Katja Višnar je preprečila popolno norveško slavje na Finskem. V moški konkurenci so bili prvi štirje Norvežani, tudi v ženski so bile tri med prvimi štirimi, a na drugo mesto se je, še tretjič v svetovnem pokalu, zavihtela 30-letna Blejka Foto: EPA
Katja Višnar je preprečila popolno norveško slavje na Finskem. V moški konkurenci so bili prvi štirje Norvežani, tudi v ženski so bile tri med prvimi štirimi, a na drugo mesto se je, še tretjič v svetovnem pokalu, zavihtela 30-letna Blejka Foto: EPA
Marit Björgen
Marit Björgen je prva lastnica rumene majice. Foto: EPA
Višnarjeva odlično odprla sezono

Zmagala je lani druga smučarska tekačica zime Marit Björgen, sicer že šestkratna olimpijska in 12-kratna svetovna prvakinja ter dobitnica treh velikih kristalnih globusov. Višnarjevo je norveška šampionka, ki je zmagala 67. v svetovnem pokalu, prehitela za 0,45 sekunde. Tretja je bila njena rojakinja Maiken Falla Caspersen, ki je v cilj prišla z 1,69 sekunde za zmagovalko. 30-letna Blejka je četrtič stopila na oder za zmagovalke, vedno ji je to uspelo v sprintih, a prvič v klasičnem.

Višnar: Tako kot danes še nisem tekla
"Imela sem res izjemen dan, počutila sem se odlično in to izkoristila na tekmi. Tako kot danes še nisem odtekla. Po kvalifikacijah smo vedeli, kje smo izgubili proti močnim Norvežanom, nato je servis opravil korekcije pri pripravi smuči in v nadaljevanju sem imela res vrhunsko mažo. V izločilnih bojih sem bila brez stresa, mirna in osredotočena, vrhunsko mi je uspelo odteči tudi naporen in strm zadnji klanec,"
pa je tekmo podoživela Višnarjeva.

Čebaškova in Fabjanova do četrtfinala
V izločilne boje sta se prebili tudi Alenka Čebašek in Vesna Fabjan, ki je v sprintu, a v prosti tehniki, v Sočiju februarja osvojila bronasto olimpijsko medaljo, a sta izpadli v četrtfinalu. S 23. in 24. mestom sta osvojili točke. Nika Razinger se – tako kot Boštjan Klavžar v moški konkurenci – ni prebila skozi kvalifikacije. V kvalifikacijah, kjer je bila najhitrejša Norvežanka Ingvild Flugstad Östberb je Višnarjeva postavila 11. čas, Čebaškova je bila 16., Fabjanova pa 18.

Gracer zadovoljen z dosežki
"Katja je suvereno odtekla vse teke do finala, držala se je navodil glede taktike in držala mesto vse do ciljne črte, v klanec je tudi izjemno močna. Katja je v res dobri formi. Alenki je zmanjkala desetinka do polfinala, Vesna pa je po slabšem položaju in zapori tekmovalk v škarje izgubila možnost za napredovanje,"
je bil z doseženim na Finskem zadovoljen glavni trener reprezentance Marko Gracer.

V moški konkurenci zmaga Norvežanov
Na 1,4 kilometra dolgi preizkušnji so v moški konkurenci dominirali Norvežani, ki so zasedli prva štiri mesta, v finalu pa sta tekla še dva Rusa. Na oder za zmagovalce so se povzpeli Eirik Brandsdal, ki je zmagal šestič v karieri, Petter Northug in Sondre Turvoll Fossli.

Sprint klasično (Ž):                   
 1. M. BJÖRGEN         NOR     2:58,33
 2. K. VIŠNAR          SLO       +0,46
 3. M. C. FALLA        NOR        1,69
 4. I. F. ÖSTBERG      NOR        3,02
 5. I. SARGENT         ZDA        5,95
 6. N. MATVEJEVA       RUS       12,37
 

Sprint klasično (M): 1. E. BRANDSDAL NOR 2:34,84 2. P. NORTHUG NOR +0,47 3. S. T. FOSSLI NOR 1,18 4. F. H. KROGH NOR 1,69 5. A. PETUHOV RUS 4,54 6. S. USTJUGOV RUS 14,63
Višnarjeva odlično odprla sezono