Poglobljeni Vikersund ... Foto: vikersund.no
Poglobljeni Vikersund ... Foto: vikersund.no
... ali Planica? Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Takole se (domnevno) prehiti Planico.

"Imamo največjo letalnico na svetu, toda Planica ima na Facebooku več prijateljev kot Vikersund. A ne za dolgo! Rastemo hitreje kot Planica in potrebujemo samo še 2.000 prijateljev, da jo ujamemo. Nam lahko pomagate? Prosimo, povabite prijatelje, naj jim bo "všeč" Vikersund. Vojna se je začela," nagovarjajo Norvežani, ki bodo tekme svetovnega pokala gostili od 11. do 13. februarja.

SZS: Glasujte za Planico
Slovenija je sprejela izziv. Na Smučarski zvezi Slovenije pozivajo: "Ker smo prepričani, da bo svetovni rekord v poletih trdno ostal v rokah Planice tudi po tekmi svetovnega pokala, ki je na sporedu prihodnji konec tedna v Vikersundu, pozivamo vse ljubitelje smučarskih skokov in planiškega praznika, da postanejo oboževalci Facebook strani Planice in tako postavimo še en mejnik, ki ga ne bodo mogli preseči. Prepričani smo, da nam bo skupaj uspelo in bomo do prihodnjega tedna zbrali vsaj 20.000 novih oboževalcev. Med vsemi oboževalci bomo 20. februarja 2011 izžrebali srečneža, ki bo na letošnji finale svetovnega pokala, ki bo v Planici od 17.-20. marca, lahko odpeljal še deset svojih prijateljev!"


Hrib v Vikersundu 15 metrov daljši
Prenova letalnice v Vikersundu je končana in vsi so prepričani, da bo planiški rekord Björna Einarja Romörena (239 m) iz leta 2005 kmalu zgodovina. Tako kot v Planici je letalnico skonstruiral Janez Gorišek, tokrat s pomočjo sina Sebastijana. Dolžina hriba (HS) v Vikersundu je 225 m, to je 15 metrov več od Planice. 10 metrov dlje je na Norveškem tudi kalkulacijska točka (195 m). Letalnica še ni bila preizkušena. Krst bo doživela 9. februarja, ime letalca pa ne bo znano do same ure preizkusa.

Rekord bo padel najpozneje drugo leto
Direktor Mednarodne smučarske zveze Waltef Hofer je bil nad letalnico v Vikersundu navdušen: "Poleti se bodo dvignili na nov nivo. Gre za največjo letalnico na svetu, toda morebiten rekord bo odvisen tudi od pogojev. Lahko pričakujemo zgodovinske polete." V Vikersundu načrtujejo, da bodo Planici svetovni rekord odvzeli najpozneje naslednje leto, ko bo tam svetovno prvenstvo v poletih.

Vabljeni k ogledu spodnje galerije. Na fotografijah je prikazan potek poglabljanja naprave v Viekrsundu ter končni izdelek, ki so ga pred nekaj dnevi zasnežili (vir: vikersund.no).