Ted Ligety, najboljši veleslalomist v tem trenutku, si želi, da bi bila tekmovanja atraktivnejša in da gledalci najboljših ne bi videli le dvakrat za nekaj sekund. Foto: Reuters
Ted Ligety, najboljši veleslalomist v tem trenutku, si želi, da bi bila tekmovanja atraktivnejša in da gledalci najboljših ne bi videli le dvakrat za nekaj sekund. Foto: Reuters
Hans Grugger
Prizor z zadnjega Kitzbühla - Hans Grugger je bil po padcu v Mišnici v smrtni nevarnosti. Ligety pravi, da je bil padec posledica zahtevnega zavoja pred skokom. Foto: EPA
Tone Vogrinec
Tonetu Vogrincu se zdi Ligetyjeva vzporednica z LeBronom Jamesom domiselna: "Ta primerjava drži. No, po moji formuli bi Ligetyja na eni tekmi videli štirikrat. Tehnične discipline so zdaj po številki 30 povsem nezanimive, atraktiven je le še smuk, ki ga ljudje gledajo že zato, da vidijo, ali bo kdo padel." Foto: MMC RTV SLO

Najboljše (vele)slalomiste čaka pred božičnimi prazniki še spektakularna tekma na smučišču Paganella v Italiji. V petek se bodo merili v tekmi na izpadanje, zmagovalec pa bo bogatejši za 60 tisoč evrov. Alpine Rockfest (alpski rokovski festival) bo združil tekmovanje in zabavo, prinesel bo šov, ki manjka v svetovnem pokalu, saj Mednarodna smučarska zveza noče slišati za spremembe. Med največjimi kritiki toge organizacije je že nekaj časa najboljši veleslalomist na svetu Ted Ligety.

Finale naj se začne takoj po koncu prve vožnje
"Ne predstavljam si, da bi imel še kakšen popularen šport triurni odmor med polčasoma, navijači pa bi lahko svojega idola videli le dvakrat za največ štiri minute. Da bi košarkar LeBron James igral eno minuto in bi morali potem čakati tri ure, da bi ga spet videli za minuto. To bi bilo nesmiselno tako za navijače kot za televizijo. Toda točno takšen je format smučarskih tekem. Bolje bi bilo, če bi se druga vožnja začela 15 minut po koncu prve. Namesto da progo postavijo na novo, naj jo le nekoliko zamaknejo, da ponoven ogled ne bi bil potreben."

Na petkovo tekmo so povabljeni Cyprien Richard, Marc Berthod, Davide Simoncelli, Aksel Lund Svindal, Ted Ligety, Giuliano Razzoli, Jon Olsson, Christof Innerhofer, Bode Miller, Philip Schörghofer, Mike Janyk in Kjetil Jansrud, medtem ko si bo poskušalo 20 tekmovalcev, med katerimi ne bo Slovencev, nastop priboriti v kvalifikacijah.

Ligety predlaga tekme pod žarometi na izpadanje
Ligety sicer predlaga korenito spremembo sistema tekmovanja v korist smučarjev in gledalcev. "Nastopi naj od 35 do 40 smučarjev na progi, dolgi od 30 do 40 sekund. Po vsaki vožnji odpade polovica tekmovalcev. Na koncu bi se za zmagovalca borila le dva. Na podoben princip stavijo na tekmovanju Alpine Rockfest. Tekme v tehničnih disciplinah bi morale biti pod žarometi. Turisti bi tako podnevi smučali, zvečer pa se zabavali na tekmi," je zapisal Američan na svoji spletni strani.

Na smuku več skokov, manj drsalnih delov
Pri hitrih disciplinah tekme pod žarometi seveda niso mogoče, vseeno pa ima Ligety nekaj predlogov za večjo atraktivnost tekem, ki so večinoma dolgočasne, če ne upoštevamo klasičnih smukov, kot sta v Kitzbühlu in Wengnu. Ligety bi uvedel več skokov in manj drsalnih delov. Prireditelji bi morali teren spremeniti in poskrbeti za bolj atraktivno progo. Tudi skoki bi morali biti po njegovem mnenju daljši, odpraviti pa je treba nevarne zavoje pred skoki. Hans Grugger je januarja v Kitzbühlu prav zato v Mišnici grdo padel. Za večji spektakel mora poskrbeti tudi televizija, ki bi morala nenehno kazati smučarjevo hitrost, postavitev kamer pa bi morala biti takšna, da bi gledalec res občutil, po kakšni strmini se spuščajo tekmovalci.

Fis izgublja tla pod nogami
O tem, da so v alpskem smučanju nujne spremembe, je že dolgo prepričan nekdanji direktor slovenskih alpskih reprezentanc Tone Vogrinec: "Jaz sem vse to že predlagal, ampak Fis je preveč konzervativen in izgublja tla pod nogami. Ko bodo prišli k pameti, bodo uporabljali mojo formulo. Politiko vodijo Avstrijci in Švicarji, ki pa nimajo interesa za spremembe. Pamet jih bo srečala takrat, ko bo televizija rekla: smučanje je nezanimivo, tega ne bomo prenašali. Ko se bo to zgodilo, bo to pomenilo bankrot smučanja in potem se bodo zganili."

Vogrinčeva formula uporabljena le enkrat
Kakšna je bila Vogrinčeva formula? "Predlagal sem, da se na tekmo prek kvalifikacij uvrsti 32 najboljših, ki se na izločanje pomerijo med seboj po sistemu prvi z dvaintridesetim, 2-31, 3-30, 4-29 ... V naslednji krog se uvrsti 16 tekmovalcev, v veliki finale pa dvanajst - osem zmagovalcev 2. kroga in štirje srečni poraženci. V finalu se na novo postavi proga in tekmuje le 12 smučarjev." Ta predlog so preizkusile ženske v Sestrieru decembra 2002, nato pa takšnega formata tekmovanja v svetovnem pokalu ni bilo več.