Francoz Martin Fourcade je v Oslu osvojil že štiri zlate medalje. Prepričljivo je dobil šprint in zasledovanje, v zadnji izmeni mešanih štafet je Francijo popeljal do naslova svetovnega prvaka, danes pa je bil nepremagljiv še na 20 km. Foto: Reuters
Francoz Martin Fourcade je v Oslu osvojil že štiri zlate medalje. Prepričljivo je dobil šprint in zasledovanje, v zadnji izmeni mešanih štafet je Francijo popeljal do naslova svetovnega prvaka, danes pa je bil nepremagljiv še na 20 km. Foto: Reuters
Dominik Landertinger, Martin Fourcade in Simon Eder
Dominik Landertinger in Simon Eder sta zadela vseh 20 tarč. Avstrijci so na SP-jih zdaj osvojili že 14 medalj. Foto: EPA
Izjemni Fourcade preprečil avstrijsko slavje
Preporod Faka se nadaljuje - šesti na 20 km

Fak, ki je imel minuto in 40 sekund zaostanka, je edini strel zgrešil na tretjem strelišču, ko je ostala nepokrita prva tarča. Tekaško ni bil tako izjemen kot v nedeljo, ko se je na zasledovalni tekmi prebil na peto mesto. Srebrno medaljo je osvojil avstrijski biatlonec Dominik Landertinger, ki je zaostal pet sekund, bronasto pa njegov rojak Simon Eder. Avstrijca sta bila na strelišču brezhibna.

Fourcade do zgodovinskega mejnika

Dvakratni olimpijski prvak Fourcade je z današnjo zmago osvojil tudi mali kristalni globus v seštevku 20-kilometrske discipline, kjer je za tri točke prehitel Ederja. V četrtem nastopu v Oslu je osvojil še četrto zlato medaljo in postavil nov mejnik v zgodovini tega športa.

27-letni Francoz, ki je zgrešil en strel, je dobil vse tri posamične tekme in se veselil zlata s francosko mešano štafeto, ki je dobila uvod v prvenstvo pred tednom dni. Samo letos so Francozi osvojili že osem medalj - pet zlatih, dve srebrni in en bron.

Razmere na progi zelo težke
"Škoda tistega strela, a za stanje, v katerem sem, je to kar soliden rezultat. Čeprav je na svetovnem prvenstvu največji pritisk, sem v Oslu dokaj zbran. Danes so bile najtežje razmere. V snegu je bilo precej več vlage, in to je težava za smuči. Na začetku je bila proga malce hitrejša, potem se je prediralo in so bile smuči počasnejše," je za TV Slovenija povedal Fak, ki še ne ve, ali se bo v soboto udeležil štafetne tekme, ali pa bo raje hranil moči za nedeljsko tekmo s skupinskim štartom, s katero se bo prvenstvo končalo.

Tršan do prvih točk kariere
Izkazal se je tudi Rok Tršan, ki je s 33. mestom prvič osvojil točke svetovnega pokala. "Glede na to, da sem drugo sezono v svetovnem pokalu, je to lep uspeh. Strelsko mi je uspel dober nastop, v teku pa sem naredil napako, ker nisem začel dovolj hitro, tako da sem v prvem krogu izgubil precej časa. Tu sem imel največ rezerve. Že lani mi je Uroš Velepec rekel, da je treba takoj po štartu začeti hitro," je povedal Tršan. Najboljše uvrstitve kariere se je veselil tudi Miha Dovžan, ki se je uvrstil tik za dobitnike točk.

Posamična tekma, 20 km (M):         * 
 1. M. FOURCADE      FRA   49:13,9 (1)
 2. D. LANGERTINGER  AVT      +5,1 (0)
 3. S. EDER          AVT      14,4 (0)
 4. J. T. BÖ         NOR      57,2 (1)
 5. M. KRČMAR        ČEŠ    1:16,4 (0)
 6. J. FAK           SLO    1:40,4 (1)
 7. E. LESSER        NEM    1:54,7 (1)
 8. J. GARANIČEV     RUS    2:04,6 (2)
 9. A. BIRNBACHER    NEM    2:11,9 (1)
10. S. FOURCADE      FRA    2:18,4 (2)
...                                   
33. R. TRŠAN         SLO    4:12,5 (1)
43. M. DOVŽAN        SLO    5:11,8 (1)
69. L. OBLAK         SLO    7:48,1 (4)
                                      
  * - zgrešeni streli/kazenske minute 

Skupni vrstni red (22/26):                         
 1. M. FOURCADE        FRA  1.097 točk 
 2. A. ŠIPULIN         RUS    753      
 3. J.-T. BOE          NOR    670      
 4. S. EDER            AVT    651      
 5. T. BOE             NOR    635
...      
37. J. FAK             SLO    202      
49. K. BAUER           SLO    105      
90. R. TRŠAN           SLO      8      
Izjemni Fourcade preprečil avstrijsko slavje
Preporod Faka se nadaljuje - šesti na 20 km