Za konec uspešne zimske sezone
Za konec uspešne zimske sezone "gasilska" fotografija slovenskih športnikov. Foto: BoBo
Peter Prevc
Peter Prevc z velikim globusom na odru Kongresnega trga, v ozadju pa večtisočglava množica. Foto: www.alesfevzer.com
Državni vrh in navijači pozdravili junake zime
Pogovor U. Laurenčiča s Petrom Prevcem
Sprejem športnikov zime na Kongresnem trgu
Peter Prevc na odru Kongresnega trga

Sprejem za slovenske zimske športnike ob koncu sezone je v središče Ljubljane privabil množico navijačev, ki so z velikim navdušenjem pozdravili športnike, še posebej pa najuspešnejšega med njimi, Prevca.

Nižni Tagil, novoletna turneja in Planica
23-letni šampion iz Dolenje vasi je na oder prišel z velikim globusom za skupno zmago v svetovnem pokalu in ob skandiranju "Pero, Pero!". Prevc je nato v pogovoru z Alešem Smrekarjem in Anjo Hlača Ferjančič med drugim povedal, da so njegovi trije najbolj čustveni trenutki v letošnji sezoni "prva zmaga v Nižnem Tagilu, novoletna turneja in vzdušje v ciljni areni po zadnjem poletu v Planici".

"V naslednji sezoni bom moral biti za vrh še boljši"
A Prevc, ki je v letošnji sezoni osvojil vse, kar je bilo mogoče, se zaveda, da bo moral v naslednji dati še več, če bo želel biti na vrhu: "Če bom naslednjo sezono skakal tako kot v letošnji sezoni, potem ne bom v ospredju. Sprijaznil sem se že, da bom v naslednji sezoni moral skakati na višjem nivoju."

Prevc osebno predal smuči za 45.000 evrov
Ena izmed zanimivosti sprejema je bila tudi uradna predaja smuči Petra Prevca, ki jih je na dobrodelni dražbi za projekt Botrstvo Vala 202 kupilo podjetje Bauhaus, zdaj pa jih je Prevc tudi osebno predal. "Spoznal sem, zakaj ne bi smuči, ki jih ne potrebuješ več, podaril v dober namen in pomagaš nekomu, ki potrebuje pomoč," je svojo potezo pospremil najboljši skakalec na svetu. Prevc je smuči, ki so na dražbi prinesle kar 45.000 evrov, na odru tudi podpisal.

Na odru so se zvrstili športniki različnih panog
Že pred Prevcem so na oder po abecednem vrstnem redu prihajali smučarji različnih panog. Začeli so alpinci z najuspešnejšima Boštjanom Klinetom in Ano Drev, izpostavili so tudi dobitnika medalj na mladinskem SP-ju - Sašo Brezovnik in Štefana Hadalina, pa biatlonci na čelu z Jakovom Fakom in Tejo Gregorin, deskarje je predstavljal najboljši v zimi Rok Marguč, eden najbolj prepoznavnih zimskih športnikov, smučar prostega sloga Filip Flisar, pa je presenetil z novo podobo - značilnim brkom je dodal še košato brado. Vesna Fabjan je bila ob mladinski svetovni podprvakinji Lei Einfalt glavna predstavnica smučarjev tekačev, telemark smučarje je zastopal Jure Aleš, glavni dogodek popoldneva oziroma večera pa je bil prihod številne skakalne ekipe, v kateri je bila Maja Vtič, bronasta v skupnem seštevku, vodja ženskega dela.

Smučarski večer se je nato na Kongresnem trgu nadaljeval z zabavnim delom za športnike in več tisoč navijačev ob koncertu skupine Dan D.

V sredo čaka Petra Prevca velik sprejem še v domači Dolenji vasi, v četrtek pa bo šel končno lahko na počitnice, in sicer v Azijo, kjer ga "nihče ne pozna".

Pahor: Imeti moramo eno domovino
Že pred tem dogodkom na Kongresnem trgu sta športnike v predsedniški palači sprejela predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Oba sta izpostavila povezanost, ki jo Slovenci čutimo ob spremljanju uspehov naših športnikov. "Dostikrat pravim, da si Slovenci ne moremo privoščiti dveh domovin. Imamo eno državo, imeti moramo tudi eno domovino. Tam je plapolala ena zastava. In ne glede na vse razlike med nami so bili vsi navijači ne samo ponosni na športne dosežke, ampak tudi osupli sami nad sabo. Ta slika, ki jo imamo verjetno vsi pred očmi, ne bo nikoli pozabljena," je med drugim dejal Pahor.

Prevc: Slovenci pokazali, kaj pomeni stati pod slovensko zastavo
Kot predstavnik športnikov je spregovoril smučarski skakalec Prevc, ki je dejal, da so se vsi športniki v pretekli sezoni borili v svoji disciplini in za svoj šport, vse pa je združevala država, za katero nastopajo. Kot je dodal, športniki velikokrat slišijo, da so Slovenci narod, ki nima prave narodne zavesti, s čimer pa se sam že dlje časa ne strinja. Prevc je pojasnil, da so športniki in navijači v celotni zimi prikazali, da so Slovenci tisti, ki vedo, kaj pomeni stati pod slovensko zastavo in mahati z njo.

Državni vrh in navijači pozdravili junake zime
Pogovor U. Laurenčiča s Petrom Prevcem
Sprejem športnikov zime na Kongresnem trgu
Peter Prevc na odru Kongresnega trga