Christoph Stephan, Alexander Wolf, Arnd Peiffer in Michael Greis so navdušili številne gledalce v Oberhofu. Nemci so zmagali prvič po olimpijskih igrah leta 2006 v Torinu. Foto: EPA
Christoph Stephan, Alexander Wolf, Arnd Peiffer in Michael Greis so navdušili številne gledalce v Oberhofu. Nemci so zmagali prvič po olimpijskih igrah leta 2006 v Torinu. Foto: EPA
Jakov Fak
Jakov Fak je potrdil odlično formo tudi v Oberhofu. Foto: MMC RTV SLO
Michal Šlesingr
Michal Šlesingr je v ciljnem šprintu ugnal Oleja Einarja Björndalna. Foto: EPA

Christoph Stephan, Alexander Wolf, Arnd Peiffer in Michael Greis so za dve minuti in 22 sekund ugnali Čehe. V boju za drugo mesto je Michal Šlesingr v ciljni ravnini prehitel veterana Oleja Einarja Björndalna.
Klemen Bauer, Janez Marič, Vasja Rupnik
in Jakov Fak je zaostala dve minuti in 55 sekund. Odlično je nastopil Marič, ki je po polovici proge predal na četrtem mestu, Rupnik je moral dvakrat v kazenski krog in Slovenija je padla na 10. mesto. V zadnji predaji je Fak pridobil kar pet mest, Francoza je ugnal za desetinko sekunde. Tudi močan veter ga ni zmotil.
Marič užival v posebnem vzdušju Oberhofa
"Leže je pihalo tako močno, da sem moral narediti korekcijo namerilne naprave kar za pet obratov. V položaju stoje sem moral biti še bolj previden, vendar sem izkoristil nekaj trenutkov brezvetrja. Upošteval sem tudi nasvet trenerja Kosa in nameril točno v trenutku, ko je sunek vetra popustil. To se je obrestovalo. Škoda, ker sem večino proge pretekel sam in nisem mogel izkoriščati zavetrja, le zadnji krog sem moral prehiteti Čeha Soukupa. Krasno je bilo spet stati na cvetlični podelitvi pred tako velikim številom gledalcev. To je poseben čar Oberhofa," je povedal Marič.

V močnem vetru Fak ostal zbran
Fak je zadnje streljanje opisal z naslednjimi besedami: "Res zelo težko. Naredil sem, kar sem v tisti situaciji lahko. Puške sploh nisem mogel nameriti na črno piko. Sunki so bili tako močni, da je na trenutke premikalo puško za štiri tarče in jo je bilo nemogoče umiriti. Nekoliko sem moral tudi tvegati, sicer bi izgubljal še časovno. Sicer pa se v Oberhofu počutim odlično. Na meglo in veter se moramo navaditi, saj so to objektivni dejavniki. Veseli me, da so se spet začele tekme. Še posebej je prijeten občutek, ker vem, da sem tekaško na visokem nivoju. Francoz mi je danes resda prišel izza hrbta, vendar sem se v finišu počutil še dovolj močnega. Skupaj s fanti smo naredili dober rezultat in vsi v ekipi se veselimo dosežka. Zaradi tega le še bolj optimistično pričakujem naslednje tekme."

Z nastopom moške štafete je bil zadovoljen tudi trener Tomaš Kos: "Vsi so poskušali iz svoje predaje narediti kar največ, vendar ni bilo vedno lahko. Danes je resnično veliko vlogo odigralo vreme. Tudi Klemen, ki je pričel tekmo, je imel lepe zadetke, ki pa jih je prekinil veter. Pri Jakovu nekaterih izstreljenih nabojev sploh nisem videl skozi daljnogled, ker je tako pihalo in vrtinčilo sneg. Tudi marsikateri najboljši so zgrešili tarče in tudi zato je biatlon tako zanimiv vse do konca tekme. Zaradi takšnih razmer se še toliko bolj premešajo karte in zmagovalce je nemogoče predvideti. Danes sem vesel dvakrat, za drugo mesto češke in peto mesto slovenske štafete."

V četrtek zvečer bo še ženska štafeta, a Slovenk ne bo na štartu.

Štafeta (M), 4 x 7,5 km:         * 
1. NEMČIJA 1:23:53,0 (2+16)
Stephan/Wolf/Peiffer/Greis
2. ČEŠKA +2:22,8 (3+14)
3. NORVEŠKA 2:24,0 (6+14)
4. UKRAJINA 2:44,2 (5+14)
5. SLOVENIJA 2:55,7 (5+16)
Bauer/Marič/Rupnik/Fak
6. FRANCIJA 2:55,8 (6+16)
7. ITALIJA 3:03,6 (7+14)
8. BELORUSIJA 3:09,4 (2+12)
9. JAPONSKA 3:10,4 (4+13)
10. ŠVICA 3:31,7 (2+19)

* - kazenski krogi + poprave