Zimski športi
Peter Prevc je pred dvema letoma takole slavil na kulmski letalnici, ko je z rekordom naprave postal svetovni prvak. Foto: EPA
Stefan Kraft je lani v Vikersundu postavil nov svetovni rekord. Foto: EPA
Kamil Stoch na polete prihaja kot zmagovalec vseh štirih tekem novoletne turneje in vodilni skakalec svetovnega pokala. Foto: Reuters
VIDEO
Kulm prva letošnja prilož...

Dodaj v

Kulm generalka letalcev za svetovno prvenstvo v Oberstdorfu

Na poletih brez Kranjca in Tepeša
11. januar 2018 ob 19:55
Bad Mitterndorf,Tauplitz - MMC RTV SLO

Naslednji konec tedna bo Peter Prevc branil naslov svetovnega prvaka v poletih, ogrevanje za Oberstdorf pa bo ta konec tedna na Kulmu, kjer se je pred dvema letoma okitil z zlato snežinko.

"Upam, da bo šlo na Kulmu tako, kot se je končalo v Bischofshofnu, in da bom užival. S takšnimi skoki, kot so bili tu poskusni, v prvi seriji in drugi na treningu, se poletov veselim. Če ti na letalnici skoki ne grejo, potem je težko uživati v zraku," je po novoletni turneji, kjer se je prvič v tej zimi prebil med deseterico, potem ko je bil v Ga-Pa in Bischofshofnu osmi, dejal Peter Prevc. Čeprav ni v pravi formi, pa se od njega na velikankah vedno veliko pričakuje.

V petek ob 12.00 bodo na Kulmu kvalifikacije, ki jih boste tako kot obe tekmi lahko spremljali v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju. V soboto in v nedeljo se bosta tekmi začeli ob 14.15.


Poleg njega je Goran Janus v ekipo za Kulm uvrstil še pet letalcev, saj dodatne kvote v celinskem pokalu za naslednjo periodo Slovenci niso dobili. Na avstrijski letalnici bodo nastopili še Jernej Damjan, Anže Semenič, Tilen Bartol, Domen Prevc in Žiga Jelar, ki so si vozovnico priborili na novoletni turneji. Damjan je trenutno najboljši Slovenec v svetovnem pokalu, pred šestimi leti pa je bil del bronaste ekipe na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu, Semenič je večkrat dokazal, da je dober letalec, ko je bil tudi del moštvene tekme v Planici, Bartol je pod Poncami pred dvema letoma letel proti svetovnemu rekordu, a je pri 252 m padel, Domen je lani dokazal, da ima prave letalne občutke, na letalnici bratov Gorišek pa se je lani kot predskakalec izkazal Jelar.

Na poletih brez Kranjca in Tepeša
Zaradi slabe forme sta brez nastopov na poletih ostala izkušena Robert Kranjec, rekorder po številu poletov prek 200 m, ki je pred šestimi leti postal svetovni prvak v poletih, šest od svojih sedmih zmag za svetovni pokal pa je dosegel na letalnicah, in Jurij Tepeš, ki je prav tako znan kot dober letalec, obe svoji zmagi pa je dosegel na planiški velikanki.

Janus pred sezono ciljev za novoletno turnejo ni postavljal, jih je pa za druga dva vrhunca sezone, olimpijske igre in svetovno prvenstvo v poletih. Ta sta konkretna – kolajni, zato pa so tudi pričakovanja za tekme na Kulmu višja: "Glede na to, da je cilj na svetovnem prvenstvu medalja, vemo, kaj je tudi cilj na Kulmu. Se veselim, saj se na večjih napravah in letalnicah bolje počutimo. Glede na to, kako skače prva deseterica, pa bomo morali svojo nalogo opraviti zelo dobro."

Ko je karavana zadnjič letela pod hribom Kulmkogel na velikanki med vasicama Tauplitz in Bad Mitterndorf na severozahodu avstrijske Štajerske, je bil z naskokom najboljši skakalec v tistem trenutku Peter Prevc. Že predtem je bil znan kot odličen letalec, vlogo favorita pa je potrdil na Kulmu, kjer je po Kranjcu kot drugi Slovenec postal svetovni letalni prvak. Na Kulmu je dvakrat postavil rekord prenovljene naprave, ki je zdaj 244 m (poleta si lahko ogledate v spodnjih videih). Na avstrijski velikanki – sicer še pred prenovo – je tudi prvič v karieri v svetovnem pokalu stopil na najvišjo stopničko, kar mu je uspelo 12. januarja 2014.

Lani najboljši letalec svetovni rekorder Kraft
22-krat je skakalni as iz Dolenje vasi zmagal v svetovnem pokalu, od tega sedemkrat na letalnicah. Trikrat je v karieri že dvignil mali kristalni globus za zmago v posebnem seštevku poletov, hkrati ima med vsemi skakalci daleč največ poletov pred 230 m. Za kratek čas je bil tudi svetovni rekorder, ko je pred tremi leti v Vikersundu kot prvi poletel 250 m. V zadnji sezoni je bil najboljši letalec Stefan Kraft, ki je osvojil oba globusa. Avstrijec je zmagal kar na štirih od petih tekem. Drugi je bil v seštevku poletov Nemec Andreas Wellinger, tretji pa trenutno najboljši skakalec na svetu Poljak Kamil Stoch, ki je dobil preostalo tekmo v Vikersundu.

Kraft, ki je lani na Norveškem poletel do novega svetovnega rekorda 253,5 m, je lani dobil obe tekmi na prenovljeni nemški letalnici Heinija Klopferja, kjer bo letos branil bron s Kulma izpred dveh let. Avstrijci največ upov polegajo v Krafta, Gregor Schlierenzauer, ki ima s svetovnih prvenstev v poletih že štiri zlate, ni več tisti stari Schlieri, ki je bil najboljši letalec na svetu, glavni nemški adut bo ob odsotnosti Richarda Freitaga Wellinger, Stoch, zmagovalec novoletne turneje in nosilec rumene majice, je lani dokazal, da je tudi odličen letalec, številni izvrstni lovci na daljave pa so norveški skakalci, ki bodo v Oberstdorfu branili ekipno zlato kolajno in bodo tudi glavni favoriti, da na moštveni tekmi osvojijo zlato snežinko.

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
jureman
# 11.01.2018 ob 20:08
Poletite ZVAMI SMO!
drg
# 11.01.2018 ob 20:44
Bil sem v Kulmu, na zadnjem SP-ju v poletih .. ko je Peter tako imenitno zmagal. Ne bom nikoli pozabil .. 5 Slovencev obkroženih s samimi Avstrijci .. kako sem se drl, ko je Peter doskočil .. prav tisto .. živalsko .. :) Noro je bilo.
gino1981
# 11.01.2018 ob 20:32
Po zelo slabem začetku sezone (z izjemo prebliska Damjana), se je po mojem ze v Engelbergu začel kazati nek dvig v formi, ki se je na Novoletni turneji še dodatno potenciral. Na navadnih napravah je za stenge še malo zmanjkalo, ma na letalnicah upam, da se dodatno napalijo in grejo do podna. Ima da se odpre, gremo!!!
Awesomeness
# 11.01.2018 ob 20:43
Napovedujem eksplozijo in preporod Petra Prevca!
el kondor prevc
# 11.01.2018 ob 22:30
- Bartol, Semenič, P. Prevc so vrhunski letalci.
- Damjan je zmeraj konstanten, nikoli ne zataji
- Jelar je tudi v dobri formi, bi tudi znal leteti daleč
- D. Prevc je še največja uganka
tifoz
# 11.01.2018 ob 22:18
Ze komaj cakam na polete.vso sreco nasim orlom.za Robija mi je pa resnicno žaaaalllll ! Jutri pa razpiramo krila...
johndeer
# 11.01.2018 ob 20:08
Evo, zdaj pridejo na vrsto pa orli...
weylakuc
# 11.01.2018 ob 23:31
Iz Planice prihajajo super informacije glede skokov na zadnjem treningu pred odhodom na Kulm!

Peter naj bi koncno pričel kazati obrise forme iz zmagovalne sezone. Naj bi bil izredno dobro razpoložen in odhaja na letalnico odlično pripravljen. Upam da tukaj najde še to piko a i.

Prav tako pa naj bi bila blizu tudi Bartol in Damjan! Ce dodamo še majstra Semeniča ki na letalnicah raztural še v časih ko se je komaj na tekme kvalificiral... komaj čakam tale letalski vikend
Gatsu
# 11.01.2018 ob 20:52
@drg: Sory takrat je blo pa gor več Slovenskih zastav kot Avstrijskih... Jaz sem se počutil kot doma.
el kondor prevc
# 11.01.2018 ob 22:27
Evo, zdaj pa pridejo naše tekme.

Tako je! Prepričan sem, da se bo krivulja obrnila navzgor. Tako v Kulmu kot Oberstdorfu pričakujem vrhunske rezultate. Še pravi čas za ego boost pred OI.
rarock
# 11.01.2018 ob 23:42
na drugem s portalu je intervju z Robijem. Iz razgovora je videti da ne računa več ne na polete ne na olimpijado-. Najhuje pa je da je delal vse po navodilih vaje za koleno ampak je imel potem toliko preveč misične mase, da je potem pol leta probal v nogo "shujšat". Tudi sam dvomi da je šlo vse prav, da bi morda moral imeti mal drugačen program. Ni se dobro počutil, ni bilo moči. Edino sedaj pravi da se na nekaterih treningih blža, da ni daleč. To se mi zdo skoraj škandal, saj ni prvi skakalec po operacijo vezi, da niso dali posebnega programa zanj . Škoda.
1a34
# 11.01.2018 ob 22:03
"Čeprav ni v pravi formi..."

Pravilno bi bilo seveda napisati: "Glede na to, da prihaja v pravo formo..."

Enako velja za vse ostale naše. Vsi za enega, eden za vse!
FallenLeah
# 11.01.2018 ob 21:45
Dajmo, slovenski orli! Prišel je vaš čas!
veza
# 11.01.2018 ob 21:02
drg
# 11.01.2018 ob 20:44

Bil sem v Kulmu, na zadnjem SP-ju v poletih .. ko je Peter tako imenitno zmagal. Ne bom nikoli pozabil

tudi jaz sem bil zraven, nekaj časa sem vihtel tisto največjo zastavo, ni bila moja, na desni strani letalnice, gledano z vrha, na tisoče Avtrijskih zastavic smo pohodili, ker so jih odmetavali in peli smo Zdravico, samo kaj, ko nas ni nihče snemal, naše TV so bile zjutraj tam, potem so odpeketali.
Noro doživetje!
jezevec
# 11.01.2018 ob 22:13
Ajde, pjebi. Mamo to!
dreamer21
# 11.01.2018 ob 22:10
Mogoče stopničk ni ravno za pričakovati (nisem pa proti ) ampak glede na trenutno formo pa je možno da bodo na tekmi 4je v deseterici.
qwertz
# 11.01.2018 ob 22:32
Orli.... nabrušeni . . u poden!!!!
SLOBloodPatriot
# 11.01.2018 ob 22:16
Evo, zdaj pa pridejo naše tekme.
davide
# 11.01.2018 ob 20:29
Ma da ujamemo kakšne stopničke

Razni Kubackiji na poletih odpadejo
moj komentar
# 12.01.2018 ob 00:32
na drugem s portalu je intervju z Robijem. Iz razgovora je videti da ne računa več ne na polete ne na olimpijado-. Najhuje pa je da je delal vse po navodilih vaje za koleno ampak je imel potem toliko preveč misične mase, da je potem pol leta probal v nogo "shujšat". Tudi sam dvomi da je šlo vse prav, da bi morda moral imeti mal drugačen program.

Trenerji in fizioterapevti so popolnoma brcnili v temo.
Amaterji......
FallenLeah
# 11.01.2018 ob 23:22
@el kondor prevc Domen Prevc ima rekord 243,5 m in je ekstremno motiviran za polete! Upam le, da ne bo v preveliki želji preveč norel, sicer pa računam tudi na njega, da se mu tu odpre in lahko potem naniza še kakšne lepe rezultate.
SamoRes
# 11.01.2018 ob 21:39
V poletih smo najboljši, naj tako tudi ostane
el kondor prevc
# 11.01.2018 ob 20:34
Še top komentar na ORF z Goldijem

penzl
# 11.01.2018 ob 20:08
Upam, da jim poleti pomagajo in bodo spet skakali šampionsko, kot znajo. Mogoče je končno čas za nove stopničke, ker letos je še večja suša kot lani. Lani v enakem obdobju 4 zmage, 1 drugo in 1 tretje mesto, pa še Domen je bil vodilni v skupnem seštevku. Letos ena zmaga in to je to.
veza
# 11.01.2018 ob 20:35
So že preizkusili letalnico?
weylakuc
# 12.01.2018 ob 08:51
Potrebno je tudi povdariti da naši seveda ne bodo skakali sami, Norvežani imajo odlicne letalce v super formi; Forfang, Fanemel, Johansson, Stjernen, Tande... pa še Kraft, Stoch.... bitka bo huda.
gino1981
# 12.01.2018 ob 06:01
weylakuc, lepo prebrat tvoj komentar in res upam, da je tvoj vir verodostojen! Gremo!!!
DAbears
# 12.01.2018 ob 04:24
No bo treba zgodi vstat da si ogledam nase majstre
Bom kar per za zajtrk ni druge
4 med 10
In 6 med 15

Za pa pero zmagat tole
qwertz
# 11.01.2018 ob 22:48
Bi pa rad vedel kaj je med poletjem delal Tepeš, da si je tko uničil formo... verjetno nič.
el kondor prevc
# 11.01.2018 ob 22:32
ego boost bi bila menjava trenerja...

To tudi, ja. Ampak poleti so vseeno druga zgodba. Razen Norvežanov, ter tu pa tam kakšen avstrijec, nemec in morda Stoch, ni.
hellraiser
# 12.01.2018 ob 10:16
domen prevc 233m na treningu!!
Jerica
# 12.01.2018 ob 10:33
oh ne...hula razbil naš paket :D
weylakuc
# 12.01.2018 ob 10:22
Jelsar 211.5m, trenutno drugo mesto za Domnom po 30 skakalcih.

Ni slabo.
weylakuc
# 12.01.2018 ob 10:16
Domen pa takoj na polno! :D
fuzbalhejtr
# 12.01.2018 ob 10:16
Domen Prevc 233m na treningu :D
marjan1953
# 12.01.2018 ob 09:48
Naj se ponovi tradicija vedno odličnih poletov naših orlov. Žal mi je za Robija, da ne bom mogel uživati v njegovem nastopu. Sicer pa, srečno in uspešno fantje!
skoviik
# 12.01.2018 ob 09:16
Upam da bo režiser normalen in spuščal v eter normalne posnetke ne pa tiste neumne posnetke od spredaj in od zgoraj, ko ne moreš nič videt...Avstrijci in Nemci vsako leto poskusijo z nekimi novimi kamermanskimi prijemi in vsako leto je slabše...
mag.lepi
# 12.01.2018 ob 08:14
ja popolnoma so brcnili v temo s tem kos o mu rešili koleno tako da bo z njim lahko v življenju še kaj drugega delal kot skakal! ne moreš verjet kaj pa se grejo... morali bi napisat program kjer bi koleno bilo brez prave opore mišic da se čim prej poškoduje.... adijo pamet!!
mitosan
# 12.01.2018 ob 07:46
Pozdravljeni,
v novicah nič ne piše nikjer, sam malo raziskujem in so v letošnjem letu so zgleda podaljšali hill size letalnic (druga rdeča črta) in sicer Kulm, Oberstdorf na 235 metrov, medtem ko sta Vikersund in Planica na 240 metrov.

Viri iz katerega je bilo to razvidno
Fis koledar s podatki skakalnic
Kulm tehnični podatki
fuzbalhejtr
# 12.01.2018 ob 10:38
Stjernen uničil vse, ti barabin ti norveški, mislim da ekipno so edino slovenci konkurenčni za medaljo na SP v poletih. Nemci brez Freitaga, Poljaki imajo Stocha, Avstrijci imajo Krafta tako da ekipno bi znali medaljo na SP dobit, če seveda vsi 4je Slovenci skočijo po svojih najboljših sposobnostih
Jerica
# 12.01.2018 ob 10:37
kaj zdaj nižajo zalet...najboljši so itak že bili :P :D
fuzbalhejtr
# 12.01.2018 ob 10:32
5 slovencev med prvih 5 trenutno :D
gino1981
# 12.01.2018 ob 10:21
Hehe 2 poleta nasih in ze seka!!!!!!
microhub100
# 12.01.2018 ob 09:18
Petere se bo ziher vrnil in eksplodiral, to je dejstvo, Samo naj bo to čimprej
Zlobec
# 11.01.2018 ob 21:04
Zavoljo podaljšanja velikosti si morda lahko obetamo nove rekorde, saj jih bo na nek način ob ustreznih vetrovnih pogojih seveda lažje doseči. Sedaj jih ne bodo več bremzali ob res dolgih daljavah
tifoz
# 12.01.2018 ob 10:33
Ohohohooo našiiiiiiiiii fantje
gino1981
# 12.01.2018 ob 10:32
Ku je reku terminator AJL BI BEK.

BRAVO NASI
Le Courage
# 12.01.2018 ob 10:32
Mislim da ne bomo kaj pretirano pogrešali Kranjca in Tepeša. :P
skakalec10
# 12.01.2018 ob 10:32
Pa še pero odlično :D po 43 skakalcih naših pet na prvih petih mestih :D :D
Jerica
# 12.01.2018 ob 10:32
Ni slabo? Odlično je :D Wuhuhu :D :D
Izbor
Svetovni pokal v nordijskem sm ...
link
Bine Norčič
7
26. marec 2018 ob 09:03 Na začetku mojega delovanja z ekipo ZDA smo imeli kar velike težave. Niso bili popolni profesionalci, le redko so se v kvalifikacijah uvrstili na tekmo.
Več novic ...
Kazalo