Ilka Štuhec bo, čeprav je program v prihodnjih dneh nečloveško naporen, kot se je izrazila, v petek tekmovala na Zlati lisici. Pred dvema letoma je bila deseta v slalomu in 14. v veleslalomu. Foto: BoBo
Ilka Štuhec bo, čeprav je program v prihodnjih dneh nečloveško naporen, kot se je izrazila, v petek tekmovala na Zlati lisici. Pred dvema letoma je bila deseta v slalomu in 14. v veleslalomu. Foto: BoBo

Slovenski alpski smučarji in smučarke so se pred zadnjo postajo svetovnega pokala predstavili na novinarski konferenci v Celju. Dekleta bodo pred Arejem tekmovala na Zlati lisici (Slovenke bodo imele kvoto šestih tekmovalk), fantje v Garmischu. Ilka Štuhec bo na "lisici" tekmovala le na petkovem veleslalomu, kar naj bi jo napolnilo z energijo: "Doma tekmovati je tako in tako vedno najlepše, sploh če je to v Mariboru, na mojem dvorišču skoraj. Ne glede na vremenske razmere je proga odlično pripravljena. Prepričana sem, da bo super dan, z obilo navijanja."

Da je v svoj program uvrstila tudi nastop na veleslalomu v Mariboru, še zdaleč ni samoumevno: "Celoten program prihodnjih petih dni je malce nehuman. Če želiš zložiti vse, imaš logistično težavo. K sreči nam je uspelo vse urediti in bom v petek na štartu."

Vrnitev Tine Robnik?
Na veleslalomu bi lahko videli tudi vrnitev Tine Robnik, ki je bila na lanski Zlati lisici sedma, kar je njen izid kariere. Ali se bo lahko v Mariboru že vrnila po poškodbi, bo znano tik pred zdajci: "Koleno je v zadnjem času precej boljše, tako da sem lahko precej več trenirala in tudi izboljšala pripravljenost. Cilj nastopiti na Zlati lisici je postal realnost. Načrtujemo, da bom nastopila, a to še ni dokončna odločitev. Vse je še odvisno od četrtkovega treninga."

Od Slovenk ima največ možnosti za vrhunsko uvrstitev v Mariboru Meta Hrovat: "Rezultat na Kronplatzu mi je dal dodatno energijo. Imam spet dobre občutke, vrnil se mi je tekmovalni ritem, komaj že čakam tekme v Mariboru. Teren mi morda res ni pisan na kožo, a zdi se mi, da se mu znam prilagoditi."

Na Zlati lisici bodo od Slovenk v veleslalomu nastopile Meta Hrovat, Ana Bucik, Tina Robnik, Neja Dvornik, Desiree Aljec in Ilka Štuhec, na slalomu pa Bucikova, Hrovatova, Dvornikova, Maruša Ferk, Klara Livk in Andreja Slokar.

Proga je bila kar malce strašljiva
V soboto se bo Ilka Štuhec že preselila v Are, kjer jo v torek že čaka superveleslalomska tekma, v nedeljo (10. februarja) ob 12.30 pa bo branila naslov svetovne prvakinje. V lanski sezoni je Štuhčeva kljub poškodbi odpotovala v Are. Tam seveda ni tekmovala, je pa spoznala teren. "Lani v Areju je bila proga kar malce strašljiva, ker sem šele pošteno začela spet smučati. Malce izgubiš občutek za strmino, podlago, hitrost in vse skupaj. A na splošno je videti proga čudovito."

Na velikih tekmah pomembno vlogo igra psihološka priprava. Kdor se pretirano ukvarja s pomembnostjo tekme, lahko v preveliki želji povsem odpove. Ilka Štuhec ve, kako se lotiti nastopa: "Poskusila bom misli usmeriti v to, da gre za zgolj še eno tekmo in se s tem čim manj obremenjevati. Pa bo, kar bo."

Ilka Štuhec: doma-doma je moja želja ogromna
Slalomska mušketirja Štefan Hadalin in Žan Kranjec igrata med svetovno elito vedno večjo vlogo. Foto: BoBo
Slalomska mušketirja Štefan Hadalin in Žan Kranjec igrata med svetovno elito vedno večjo vlogo. Foto: BoBo

Napredek v slalomu Kranjcu vlil dodatno voljo
Poleg Štuhčeve bo imel od Slovencev v Areju veliko možnosti za odmevno uvrstitev tudi Žan Kranjec, ki je decembra zmagal na veleslalomski tekmi svetovnega pokala v Saalbachu. Generalka ga čaka v nedeljo, ko bo v Garmischu zadnja tekma pred SP-jem. Na srečanje z novinarji je Kranjec sicer prišel pod vtisom 11. mesta na slalomu v Schladmingu. "Želel sem si narediti preskok naprej v slalomu. Letos mi je na nekaterih tekmah uspelo dobro odsmučati in narediti dobre rezultate. Motivacija je s tem še večja."

Štefan Hadalin je na nizu januarskih slalomov dokazal, da je v odlični formi: "Našel sem neko drugačno voljo do smučanja, neki nov smisel in začel sem bolj uživati v tem, kar počnem. Posledično so vožnje in rezultati boljši. Ko tekmujem, nisem pod stresom, pozitivno sprejmem izziv in v njem uživam."

Kline trenira, Kosijev nastop vprašljiv
Dvodnevni tekmovalni spored v Garmischu se bo sicer začel v soboto s smukom. Pred tremi leti je Boštjan Kline na Kandaharju dosegel enega svojih največjih uspehov, ko je s startno številko 3 prevzel vodstvo in ga je premagal le Norvežan Kilde s številko 30. Kline, ki mu v zadnjih dveh sezonah ne gre in ne gre, se je srečanju z novinarji odpovedal, ker sta s trenerjem Petrom Penom odšla na trening.

Martin Čater, Miha Hrobat, Boštjan Kline in morda tudi Klemen Kosi (zaradi bolezni je njegov nastop vprašljiv) bodo že v četrtek opravili prvi smukaški trening v Garmischu. V letošnji sezoni je za najboljši slovenski rezultat sezone poskrbel Martin Čater, ki je bil v Wengnu osmi. Čater je v Garmischu predlani na obeh smukih odstopil, lani pa je osvojil 15. mesto. Na novinarski konferenci je Martin Čater misli usmeril tudi k tekmi sezone: "Proga v Areju mi je kar všeč, čeprav lani nisem smučal, kot bi lahko. Spoznali smo jo in letos bo smučanje na višji ravni."

Skupaj bo na svetovnem prvenstvu nastopalo šest slovenskih smučark in osem smučarjev.

Alpinci dobre volje pred generalkama za SP