Tijan Marovt, Žan Kranjec in Štefan Hadalin so ostali brez domače tekme. Foto: Instagram SloSki
Tijan Marovt, Žan Kranjec in Štefan Hadalin so ostali brez domače tekme. Foto: Instagram SloSki

Tekmovalna proga je glede na včerajšnje razmere še dovoljevala izvedbo slalomske tekme, konstanten dež včeraj popoldan in preko noči ter v današnjem dopoldnevu pa je na progi pustil prevelike posledice, da bi jo lahko pripravili za tekmovalno smučanje, so sporočili organizatorji Pokala Vitranc.

"Zaradi izjemno obilnih padavin v zadnjih 24 urah, ki so popolnoma uničile progo, je slalom za svetovni pokal Audi FIS v Kranjski Gori (SLO) za moške odpovedan," je FIS zapisal na družbenem omrežju X. Dodal je, da so skušali najti morebitno zamenjavo, vendar je zaradi časovne stiske niso našli.

Predvideni sobotni veleslalom so odpovedali včeraj, slalom pa so prestavili z nedelje na soboto. Toda neugodne vremenske razmere so organizatorjem Pokala Vitranc znova pokvarile načrte.

"Vreme letos Pokalu Vitranc ni bilo naklonjeno. Potem ko je včeraj vse kazalo na izvedbo slalomske tekme, je dež ponoči in danes dopoldne odplavil dobršni del snežne odeje ter zmehčal snežno odejo do te mere, da je ne bi mogli pripraviti za varno smučanje tekmovalcev," je dejal vodja organizatorjev Gregor Benedik.

"Mi smo vložili maksimalen trud, da bi tekmo obdržali, vendar je bila narava letos, po 23 letih, mnogo močnejša od nas. Kupci vstopnic bodo seveda dobili vrnjen denar pri prodajalcu, kjer so vstopnice kupili. Ne preostane nam nič drugega, kot da vas vse povabimo na 64. Pokal Vitranc prihodnje leto," je dodal.

Slabo vreme odneslo Pokal Vitranc v celoti

Udarec za SZS
Odpoved tekme bo pomenila največji finančni udarec za Smučarsko zvezo Slovenije, saj bo alpskemu delu manjkalo približno 200.000 evrov od trženjskih in televizijskih pravic.

Organizatorji v Kranjski Gori bodo svoje stroške pokrili v večini od zavarovanja, je za Radio Slovenija potrdil generalni sekretar organizacijskega komiteja Pokal Vitranc Srečko Medven. "Mi lahko mirno spimo," je dejal za Radio Slovenija.

Prihodnji teden je na sporedu že finale svetovnega pokala v Saalbachu. S tem je mali kristalni globus v slalomskem seštevku pripadel Avstrijcu Manuelu Fellerju, ki ima pred zadnjo tekmo 159 točk naskoka pred zasledovalci.

V slovenskem taboru obžalujejo predvsem odpoved veleslaloma, saj je Žan Kranjec tako ostal brez tekme in možnosti, da si še izboljša izhodišče v boju za stopničke v končni razvrstitvi posebnega veleslalomskega seštevka. Po devetih izpeljanih veleslalomih zaseda peto mesto s 347 točkami.

Norvežan Henrik Kristoffersen je četrti z zgolj tremi točkami več, Švicar Loic Meillard na tretjem mestu ima 21 točk več od Kranjca, v najboljšem položaju je Hrvat Filip Zubčić, ki ima na drugem mestu 23 točk več od Slovenca. Mali kristalni globus si je predčasno zagotovil Švicar Marco Odermatt.