Ko je Tomaž Lovše izvedel, da Planica ne bo dobila organizacije SP-ja 2017, so se v Južni Koreji začeli dogajati stvari, ki Sloveniji niso v ponos. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Ko je Tomaž Lovše izvedel, da Planica ne bo dobila organizacije SP-ja 2017, so se v Južni Koreji začeli dogajati stvari, ki Sloveniji niso v ponos. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Južnokorejska saga se nadaljuje
Tomaž Lovše gost v Odmevih

Izvršilni odbor Smučarske zveze Slovenije se na včerajšnji seji ni želel opredeliti, katera različica je bolj točna, vendar je zgovoren uradni sklep, da se zveza distancira od ravnanja Lovšeta na 48. kongresu FIS-a in se obenem tudi zaveda okrnjenega ugleda, ki je za Smučarsko zvezo Slovenije nastal na tem kongresu.


Lovšetov odstop bo SZS stal 180 tisoč evrov
Slovenska zveza si bo zdaj prizadevala, da si ugled povrne doma in v mednarodnem prostoru. Prav ta ugled je bržkone ključna beseda v sedanjosti in prihodnosti SZS-ja. Več let so ga na največji slovenski zvezi z različnimi dejanji poceni razprodajali, proces se je začel že precej pred Lovšetom, treba pa je priznati, da je zadnji predsednik temu procesu dal neverjeten pospešek.

Bolj kot kar koli drugega zdaj na zvezi potrebujejo nekoga, ki bi svetoval in pomagal na tem področju, saj sicer zveza ne bo več podpisala omembe vredne nove pokroviteljske pogodbe in se bo le še bolj utapljala v rdečih številkah. Lovšetov odstop med drugim v finančni shemi za naslednjo sezono slej ko prej pomeni novih 180 tisoč evrov primanjkljaja, čeprav se še ni odločil.

Lovše najprej streljal, potem spraševal
Najbolj slikovito se je včeraj izrazil predsedujoči izvršilnemu odboru Smučarske zveze Janez Živko, ki je dejal, da se je Smučarski zvezi Slovenije v Južni Koreji zgodil slon v trgovini s porcelanom. Praktično vsi, ki tako ali drugače delujejo v slovenskem smučanju, so v dveh letih Lovšetovega predsednikovanja spoznali njegov slog delovanja, ki bi ga lahko poimenovali jurišni slog. Američani, pri katerih se je Lovše med drugim učil svoje poslovne prakse, imajo pregovor, ki ga Slovenci nimamo v enaki obliki "Shoot first, ask questions later" - oziroma najprej streljaj, šele nato sprašuj.

Tako v dogovorih z ekipo Tine Maze kot pri morebitnih spremembah pogodb za televizijske pravice pa januarja letos na Zlati lisici in končno na kongresu FIS-a v Južni Koreji je Lovše najprej napadel z vsemi topovi in se šele nato začel spraševati, ali se ne bi bilo morda stvari bolje lotiti na drugačen način.

Do 3. julija predsednik Enzo Smrekar
Kakor koli, Tomaž Lovše je zdaj že preteklost za slovensko smučanje. Svojo večjo uveljavitev v Sloveniji si bo poslovnež s sedežem v Monte Carlu odslej skušal zagotoviti na drugih področjih. Do volilne skupščine zveze 3. julija ga bo na Smučarski zvezi nadomeščal Enzo Smrekar, član uprave Droge Kolinske. V mesecu dni bodo prav v poslovnih vodah morali poiskati čim boljšo rešitev za ugled in finance te pomembne športne organizacije.
Južnokorejska saga se nadaljuje
Tomaž Lovše gost v Odmevih