Jakov Fak je bil na petkovem šprintu tretji in je imel lepo izhodišče pred zasledovalno tekmo, na kateri je nastopil odlično in v finišu opravil z Rusom Dmitrijem Mališkom. Foto: EPA
Jakov Fak je bil na petkovem šprintu tretji in je imel lepo izhodišče pred zasledovalno tekmo, na kateri je nastopil odlično in v finišu opravil z Rusom Dmitrijem Mališkom. Foto: EPA
Jakov Fak
Slovenski biatlonci so sezono v Östersundu začeli zelo neposrečeno, toda trener Uroš Velepec je zatrjeval, da so odlično pripravljen. Očitno se ni zmotil. Fak je zdaj v skupnem seštevku svetovnega pokala napredoval na 13. mesto. Foto: EPA
Teja Gregorin
Teja Gregorin ima izid kariere s SP-ja 2009, ko je bila v Pjongčangu srebrna. Na stopničkah je bila samo še enkrat - lani je bila tretja v Oslu. Foto: Tomaž Šušteršič
Synnoeve Solemdal in Tora Berger
Norveška slavi dvojno zmago biatlonk: mlada Solemdalova je za krstno zmago ugnala prekaljeno veteranko Toro Berger. Foto: EPA
Fak ob dveh zgrešenih strelih vseeno najboljši

Na zadnjem vzponu se je znebil tekmecev, priključek je držal le Dmitrij Mališko, ki pa je moral na koncu priznati premoč. Fak je prišel v cilj z devetimi desetinkami prednosti: "Glede na to, da sem na začetku tekel sam, sem moral teči bolj taktično, saj nisem imel nobenega zavetrja. Na koncu se je tekma izšla, kot sem si zamislil. Pokazal sem svoj talent tudi v svetovnem pokalu, kar sem si močno želel in včasih zaradi tega tudi pregorel."

Spočit v zadnji krog
Trener Uroš Velepec, ki je na zadnjem vzponu Faka zagreto spodbujal, je med tekom proti zmagovalnemu odru navdušeno in zadihano povedal: "Jakov je danes tekmoval tako, kot je treba. Dokazal je, da je tekmovalec, ki je zrel za takšne tekme. Na zadnjem streljanju je sicer tudi zgrešil, a je šel v zadnji krog zelo spočit. Potem je samo še naredil tisto, kar zna."

Na prvih dveh strelskih postankih brezhiben
Fak, tretji na petkovem šprintu, je bil na prvih dveh streljanjih brezhiben in je prevzel vodstvo. Na tretjem strelskem postanku je moral slovenski tekmovalec enkrat v kazenski krog, tako da je zdrsnil na četrto mesto. Tudi na zadnjem streljanju je Fak enkrat zgrešil, a na njegovo srečo so bili konkurenti prav tako nervozni.

Tehnično gledano je to druga zmaga
To je res sijajna napoved pred tekmami na Pokljuki, ki bodo od 13. do 16. decembra. Fak je bil v lanski sezoni svetovni prvak in ker tekme SP-ja štejejo tudi za svetovni pokal, je "tehnično gledano" današnja zmaga njegova druga.

Bauer v drugi polovici tekme nenatančen
Na stopnice za zmagovalce sta se prebila še Rus Dmitrij Mališko, ki je bil po šprintu enajsti, in vodilni v svetovnem pokalu Francoz Martin Fourcade. Nastopil je tudi Klemen Bauer, ki je na začetku dobro streljal, na koncu pa s šestimi zgrešenimi streli osvojil 34. mesto.

Natančna Teja tik za stopničkami
Izjemen slovenski biatlonski dan se je nadaljeval tudi med biatlonkami, kjer je s 4. mestom zablestela Teja Gregorin. Zasledovalno tekmo je 32-letna Ihanka začela kot sedma, nato pa se predvsem z natančnim streljanjem stoje, ko je podrla vseh 10 tarč, vpletla v boj za stopničke. V četveroboju za 2. mesto je bila Gregorinova tretja, skupaj pa je zasedla "nehvaležno" četrto mesto, kar je tretja najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu v že 10-letni karieri najboljše slovenske biatlonke.

V finišu ugnala Domračevo

Prvič v karieri je zmago slavila 23-letna Norvežanka Synnoeve Solemdal, ki je začela tekmo kot četrta. Z enim zgrešenim strelom na prvem streljanju si je na koncu Solemdalova pritekla pol minute naskoka pred četverico: Tora Berger, Kaisa Mäkärainen, Teja Gregorin in Olga Domračeva. V finišu je Slovenka, ki je od 20 strelov zgrešila le enkrat, ugnala izvrstno Belorusinjo, za stopničkami pa je zaostala za 5 sekund.

"Uresničile so se mi želje. Včeraj sem dejala, da si želim vsaj ostati na sedmem mestu. Mislim, da je bila tekmo zelo lepa. Od štarta do cilja sem imela dober tempo, saj me na progi ni "pobiralo". Zelo sem vesela tudi zato, ker sem na koncu zbrala še toliko moči, da sem uspela "prešprintati" Domračevo," je bila s 4. mestom srečna Gregorinova.

"Tejin nastop blizu popolnega"
"Mislim, da je bil nastop Teje blizu popolnega, pokazala je še korak naprej pri teku. V zadnjem krogu je imela to smolo, da je šla v boj s tremi najboljšimi tekačicami tega časa. Vsi smo pričakovali oziroma upali, da bo poskušala z njimi zdržati čim dlje, na koncu pa je celo premagala najboljšo tekačico Domračevo,"
je bil s svojo varovanko prezadovoljen tudi trener Uroš Velepec.

Na Pokljuki zares že v četrtek
V Hochfilznu je med 60 biatlonkami sodelovala še Andreja Mali, ki je pridobila tri mesta in osvojila 51. mesto. V nedeljo bosta na avstrijskem Tirolskem še štafetni preizkušnji, nato pa se bo biatlonska karavana preselila v Slovenijo na Pokljuko, kjer bo v sredo uradni trening, nato pa se bo od četrtka do nedelje zvrstilo šest tekem: šprinta, zasledovalni tekmi in skupinska štarta najboljših v svetovnem pokalu.

.

Zasledovalno (M), 12,5 km:          * 
 1. J. FAK            SLO  33:14,8 (2)
 2. D. MALIŠKO        RUS     +0,9 (1)
 3. M. FOURCADE       FRA      8,6 (3)
 4. F. LINDSTRÖM      ŠVE     11,3 (1)
 5. A. BIRNBACHER     NEM     15,1 (2)
 6. A. ŠIPULIN        RUS     35,8 (2)
 7. O. E. BJÖRNDALEN  NOR     38,3 (3)
 8. D. LANDERTINGER   AVT   1:05,9 (2)
 9. J. USTJUGOV       RUS   1:06,8 (3)
10. L. BAILEY         FRA   1:11,9 (1)
...                                   
34. K. BAUER          SLO   2:53,7 (6)
Zasledovalno (Ž), 10 km:            * 
 1. S. SOLEMDAL       NOR  31:13,4 (1)
 2. T. BERGER         NOR    +30,2 (2)
 3. K. MÄKÄRÄINEN     FIN     33,3 (3)
 4. T. GREGORIN       SLO     38,4 (1)
 5. D. DOMRAČEVA      BLR     39,6 (3)
 6. M. GÖSSNER        NEM     59,4 (4)
 7. M. DORIN HABERT   FRA   1:03,5 (1)
 8. J. ŠUMILOVA       RUS   1:11,7 (1)
 9. V. SEMERENKO      UKR   1:13,8 (1)
10. N. HORCHLER       NEM   1:17,6 (1)
...                                   
51. A. MALI           SLO   5:15,3 (4)
SKUPNI VRSTNI RED (5/26)             
                                     
Moški:                               
 1. M. FOURCADE       FRA         253
 2. A. BIRNBACHER     NEM         204
 3. J. USTJUGOV       RUS         176
 4. A. BOEUF          FRA         172
 5. A. ŠIPULIN        RUS         160
13. J. FAK            SLO         117
52. K. BAUER          SLO          22
                                     
Ženske:                              
 1. T. BERGER         NOR         282
 2. D. DOMRAČEVA      BLR         244
 3. O. VILUHINA       RUS         172
 4. A. HENKEL         NEM         170
 5. K. MÄKÄRÄINEN     FIN         154
 9. T. GREGORIN       SLO         149
                                      

Fak ob dveh zgrešenih strelih vseeno najboljši