Najboljše tri v smukaškem seštevku Lara Gut, Sofia Goggia in Ilka Štuhec so se tudi prebile na oder za zmagovalke. Foto: EPA
Najboljše tri v smukaškem seštevku Lara Gut, Sofia Goggia in Ilka Štuhec so se tudi prebile na oder za zmagovalke. Foto: EPA
Ilka Štuhec
Štuhčeva je v smukaškem seštevku v vodstvu. Dve tekmi pred koncem ima 77 točk naskoka pred Laro Gut. Foto: EPA

Gleženj ni še čisto v redu, je pa bolje. Ko sem na startu in progi, pozabim da je bilo karkoli. Je veliko bolje kot prejšnji petek, ko se mi je to naredilo, ni pa najbolje. Bo pa to do konca sanirano v kratkem.

Ilka Štuhec o poškodbi gležnja.
Izjave po smuku v Cortini
Ilka Štuhec v Cortini le za Gutovo in Goggio
Smukaški nastop Ilke Štuhec

Štuhčeva je na progi Olimpija delle Tofane znova smučala odlično. Mariborčanka je imela v zadnjem času nekaj težav z gležnjem, a je že na treningih pokazala dobro formo, ko je bila na prvem najhitrejša, na drugem pa je postavila četrti čas. Ilka je letos dobila prve tri smuke v sezoni, nato pa je bila peta in osma.

Izvrstno je 26-letna specialistka za hitre discipline smučala v zgornjem delu, kjer je bila najhitrejša. Z visoko hitrostjo je prišla na skok, kjer pa je naredila manjšo napako v zahtevnem levem zavoju, ko je malce odneslo iz idealne linije. Pred tedaj vodilno Viktorio Rebensburg je tako v srednjem delu izgubila dobre pol sekunde, vendar je v spodnjem drsalnem delu znova pridobila in prevzela vodstvo.

Ilka kot smo je vajeni
Napaka v spodnjem delu je Ilko stala boja z italijanskim odkritjem sezone, Sofio Goggio, ki je bila v srednjem delu najhitrejša. V cilj je prišla s prednostjo 42 stotink. Izjemno je nastop stopnjevala Lara Gut, ki je bila najhitrejša na drugem treningu. Švicarka je v tehnično zahtevnem delu precej pridobila, odlična pa je bila tudi spodaj, kjer je kljub ne najvišji hitrosti izničila zaostanek za Goggio in jo prehitela za pet stotink. Goggia se je osmič v karieri - vse letos - zavihtela na oder za zmagovalke, a ostaja še brez prvega mesta.

"Zelo sem uživala, ko sem smučala. Proga je noro dobra. Vozile smo dva treninga in še tekmo, pa se sploh ne pozna, da bi kdo peljal. Vreme je odlično, vzdušje prav tako. Nastop sicer ni bil idealen. Bilo je nekaj napak, ki so stale nekaj časa, a generalno gledano sem kar zadovoljna," je po nastopu za Val 202 povedala Ilka. ''Škoda tiste napake v prehodu v malo bolj tehnični del. Malo je bila zadaj in se ni čisto izšla takšna pozicija, kot smo želeli. Ostalo pa je opravila brez napak, napadalno, kar je super. To je bila Ilka, kot smo je navajeni, v najboljši izdaji,'' je nastop pokomentiral njen trener Grega Koštomaj.

Ilka prvič na tretjem mestu
Štuhčeva je petič v karieri končala na stopničkah, potem ko je dosegla tri smukaške in eno kombinacijsko zmago, je to njeno prvo tretje mesto. Gutova je po Ilki Štuhec, Lindsey Vonn in Christine Scheyer četrta letošnja zmagovalka smuka. Sicer pa je to njena 23. zmaga v karieri in sedma smukaška, letos pa se je na najvišjo stopničko zavihtela petič. Med favoritinje smuka je sodila tudi Vonnova, ki pa je tako kot na treningu naredila napako pred skokom in odstopila.

Najboljše tri iz Cortine so tudi vodilne v boju za mali kristalni globus. Štuhčeva je zadržala rdečo majico vodilne v smukaškem seštevku. Gutova se ji je zdaj približala na 77 točk, Goggia pa zoastaja 137. "Lara me ne skrbi. Do konca sezone je še nekaj tekem, me bo to kasneje skrbelo. Marsikaj je še mogoče," je skuni seštevek za Val 202 še pokomentirala Štuhčeva. Gutova je v svetovnem pokalu le še 30 točk za Mikaelo Shiffrin. Štuhčeva je peta. Do konca sezone sta še dva smuka, je bil pa to zadnji pred svetovnim prvenstvom v St. Moritzu. V nedeljo bo v Cortini še superveleslalom.


Končni vrstni red:                    
 1. L. GUT             ŠVI     1:37,08
 2. S. GOGGIA          ITA       +0,05
 3. I. ŠTUHEC          SLO        0,47
 4. V. REBENSBURG      NEM        0,53
 5. N. SCHMIDHOFER     AVT        0,77
 6. V. STUFFER         ITA        0,78
 7. J. SCHNARF         ITA        0,92
 8. K. KLING           ŠVE        0,96
 9. T. TIPPLER         AVT        1,00
10. B. JOHNSON         ZDA        1,18
11. S. COOK            ZDA        1,27
12. F. BRIGNONE        ITA        1,42
  . S. VENIER          AVT        1,28
14. T. WEIRATHER       LIE        1,33
15. R. MOWINCKEL       NOR        1,60
Odstop: Vonn, Siebenhofer ...

SMUK (6/8)                                                              
 1. I. ŠTUHEC           SLO       437
 2. L. GUT              ŠVI       360
 3. S. GOGGIA           ITA       300
 4. T. WEIRATHER        LIE       206
 5. J. SCHNARF          ITA       183
 6. V. REBENSBURG       NEM       171
 7. K. KLING            ŠVE       157
 8. N. SCHMIDHOFER      AVT       155
 9. C. SCHEYER          AVT       150
10. E. FANCHINI         ITA       126

SKUPNI VRSTNI RED (23/37)                                             
  1. M. SHIFFRIN         ZDA     1.053
  2. L. GUT              ŠVI     1.023
  3. S. GOGGIA           ITA       709
  4. T. WORLEY           FRA       688
  5. I. ŠTUHEC           SLO       685
  6. T. WEIRATHER        LIE       554
  7. W. HOLDENER         ŠVI       523
  8. N. LOESETH          NOR       439
  9. V. VELEZ ZUZULOVA   SLK       435
 10. V. REBENSBURG       NEM       398
 ...                                  
 33. A. DREV             SLO       178
 45. A. BUCIK            SLO       132
 67. M. FERK             SLO        65
 74. T. ROBNIK           SLO        40
 87. M. HROVAT           SLO        19
119. K. LAVTAR           SLO         2

Gleženj ni še čisto v redu, je pa bolje. Ko sem na startu in progi, pozabim da je bilo karkoli. Je veliko bolje kot prejšnji petek, ko se mi je to naredilo, ni pa najbolje. Bo pa to do konca sanirano v kratkem.

Ilka Štuhec o poškodbi gležnja.
Izjave po smuku v Cortini
Ilka Štuhec v Cortini le za Gutovo in Goggio
Smukaški nastop Ilke Štuhec