Kilde do zmage na Streifu z ogromno prednostjo

Kljub počeni kosti pri zapestju desne roke je Aleksander Aamodt Kilde pokazal, da se je naučil pasti Streifa po petkovi lekciji, ko se je spektakularno rešil grdega padca. S številko 14 je Norvežan odpeljal skorajda popoln smuk, saj je imel že po mišnici 44 stotink prednosti pred vsemi.

"Počutim se neverjetno. Včeraj je bil res naporen dan, ko sem tekmo končal z bolečim zapestjem. Za ekipo Norveške je bil včeraj težak dan. Zato sem sem moral poseči po vseh svojih močeh, da sem lahko uprizoril današnjo predstavo. Res sem zadovoljen s svojim smukom," je dejal 30-letni Kilde, ki mu je za zmago pripadel ček v znesku 98 tisoč evrov.

Clarey tretjič zapored drugi na Streifu

Po brezhibnem prečnem prehodu in ciljnem spustu je kar za 67 stotink prehitel do takrat vodilnega Johana Clareyja. Francoz je sedmič v dolgoletni karieri osvojil drugo mesto, tretjič zapored v Kitzbühelu, a zmage v svetovnem pokalu še vedno nima.

Enajsta zmaga v smuku in skupno jubilejna 20. v svetovnem pokalu. Aleksander Kilde slavi že sedmo zmago v tekoči sezoni, ob težavah Marca Odermatta pa se zdaj odpira tudi boj za veliki kristalni globus. Norvežan sicer za Švicarjem, ki je izpustil sobotni smuk, zaostaja za 225 točk. Foto: AP
Enajsta zmaga v smuku in skupno jubilejna 20. v svetovnem pokalu. Aleksander Kilde slavi že sedmo zmago v tekoči sezoni, ob težavah Marca Odermatta pa se zdaj odpira tudi boj za veliki kristalni globus. Norvežan sicer za Švicarjem, ki je izpustil sobotni smuk, zaostaja za 225 točk. Foto: AP

42-letni francoski veteran je predtem s št. 12 z vrha izrinil Američana Travisa Ganonga, ki je prav tako stopil na zmagovalne stopničke na svojem zadnjem smuku v smučarski meki.

Olimpijski prvak za slovo 16.

Od najpomembnejše tekme v sezoni in tudi od tekmovalne kariere se je poslovil Beat Feuz. Švicarju se slovo sicer ni posrečilo, saj je bil 16., a olimpijski prvak iz Pekinga se lahko pohvali s kar tremi zmagami na najtežjem smuku na svetu.

Preko noči je v Kitzbühelu zapadlo 15 do 20 cm novega snega, ki pa so ga že odstranili avstrijski vojaki. A prhek in lahek sneg ni težava, zato pa je bila glavna težava znova vidljivost. Ob gostejših oblakih kot so bili v petek je sredi tekme začelo še snežiti, kar je onemogočilo višjim številkam boj za prvo petnajsterico. Izven trideseterice je bil izjema le Švicar Justin Murisier, ki se je s številko 46 prebil na 18. mesto.

Miha Hrobat je na 30. mestu za 8 stotink prehitel Marca Pfiffnerja iz Liechtensteina Foto: Reuters
Miha Hrobat je na 30. mestu za 8 stotink prehitel Marca Pfiffnerja iz Liechtensteina Foto: Reuters

Hrobat izgubil hitrost pred cesto

Med 58 smukači sta bila dva Slovenca, ki pa v slabši vidljivosti in vse močnejšem sneženju nista izstopala. Miha Hrobat, ki je v petek s številko 45 pograbil izboljšanje razmer in je prismučal do 7. mesta ter izida kariere, je tokrat s številko 22 naredil veliko napako ob vstopu na cesto, ključni drsalni del. Na koncu je 27-letnik iz Kranja z zaostankom 3,28 sekunde ujel zadnjo točko za 30. mesto. Martin Čater je bil 40 stotink hitrejši od rojaka in končal na 26. mestu.

Smukaška proga Streif je v izvirni izvedbi dolga 3312 metrov in ima 860 višinskih metrov spusta ter 33 vrat. Foto: EPA
Smukaška proga Streif je v izvirni izvedbi dolga 3312 metrov in ima 860 višinskih metrov spusta ter 33 vrat. Foto: EPA

"Danes so bili zelo težki pogoji, vidljivost je bila zelo slaba. Želel sem si smučati podobno ali bolje kot včeraj, ampak je bilo vse skupaj malce preveč zategnjeno. Na številnih neravninah me je močno 'rukalo' in sem izgubil veliko časa. Poskušal sem po najboljših močeh, je pa to solidna vožnja, a na ključnih delih proge smučka ni stekla," ni bil zadovoljen Čater, ki upa, da bo enkrat le strl urok tega smuka.

Tudi Hrobat ni bil zadovoljen: "Danes mi ni uspela še ena taka vožnja, kot mi je včeraj. Žal sem naredil napako na nepravem mestu, na vhodu na Cesto. Nisem nesel s seboj nobene hitrosti in to se je poznalo do cilja. Je pa za menoj dober vikend in grem z dvignjeno glavo naprej."

Trener slovenskih smukačev Grega Koštomaj je dejal, da jih zdaj čaka nekaj dni počitka in nato dva treninga ter konec tedna dva superveleslaloma v Cortini d'Ampezzo, kjer je Ilka Štuhec, ki jo je Koštomaj nekoč treniral, danes zmagala na smuku. "Upam, da bomo nadaljevali uspešno," dodaja Koštomaj.

Kilde zanesljivo ugnal tekmece na zasneženem Streifu

Brez Odermatta na startu

Na startu ne bilo vodilnega v svetovnem pokalu Marca Odermatta, ki se je v petek akrobatsko rešil. Zdravniški pregled ni pokazal novih poškodb, a so se Odermatt in Švicarji odločili, da njegovo načeto koleno vseeno potrebuje počitek. Za zdaj se bo Odermatt iz tekme v tekmo odločal, ali bo nastopil ali ne. V skupnem seštevku ima 25-letnik še vedno ogromnih 225 točk prednosti pred Kildejem, zaradi česar lahko izpušča tekme, zlasti v času prihajajočega svetovnega prvenstva v Courchavelu/Meribelu med 6. in 19. februarjem.

Kitzbühel bo v nedeljo gostil še moški slalom na progi Ganslern, na kateri bo slovenske barve branil Štefan Hadalin.

Padec Američana Goldberga na Streifu

ALPSKO SMUČANJE – SVETOVNI POKAL (M)

KITZBÜHEL, sobotni smuk

Končni vrstni red:

         
 1. A. A. KILDE        NOR     1:56,90 
 2. J. CLAREY          FRA       +0,67 
 3. T. GANONG          ZDA        0,95 
 4. M. CASSE           ITA        0,99 
 5. V. KRIECHMAYR      AVT        1,30 
 6. C. ALEXANDER       KAN        1,50 
  . O. STRIEDINGER     AVT        1,50 
 8. D. HEMETSBERGER    AVT        1,52 
  . R. BAUMANN         AVT        1,52 
10. N. HINTERMANN      ŠVI        1,53 
11. J. FERSTL          NEM        1,56 
12. D. SCHIEDER        ITA        1,58 
13. A. S. SEJERSTED    NOR        1,60 
14. D. PARIS           ITA        1,92 
26. M. ČATER           SLO        2,88 
30. M. HROBAT          SLO        3,28 
Odstop: Goldberg, Dressen, Marsaglia.  

SKUPNI VRSTNI RED

Smuk (8/11):

 1. A. A. KILDE        NOR     620 točk
 2. V. KRIECHMAYR      AVT     464     
 3. M. ODERMATT        ŠVI     386     
 4. J. CLAREY          FRA     276     
 5. M. CASSE           ITA     233     
 6. J. CRAWFORD        KAN     226     
 7. N. HINTERMANN      ŠVI     201     
 8. M. MAYER           AVT     182     
 9. B. FEUZ            ŠVI     179     
10. D. HEMETSBERGER    AVT     178     
...                                    
28. M. HROBAT          SLO      67     
40. M. ČATER           SLO      39     

Skupni seštevek (22/40):

 1. M. ODERMATT        ŠVI   1.186 točk
 2. A. A. KILDE        NOR     961     
 3. V. KRIECHMAYR      AVT     677     
 4. H. KRISTOFFERSEN   NOR     665     
 5. L. BRAATHEN        NOR     525     
 6. L. MEILLARD        ŠVI     507     
 7. A. PINTURAULT      FRA     437     
 8. M. FELLER          AVT     406     
 9. M. SCHWARZ         AVT     377     
10. J. CRAWFORD        KAN     322     
...                                    
12. Ž. KRANJEC         SLO     290     
63. M. HROBAT          SLO      67     
65. M. ČATER           SLO      65     
74. Š. HADALIN         SLO      51