na koncu 12.

Jakov Fak je namreč kot drugi v slovenski štafeti prevzel od Klemena Bauerja osmo mesto, nato z izjemnim nastopom nadoknadil 33 sekund in predal Roku Tršanu kot vodilni. Ta je moral že na prvem streljanju v kazenski krog, tako da je visoka slovenska uvrstitev splavala po vodi. Rahlo oboleli Peter Dokl je kot zadnji v štafeti izgubil še tri mesta.

Fak: Tudi sam nisem naredil, kar bi lahko
"Seveda smo si želeli, da bi bili višje, a žal nam ni uspelo. Tudi sam nisem naredil vsega, kar bi lahko. Dvakrat sem moral popravljati, a sem potem na progi poskušal izničiti te napake," je po preizkušnji rekel Fak in spregovoril še o svoji odlični tekaški formi. "Upam, da to še ni tista najboljša forma, če pa je, pa upam, da bo trajala še dolgo. Lepo je, če se tako počutiš, a zadeve iz dneva v dan niso enake. Včeraj je bilo čisto drugače in žal mi je, da se nisem počutil tako kot danes. A je, kar je."

V boju za zmago Šipulin odbil napad Schemppa
V boju za zmago sta se v zadnji predaji udarila Rus Anton Šipulin in Nemec Simon Schempp. Šipulin je na koncu odbil napad Schemppa in slavil z dvema desetinkama prednosti. Tretja je bila Avstrija.

Slovenke 15.
Biatlonke v postavi Andreja Mali, Teja Gregorin, Anja Eržen in Urška Poje pa so osvojile 15. mesto. Zmagale so Čehinje. Češke biatlonke Eva Puškarčikova, Gabriela Soukalova, Jitka Landova in Veronika Vitkova so dobile še tretjo štafetno tekmo letos. Drugo mesto so z zaostankom 32 sekund osvojile Italijanke, tretje pa Francozinje, ki so zaostale skoraj 49 sekund.

Gregorinova priborila tri mesta
Tekma se je za slovenska dekleta začela zelo dobro, saj je Malijeva na prvem streljanju zadela vseh pet tarč in odšla v drugi krog na šestem mestu. Na drugo postajo je prišla kot osma, tam pa je bila žal nenatančna, tako da je morala celo v kazenski krog. Štafeto je nato predala na šestnajstem mestu. Gregorinova je zatem svojo nalogo opravila vrhunsko, saj je poleg tega, da je bila na obeh postajah 100-odstotna, tudi zelo hitro streljala. V zadnjih dveh kilometrih je tako kot pred 24 urami tekla še v nekoliko višjem tempu in Sloveniji tako priborila tri mesta.

Erženova tri, Pojetova opravila štiri poprave
V streljanju leže je Erženova izgubila kar nekaj časa, saj je izkoristila vse tri poprave, tako da je ekipa zdrsnila nazaj na 16. mesto. Z boljšim streljanjem v drugo, ko je izstrelila šest nabojev, je odšla v zadnji krog kot petnajsta, nato pa do konca svojega nastopa prehitela dve tekmici. Najmlajša članica ekipe Pojetova je svojo nalogo na strelišču opravila solidno in naredila skupno štiri poprave, ekipo pa na koncu popeljala na 15. mesto.

Velepec: Andreja ima zdaj malo strahu
Glavni trener Uroš Velepec je najprej spregovoril o nastopih Malijeve in Gregorinove: "Andreja ima težave v streljanju stoje že od začetka Holmenkollna. Po tistih petih zgrešenih strelih na zadnji postaji v Novem Mestu ima zdaj malo strahu in ne upa streljati v tistih momentih, ki so najbolj ugodni. Žal njena strelska forma trenutno ni tako dobra, da bi lahko izvlekla kaj več. Na treningih kar zadeva, ko ni pritiska, na tekmi, kjer pritisk je in kjer ima strah, pa je težko zadevati. Teja pa je opravila popolno, brez poprave, v zadnjem krogu pa 'po zraku'."

SVETOVNI POKAL                         
                                       
OSLO                                   
                                       
Štafeta (M), 4 x 7,5 km:           *   
 1. RUSIJA             1:16:16,6 (1+5) 
    Garaničev/Cvetkov/Mališko/Šipulin  
 2. NEMČIJA                 +0,2 (0+6) 
    Lesser/Birnbacher/Pfeiffer/Schempp 
 3. AVSTRIJA                50,9 (0+6) 
    Mesotitsch/Eder/Grossegger/Lander. 
...                                    
12. SLOVENIJA             3:35,6 (1+13)
    Dokl/Tršan/Bauer/Fak    
Štafeta (Ž), 4 x 6 km:             *   
 1. ČEŠKA              1:11:10,6 (0+5) 
 Puškarčikova/Soukalova/Landova/Vitkova
 2. ITALIJA                +28,3 (0+2) 
 Wierer/Gontier/Sanfilippo/Oberhofer   
 3. FRANCIJA                45,9 (0+5) 
 Bescond/Latuilliere/Varcin/Habert     
 ...                                   
15. SLOVENIJA             5:35,0 (1+11)
    Mali/Gregorin/Eržen/Poje           
                                       
     * - kazenski krogi + poprave      
Slovenska štafeta po polovici vodila, na koncu 12.