Martin Fourcade ima ogromno prednost in bo četrtič zapored osvojil veliki kristalni globus. Foto: EPA
Martin Fourcade ima ogromno prednost in bo četrtič zapored osvojil veliki kristalni globus. Foto: EPA
Anton Šipulin, Martin Fourcade, Benedikt Doll
Anton Šipulin se je utrdil na drugem mestu skupnega seštevka, Benedikt Doll pa je presenetil s tretjim mestom. Foto: EPA
Martin Fourcade in Klemen Bauer
Klemen Bauer je zadnji krog odtekel za Martinom Fourcadom. Foto: EPA

Sezono svetovnega pokala končujejo tudi biatlonci. Francoski as Martin Fourcade, vodilni v svetovnem pokalu, je bil brezhiben na strelišču in je za 13 sekund premagal drugouvrščenega Rusa Antona Šipulina, ki je prav tako zadel vseh deset tarč. Tretji je bil Nemec Benedikt Doll z enim zgrešenim strelom.

Svetovni prvak s tekme s skupinskim štartom Fak je bil edini med dvajseterico, ki je moral trikrat v kazenski krog.

Fourcade osvojil šprinterski globus, velikega pa bo najbrž v soboto
Francoski zvezdnik je z zmago utrdil vodstvo v skupnem seštevku, končno šprintersko zmago pa je osvojil četrtič zapored. Fak je v svetovnem pokalu zadržal tretje mesto, v šprinterski razvrstitvi je končal na četrtem mestu.

Fak ima še 31 točk naskoka pred Schemppom
Fourcade ima dve tekmi pred koncem sezone 933 točk in 116 točk več od Šipulina, še 53 točk več zaostaja na tretjem mestu Fak. Ta bo na zadnjih dveh tekmah branil 31 točk zaloge, ki jo ima pred Nemcem Simonom Schemppom na četrtem mestu.
"Počutil sem se v redu na progi in tudi na strelišču bi moralo biti vse v redu, morda sem bil pred prihodom leže le nekoliko prehiter, kar se je poznalo že na prvem zgrešenem strelu. Stoje pa sta bila oba zgrešena strela nizka, kar kaže, da sem bil najbrž pozen pri proženju. To se mi dogaja pogosteje po nesrečni ozeblini prsta, saj manj intenzivno čutim pritisk na sprožilec. Vsekakor sem poskusil nastopiti čim bolje, brez posebnega pritiska in obremenitve, s tretjim tekaškim časom in boljšim izkupičkom na strelišču bi se še lahko potegoval tudi za skupno drugo mesto svetovnega pokala," je poudaril Fak.

"Zdaj mi ne preostane prav veliko drugega, saj ne verjamem, da bi vsem mojim neposrednim konkurentom spodletelo na preostalih dveh tekmah, upoštevati bo treba še odbitek najslabših dveh tekem in sam bom zelo zadovoljen tudi s tretjim mestom. Navsezadnje bi bila to tudi moja najboljša uvrstitev v skupnem seštevku svetovnega pokala. Za zasledovalno tekmo se bo spet treba dobro pripraviti in dirkati na polno, saj zaostanki niso veliki. Vse, kar si želim, je narediti dober nastop, kalkulacija točk pa se bo pokazala sama po sebi," ostaja optimističen Fak.

Tudi Bauer trikrat mimo
Drugi Slovenci so precej zaostali. Klemen Bauer je zasedel 37. mesto, zgrešil je tri strele in zaostal minuto in 32 sekund. Lenart Oblak je bil 71. (+2:33,6/1), Rok Tršan pa 77. (+3:06,5/3).
"Tekma je žal minila v slogu letošnje sezone z nekaj dobrimi stvarmi in precej napakami, ki se žal ponavljajo. Predvsem mi je žal, da sem do zdaj na treningih tukaj v Hanti Mansijsku kljub vetru kot za stavo zadeval vse tarče, na današnji tekmi pa mi zaradi nepotrebnih napak to spet ni uspelo. Kljub dvema nepokritima tarčama po prvem streljanju sem se poskusil zbrati za drugega in predvsem iztržiti čim več iz celotne tekme, saj sem želel čim boljše izhodišče za zasledovanje. Zadnji krog sem odtekel skupaj z zmagovalcem Martinom Fourcadom in tako ohranil le dobro minuto in pol zaostanka za njim. S tem sorazmerno majhnim zaostankom želim kar čim boj izkoristiti svojo zadnjo tekmo sezone," je povedal Bauer.
V petek je v Hanti Mansisku na sporedu ženski šprint. V soboto se bodo biatlonci in biatlonke pomerili na zasledovalni tekmi, v nedeljo pa jih čaka še tekma s skupinskim startom.

                                        
 Šprint 10 km (M):                    * 
   1. M. FOURCADE       FRA  23:47,0 (0)
   2. A. ŠIPULIN        RUS    +13,0 (0)
   3. B. DOLL           NEM     18,3 (1)
   4. A. RASTORGUJEVS   LAT     18,6 (0)
   5. N. SMITH          KAN     34,0 (1)
   6. A. PEIFFER        NEM     34,4 (1)
   7. F. LINDSTRÖM      ŠVE     35,5 (0)
   8. S. FOURCADE       FRA     44,5 (1)
   9. O.-E. BJOERNDALEN NOR     45,8 (0)
  10. J. KÜHN           NEM     48,3 (1)
  ...                                   
  18. J. FAK            SLO   1:09,3 (3)
  37. K. BAUER          SLO   1:32,0 (3)
  71. L. OBLAK          SLO   2:33,6 (1)
  77. R. TRŠAN          SLO   3:06,5 (3)
   * - zgrešeni streli/kazenski krogi   

Svetovni pokal, moški (23/25):                        
 1. M. FOURCADE       FRA         993 
 2. A. ŠIPULIN        RUS         876 
 3. J. FAK            SLO         823 
 4. S. SCHEMPP        NEM         792 
 5. J.-T. BOE         NOR         696 
...                                   
42. K. BAUER          SLO         135 
86. J. MARIČ          SLO           9 


Spored finala, petek
:
14.00: 7,5 km, šprint (Ž)

Sobota:
10.30: 12,5 km, zasledovalno (M)
14.00: 10 km, zasledovalno (Ž)

Nedelja:
10.15: 15 km, skupinski štart (M)
12.15: 12,5 km, skupinski štart (Ž)